Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

GALERIE FOTO : Focșănenii au golit tarabele expoziției de produse tradiționale din Piața Moldovei


Zeci de focșăneni au luat cu asalt expoziția de produse agroalimentare organizată, ieri, de Direcția Agricolă, în Piața Moldovei, cu ocazia Zilei Naționale a produselor agroalimentare românești. Programată inițial pentru toată ziua, expoziția a durat mai puțin de o oră pentru că vizitatorii au profitat și au gustat din toate produsele expuse pe tarabele din Piață. Plăcinte, tobă, șunculiță, caș, urdă, brânză, șuncă de Soveja, pâine la cuptor, struguri, au fost consumate de focșănenii curioși de exponatele pregătite de Direcția Agricolă. Nu a lipsit Èšăranul Sărac de la Cîmpineanca, Constantin Crăciun, care a adus o plăcintă de casă pe care a împărțit-o pe câte o frunză de vie, alături de un pahar de must. La final, legumele, fructele, borcanele cu murături rămase au fost distribuite către Căminul de Bătrâni de la Focșani.
    Directorul Direcției Agricole, Ticu Constandache, ne-a spus că prin amenajarea acestei expoziții se dorește o promovare a produselor românești, încurajarea consumului de produse tradiționale și stabilirea unei legături între producătorul autentic și piață, între mediul rural și cel urban. „Am adus produse agricole din Vrancea, produse care stau la baza fabricării produselor agroalimentare. Avem produse de la fermieri și de la firmele de procesare din Vrancea, avem produse lactate, produse de panificație, preparate din carne. Am adus vin, legume, struguri de la Urechești, de la Slobozia Bradului, Străoane, produse apicole, zacuscă, dulcețuri, murături”, a spus directorul Ticu Constandache. La eveniment a fost prezent și directorul Administrației Piețelor Focșani, Claudia Ionescu, care a anunțat că va susține organizarea, săptămânal, a unei zone unde să fie comercializate produse tradiționale de către fermierii vrânceni. Acest târg de duminică va fi realizat printr-o colaborare între Direcția Agricolă și Administrația Piețelor, în Piața Agroalimentară. Toate amănuntele, cum ar fi numărul de mese, zona, numărul de participanți urmează să fie stabilite în perioada următoare. „Este o promovare a produselor autohtone iar o asemenea colaborare ar fi benefică pentru toată lumea”, a spus directorul Pieței, Claudia Ionescu.
    Acțiunea organizată, ieri, de Direcția Agricolă este prima de acest gen realizată în ultimii ani și are la bază Legea care instituie Ziua Națională a produselor agroalimentare românești în data de 10 octombrie. Conform actului normativ, prin produs agroalimentar se înțelege produsul obținut pe teritoriul României din materii prime de bază provenite în proporție de 100% de la fermele românești și care are inscripționat pe etichetă drapelul țării noastre. „Ziua națională a produselor agroalimentare românești poate fi organizată de către autoritățile publice centrale și locale, de celelalte instituții ale statului, de către societatea civilă și de persoane fizice și juridice. Se pot organiza programe și manifestări educative, de voluntariat, cu caracter social sau științific, consacrate promovării produselor agroalimentare românești și câștigării încrederii consumatorului. Autoritățile administrației centrale și locale pot acorda sprijin logistic și pot aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării și derulării în bune condiții a acestor manifestări în limita alocațiilor bugetare aprobate”, se arată în prezentarea evenimentului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?