Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

În următoarele 30 de zile, vrâncenilor le vor fi distribuite 7868 de carduri naţionale de sănătate


Aproape opt mii de vrânceni își vor primi în următoarele 30 de zile cardurile  naționale de asigurări de sănătate. Cardurile vor fi distribuite prin intermediul Poștei Române, la domiciliul asiguraților. Persoanele care nu vor fi găsite la domiciliu în următoarele 30 de zile, își vor putea ridica documentul de la sediul Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea, din str. Cuza-Vodă 52 Bis, Focșani.
    Potrivit directoarei Casei  de Asigurări de Sănătate Vrancea, Marinela Emanuela Georgescu, aceste carduri de sănătate au fost eliberate pentru persoanele care împlinesc vârsta de 18 ani sau care între timp au îndeplinit calitatea de asigurat.  Procesul de tipărire a cardurilor este unul continuu, iar poștașul trebuie să-l înmâneze personal titularului. Cardul de sănătate este o cartelă de plastic, de dimensiunea unui card bancar, cu ajutorul căruia medicul are acces la întregul dosar medical electronic care stochează practic nu doar datele de identificare, ori numărul de asigurat, ci și grupa sanguină, Rh-ul, consimțământul pentru donarea de organe (dacă există), cel mult 10 diagnostice medicale cu risc vital și maximum 20 de diagnostice care vizează bolile cronice, dacă este cazul. Pentru activarea cardului de sănătate cetățenii trebuie să se prezinte cu el la medicul de familie, sau la oricare alt medic specialist.
    În cazul solicitării unui nou card de sănătate, până la primirea acestuia, asiguratul va beneficia de servicii medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate în baza unei adeverințe de înlocuire a cardului de sănătate. De asemenea, pentru asigurații care refuză primirea cardului de sănătate din motive religioase sau de conștiință, în baza unei cereri în care se expun motivele refuzului, casa de asigurări de sănătate va elibera adeverința de înlocuire a cardului de sănătate. Adeverința este valabilă trei luni de la eliberare.
    „Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea anunță că un lot de 7868 de carduri naționale de asigurări de sănătate vor fi distribuite prin intermediul Companiei Naționale Poșta Română S.A în următoarele 30 zile, la domiciliul asiguraților. Dacă după 30 de zile persoanele asigurate nu sunt găsite la domiciliu, acestea își vor ridica cardul național de sănătate de la Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea, cu sediul în Mun. Focșani, str. Cuza-Vodă 52 Bis.
    Facem precizarea că aceste carduri naționale de sănătate s-au tipărit pentru persoanele care au devenit asigurați la data emiterii cardului și pentru care nu au fost tipărite carduri naționale de sănătate în primele loturi, respectiv: persoane care au dobândit calitatea de asigurat pentru prima dată la data emiterii cardului, persoane care și-au pierdut calitatea de asigurat și au dobîndit această calitate la data tipăririi cardului și persoane care au împlinit vârsta de 18 ani și au deținut calitatea de asigurat la data emiterii cardului.
    De reținut este faptul că persoanele care sunt asigurate și nu au card de sănătate emis beneficiază de servicii medicale fără niciun fel de restricție. De asemenea, precizăm că procesul de tipărire a cardurilor este unul continuu, astfel pentru persoanele care dobândesc calitatea de asigurat pentru prima dată, pentru persoanele care și-au pierdut calitatea de asigurat și dobândesc ulterior calitatea de asigurat, precum și pentru persoanele care împlinesc vârsta de 18 ani și dețin calitatea de asigurat urmează să li se tipărească cardurile în perioada următoare”, se arată într-un comunicat de presă transmis de  Biroul de presă al CAS Vrancea.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?