Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Lista primăriilor vrâncene care au cerut bani pentru CADASTRU GRATUIT


Peste 24 mii hectare din Vrancea vor fi înregistrate gratuit în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară după ce primăriile au încheiat contracte de prestări servicii cu firma sau persoane fizice autorizate pentru aceste lucrări. Suprafața putea fi mai mare însă 14 primării din județ nu au reușit să încheie contracte de prestări servicii deși au solicitat finanțare de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Vrancea pentru  Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF). Sumele alocate pentru PNCCF sunt de 150.000 de lei/UAT, față de 135.000 de lei /UAT acordat în 2016. Decontarea lucrărilor se face în limita sumei de 60 lei pentru fiecare imobil înscris în cartea funciară.
    Primăriile care au încheiate contracte de finanțare cu OCPI în 2017 sunt Adjud, Bălești, Bârsești, Bolotești, Bordești, Broșteni, Câmpineanca, Câmpuri, Cârligele, Ciorăști, Corbița, Dumbrăveni, Focșani, Garoafa, Gugești, Jitia, Măicănești, Mărășești, Mera, Movilița, Nănești, Năruja, Negrilești, Nereju, Nistorești, Obrejița, Odobești, Panciu, Păulești, Păunești, Pufești, Răcoasa, Reghiu, Ruginești, Sighlea, Slobozia Bradului, Străoane, Tîmboiești, Tănăsoaia, Tătăranu, Èšifești, Tulnici, Urechești, Valea Sării, Vidra, Vizantea Livezi și Vrâncioaia.
    Dintre acestea, 33 primării au încheiat deja contracte de servicii, cu o valoare totală de 2,4 milioane lei, adică o suprafață estimată de 24561 hectare care vor fi înscrise în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Marea majoritate a contractelor de prestări servicii se vor derula inclusiv în 2018. De menționat că, anul trecut, doar 13 primării au solicitat finanțarea asigurată de OCPI și au reușit să încheie contracte de servicii cu firme autorizate. Este vorba despre primăriile Adjud, Bălești, Bîrsești, Cîmpineanca, Ciorăști, Cîrligele, Dumbrăveni, Păunești, Pufești, Sihlea, Slobozia Bradului, Străoane, Vidra. Rezultatul a fost realizarea a 2621 cărți funciare, pentru o suprafață de 1006 hectare. „Nu în ultimul rând, trebuie precizat faptul că se află în derulare acțiunile de încredințare a lucrărilor de cadastru sistematic la nivel de unități administrativ teritoriale prin licitații la nivel național, acolo unde Vrancea este înscrisă cu un număr de 6 localități, respectiv Biliești, Golești, Gologanu, Milcovul, Răstoaca și Suraia pentru care există premise că lucrările specifice vor demara începând cu anul în curs”, a arătat directorul OCPI, Horia Frîncu.
    Procedura de achiziție a serviciilor de înregistrare sistematică este organizată de fiecare administrație locală iar plățile către primării vor fi efectuate după deschiderea cărților funciare aferente imobilelor recepționate. „Finanțarea lucrărilor de înregistrare sistematică la nivel de sector cadastral din extravilan și, prin excepție, din intravilan se realizează în baza unui contract încheiat de UAT cu oficiul de cadastru și publicitate imobiliară de pe raza județului în care se află. Potrivit legii, primăriile au obligația să selecteze, cu prioritate, sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructură de interes național și terenuri agricole subvenționate de Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură ( APIA)”, arată OCPI Vrancea. Obiectivul principal al Programului național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF) este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. PNCCF este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar și din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional, în cuantum de peste 300 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, o altă sursă de finanțare poate fi bugetul local al primăriilor.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?