Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

GALERIE FOTO : Cartea „Bucur Ciobanul – legende, locuri de taină, drumuri, poteci prin munţii Buzăului şi Vrancei“, lansată la Jitia


Primăria comunei Jitia a găzduit, zilele trecute, lansarea cărții „Bucur ciobanul – legende, locuri de taină, drumuri, poteci prin munții Buzăului și Vrancei”, autor fiind Dumitru Hangu, fiu al satului. Evenimentul cultural a fost unul special, la care au participat primarul Ion Păun, viceprimarul Vasile Zamfiroiu, directorul școlii, Gabriel Lalu, familia Lucian și Petruța Lalu, preotul George Drogeanu, foste cadre didactice de la nivelul localității, scriitorii și publiciștii râmniceni Constantin Marafet și Vasile Ghinea, meșterii populari Ilinca Colniceanu și Florica Å¢ăpor, precum și numeroși localnici. Sala de ședințe a primăriei Jitia a fost neîncăpătoare pentru cei care au dorit să ia parte la acest eveniment și să vadă puse în paginile unei publicații legende despre locuri și oameni de pe Valea Râmnicului.
Dumitru Hangu, născut în satul Dealu Sării, comuna Jitia, care în prezent locuiește la Grebănu, lângă Râmnicu Sărat, publică a șasea carte, tratând printre altele și meleagurile copilăriei sale. Descrierea cărții a fost făcută de cunoscutul scriitor, publicist și critic literar Constantin Marafet, deținătorul editurii Rafet din Râmnicu Sărat. „Mă bucur să fiu alături de dumneavoastră la această lansare de carte a unui om de-al locului, un om drag pentru voi și pentru mine, deoarece scrie cu dragoste despre acest colț de rai. De fapt, această carte face doar un brâu al cerului de la Mânzălești și până la Jitia. Aici veți găsi o parte din sufletul locuitorilor din această zonă, dar și faptele unor eroi. Veți descoperi descrieri ale locurilor atât de frumoase care m-au dus cu gândul la Calistrat Hogaș. Dumitru Hangu este un om pe care dacă îl întâlnești pe stradă, trebuie îți ridici pălăria și să îl saluți respectuos, pentru că în cele șase cărți lansate a știut să așeze cu măiestrie sufletul acestor locuri. Mă gândeam ce bine ar fi dacă domnul Hangu s-ar gândi să scrie o carte de interviuri cu toți cei care fac parte din acest ansamblu de dansuri, care s-a născut aici la Jitia, și să rememoreze amintirile care practic îi poartă de când au înființat ansamblul. Vă invit să descoperiți singuri în carte dragostea de dincolo de cuvânt a domnului Hangu”, a spus Constantin Marafet.
La rândul său, cel de-al doilea invitat din Râmnicu Sărat, scriitorul Vasile Ghinea, a ținut să precizeze că este o datorie morală pe care Dumitru Hangu o are față de locuitorii meleagurilor natale și pe care să o lase moștenire generațiilor viitoare. „Despre Dumitru Hangu nu pot spune decât cuvinte frumoase, este un spirit binecuvântat de Dumnezeu, sensibil și patriot. A considerat că este o datorie de onoare să promoveze locurile natale, să o lase drept moștenire generațiilor viitoare. Cartea vorbește de la sine prin imagine și cuvânt, despre frumusețea acestor locuri și, de fapt, dumnealui excelează prin epigramă în toate cărțile publicate. Are un spirit viu, sarcastic, pamfletar, sesizează greșelile, fiind un om al satului care merită toată stima. Am convenit să îi ofer tot sprijinul pentru a putea realiza această carte”, a spus emoționat Vasile Ghinea.
După discuțiile celor prezenți în sală, a vorbit despre carte și autorul, care a făcut o trecere în revistă a lucrărilor sale. Nu a vrut să spună prea multe, lăsându-i pe cititori să lectureze fiecare poveste în parte. „Această carte, intitulată „Bucur ciobanul – legende, locuri de taină, drumuri, poteci prin munții Buzăului și Vrancei”, consider că este cea mai reprezentativă cu legenda ciobanului Bucur, cel care a înființat orașul București. În primul rând este vorba de zona Dacilor liberi, în care ne regăsim. Cartea cuprinde o descriere, care se întinde pe o suprafață de 80 de kilometri, de la Gura Teghii, de la legendele ciobanilor din această zonă, până la Balada Miorița. Este vorba de trei zone etnografice și anume Buzău, Râmnicu Sărat și Å¢ara Vrancei. Ciobanul Bucur a fost o personalitate pentru timpul respectiv, în jurul anilor 1300, și cred că a fost și o legendă care trebuie cunoscută și mediatizată. Veți vedea că în carte sunt multe surprize, lucruri interesante, așa că vă invit să o citiți cu drag”, a spus autorul cărții, Dumitru Hangu.
Primarul localității a adăugat, la rându-i, că autorul cărții se bucură de aprecierile sătenilor din localitatea în care s-a născut și este onorat că localitatea pe care o păstorește are parte de astfel de evenimente. „Sunt onorat că în localitatea noastră are loc un asemenea eveniment. Domnul Hangu este fiu al satului și ne bucură faptul că a ales să lanseze această carte aici, la noi, la Jitia. Nu în fiecare zi te întâlnești cu un asemenea eveniment și trebuie tratat cu multă responsabilitate. Împreună cu domnul viceprimar, sprijinim astfel de inițiative și ne dorim să avem parte de cât mai multe. Îl felicităm pe domnul Hangu și așteptăm lansarea următoarei publicații”, a precizat primarul Ion Păun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?