Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

VIDEO: Un studiu despre o larvă care devorează plasticul este contestat de alți cercetători


Oameni de știință germani au pus la îndoială vineri concluziile altor cercetători, care au anunțat că au descoperit o larvă care poate biodegrada polietilena, unul dintre cele mai rezistente materiale plastice, informează AFP. Studiul, publicat în aprilie și condus de Federica Bertocchini, de la Centrul spaniol de cercetare, a concluzionat că viermele de ceară, larva unei insecte foarte răspândite, numită molia mare a cerii (găselnița, cu numele științific Galleria mellonella), ar putea deteriora rapid acest poluant prezent în masă în mediul înconjurător.
În fiecare an, aproximativ 80 de milioane de tone de polietilenă sunt produse în întreaga lume. Dar, conform unor cercetători de la Universitatea Johannes Gutenberg din Mainz, aceste studii nu oferă ”suficiente dovezi de biodegradare a polietilenei”.
Studiul, spun ei într-un comunicat de presă, nu arată dacă aceste creaturi transformă plasticul cu enzimele lor sau dacă pur și simplu reduc materia în micro-particule fără a le modifica din punct de vedere chimic. Speranța autorilor studiului era ca această enzimă să poată fi izolată, pentru a fi apoi fabricată la scară industrială și a contribui astfel la reducerea parțial a flagelului deșeurilor din plastic.
Dar prin experiența proprie, echipa germană a reușit să obțină același nivel de degradare a materialelor plastice folosind un alt amestec. „Această chestiune a biodegradabilității materialelor plastice este un domeniu foarte interesant de cercetare, dar noi nu suntem de acord cu metodologia și concluziile acestei lucrări”, au explicat cercetătorii germani, ale căror rezultate au fost publicate în revista Current Biology, aceeași în care a publicat primul studiu, în luna aprilie. Autorii acestui prim studiu, contactați de AFP, nu au reacționat imediat.

Descoperirea publicată în aprilie a fost făcută întâmplător, după ce cercetătoarea Federica Bertocchini, pasionată de apicultură, a îndepărtat larvele parazite din stupi și i-a depozitat temporar în pungi de cumpărături. După ce a observat că în recipientele cu viermi au apărut găuri, Bertocchini, de la Institutul de Biomedicină și Biotehnologie din Cantabria (CSIC), Spania, a început un experiment alături de Paolo Bombelli și Christopher Howe de la Departamentul de biochimie al Universității Cambridge. În cadrul studiului controlat, circa o sută de viermi de ceară au fost expuși la o pungă de plastic obișnuită. După doar 40 de minute în aceasta au apărut găuri, iar după 12 ore s-a observat o reducere cu 92 mg a masei de plastic.
Potrivit cercetătorilor, această rată de degradare este extrem de rapidă în comparație cu alte descoperiri recente. Una dintre acestea, realizată anul trecut, a identificat o bacterie capabilă să distrugă anumite tipuri de plastic la o rată de doar 0,13 mg pe zi. Omizile mănâncă plasticul modificând totodată compoziția sa chimică, după cum a explicat Bombelli care a precizat că următorul pas îl reprezintă identificarea procesului molecular care stă la baza acestei reacții pentru a izola enzima responsabilă de distrugerea plasticului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?