Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Sute de foști elevi și dascăli la sărbătoarea școlii din Rîmniceni; s-a sărbătorit trecerea a 150 de ani de la înființarea unității


Un eveniment unic în viața comunității din satul Rîmniceni, comuna Măicănești, a adunat laolaltă peste 300 de persoane, foști elevi ai școlii, care pe 16 septembrie a împlinit 150 de la deschidere. Profesorul Petrică Agapie, cel care s-a ocupat de organizarea evenimentului, a reușit să aducă la școala din satul natal 318 foști elevi ai unității, plecați prin toate colțurile țării, cu diverse meserii și responsabilități și, poate cel mai important, de toate vârstele. Cu toții au marcat un moment unic în viața lor și a satului natal: un secol și jumătate de istorie a școlii dintr-un sat aflat la limita județului Vrancea cu Buzău, dar care a dat societății oameni de valoare. Oameni care nu au uitat locul în care au luat contact cu primele semne ale cunoașterii, cu scrisul, cititul și socotitul. Toți aceștia au vrut să depene amintiri cu foștii colegi, cu foștii dascăli. 
    Și cum în viața unui om sunt puține momente unice, școala este poate singura instituție care trece de barierele a ceea ce înseamnă instituție și ajunge la sufletul copilului, din care se modelează viitorul adult. Toate aceste suflete de copil s-au întâlnit la Rîmniceni pentru a sărbători un secol și jumătate de atestare a unității de învățământ. Întregul eveniment s-a desfășurat în curtea unității, unde cei prezenței au depănat amintiri, unde unii dintre ei nici nu s-au mai recunoscut, dar cu toții s-au bucurat de faptul că au putut participa la un asemenea moment.
    Și cum profesorul Petrică Agapie a vrut ca foștii directori și dascăli ai școlii să fie în centrul atenției, le-a oferit diplome de merit tuturor celor care au predat și au condus școala din comună, tuturor celor care mai sunt în viață. Astfel, au fost recompensați cu diplome și multe laude 40 de foști profesori ai școlii. „Această întâlnire a fost un moment extraordinar, nu voi putea uita vreodată cum intrau în curtea școlii, valuri, valuri, grupuri de oameni. Au fost aici 318 foști elevi ai școlii, din toate colțurile țării: București, Iași, Tulcea, Bacău, de peste tot și toți numai oameni cu studii superioare. Un moment unic în viața acestei comunități și a tuturor celor care am fost prezenți. Să ne dea Dumnezeu sănătate, șă ne putem aminti mereu cu drag de școala noastră și de dascălii noștri”, a transmis profesorul Agapie.

Parastas pentru foștii dascălii ai școlii

    Nici cei care nu mai sunt printre noi nu au fost uitați, motiv pentru care profesorul Petrică Agapie a organizat, la biserica din sat, un parastas pentru toți dascălii școlii, dar și pentru ceilalți locuitori ai satului care, indiferent de ce au făcut în viață, au fost pe băncile școlii din Rîmniceni, măcar în clasele primare. Primul învățător al școlii a fost Logofătu Simionescu, amintit ieri în discursul profesorului Agapie. Lui i-a urmat Mihalache Ionescu, soții Ana și Petrică Banu, care au predat până la închiderea școlii, în timpul Primului Război Mondial, și care sunt doar câteva nume importante din istoria școlii. 
    De asemenea, s-a mers la monumentul eroilor din localitate, unde s-a depus o coroană de flori în memoria celor care au pierit pe câmpurile de luptă pentru apărarea patriei. În evenimentul de marcare a 150 de ani de la inaugurarea școlii din satul Rîmniceni au fost cooptați și copiii din sat. În prezent, în școala din Râmniceni învață până în 200 de elevi, pentru care autoritățile au reușit să atragă fonduri, cu care au reabilitat și modernizat vechea școală.
    Școala din satul Rîmniceni a fost înființată în anul 1867 și la deschidere a avut 121 de elevi, iar la inaugurare a fost prezent însuși ministrul Educației de la vremea aceea, Spiru Haret. Potrivit unor izvoare istorice, se pare că școala din satul Râmniceni a funcționat și în anii 1834-1835, prin regulament organic, dar o arhivă clară nu există decât din anul 1919, care s-a conservat până astăzi. Tot ce a însemnat arhiva școlii de la înființare și până în 1919 a fost distrus în timpul războiului.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?