Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

GALERIE FOTO:Stagiu de formare în Italia, pentru trei cadre didactice de la Colegiul Edmond Nicolau Focșani


În prezent, există o tendință tot mai mare de integrare a tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) în predare și formare. O serie de instrumente de e-learning și de web design oferă cadrelor didactice oportunități deosebite, dar nu fără provocări. Platforme precum Moodle, Edmodo, Weebly pot fi un mediu anevoios și abordarea lor fără o îndrumare adecvată poate fi o sarcină care necesită mult timp.
    Ca urmare, în perioada 27 august – 2 septembrie 2017, trei cadre didactice de la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau”, Focșani, au participat, la Palermo, în Italia, alături de alte cadre didactice din Slovacia, Polonia, România, Spania, Finlanda și Belgia la stagiul de formare „Learn how to create an e-learning platform and a website in one week”. Cursul a fost organizat de Istituto per la Formazione, l’Occupazione e la Mobilità (IFOM) Italia, în cadrul proiectului „Innovation through e-learning for a better school”, finanțat prin programul Erasmus+, KA1. Cadrele didactice participante sunt Danielescu Gabriel Mihail, Brebuleț Silviu și Giurcă Corina Lăcrămioara.
    Principalele obiective ale acestui curs structurat au fost: dezvoltare profesională (creșterea calității educației și formării elevilor prin stimularea motivației cadrelor didactice în utilizarea noii tehnologii oferită de Social Media, Multimedia, Web design și platforma e-learning Edmodo), realizarea de legături și dialog intercultural cu profesorii din alte țări și din România, cunoașterea culturii italiene (prin elemente de arhitectură, pictură, sculptură, istorie, gastronomie, religie, muzică, cetățenie), exersarea limbii engleze și, nu în ultimul rând, integrarea europeană a Colegiului Tehnic „Edmond Nicolau”.
    Bazându-se pe o vastă experiență în domeniu, principalul trainer, Francesco Tarantino, director IFOM, a prezentat participanților cele mai utile aplicații Multimedia, care permit prezentarea și prelucrarea informațiilor audio (Audacity), video (Magisto, Lensoo create, Movie maker) și imagine (Snapseed, PhotoGrid), modalitatea de utilizare a rețelelor sociale, cu avantajele și dezavantajele lor (Facebook, Pinterest, Instagram, Google+, Twitter, Tumblr), în scop educațional. De asemenea, pe parcursul modulelor teoretice și practice, prin intermediul unei abordări hands-on și a metodologiei „learn-by-doing”, i-a ghidat cum să creeze, să gestioneze propriul site web cu Weebly și o platformă de e-learning Edmodo, în care fiecare cursant a avut, pe rând, rolul de profesor, elev, părinte, și să utilizeze programele Ted-ed, Socrative și Kahoot în predare – învățare – evaluare.
    Edmodo este o modalitate ușoară de a conecta elevii, astfel încât să poată colabora în condiții de siguranță, să se poată organiza și să rămână organizați, să aibă acces la misiuni, note și mesaje școlare. Platforma socială de e-learning îmbină beneficiile Moodle și Facebook și este un instrument excelent pentru a fi utilizat în situații de învățare combinate, care reunesc educația față-în-față pe termen scurt cu învățarea virtuală. Metodele pedagogice folosite s-au bazat pe formare experiențială, activități de grup, învățarea prin practică și schimbul de bune practici. Au avut loc evaluări zilnice individuale ale aplicațiilor în domeniile amintite și o evaluare finală de grup. În ultima zi de stagiu, într-o atmosferă festivă, toți cursanții au primit Certificatul de participare, Certificatul de Mobilitate Europass.
     Potrivit participantilor, gazdele s-au dovedit a fi, nu doar moștenitorii meritori ai unei culturi universale, păstrătorii unui patrimoniu viu și fabulos, ci și activi dezvoltatori ai tehnologiilor moderne de comunicare și învățare. Interesul declarat pentru cunoașterea realizărilor didactice ale participanților, dorința de apropiere cu instituțiile de proveniență au constituit substanța activităților comune practice și teoretice.
    Cadrele didactice participante vor fi vectori ai implementării tehnicilor învățate la curs, la disciplinele de specialitate și în folosirea platformei de învățare e-learning Edmodo.

Colegiul Tehnic Edmond Nicolau

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?