Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Școala din Rîmniceni sărbătorește 150 de ani de existență; a fost inaugurată de însuși Spiru Haret


Pe 16 septembrie se împlinesc 150 de ani de la inaugurarea școlii din satul Rîmniceni, comuna Măicănești, inaugurare care a fost făcută chiar de ministrul Educației de la acea vreme, Spiru Haret. Cu acest prilej, profesorul Petrică Agapie organizează un eveniment cu totul și cu totul special. Potrivit informațiilor furnizate de profesorul Agapie, școala a fost înființată în anul 1867 și la deschidere a avut 121 de elevi. Școala din Rîmniceni a funcționat de atunci cu câteva întreruperi, între anii 1916-1918, în timpul Primului Război Mondial.
Pentru a marca un moment unic, foștii elevi au fost invitați să vină la școală,  să depene amintiri cu foștii colegi, cu dascălii care mai sunt în viață. Evenimentul se vrea a fi unul de suflet, menit să stârnească emoție în rândul celor care au trăit primii ani de școală în satul Rîmniceni, după cum povestește profesorul Petrică Agapie. „Pe 16 septembrie, școala noastră împlinește 150 de ani de când a fost deschisă. Cu această ocazie, îi invităm pe toți cei care au învățat aici, să vină să ne întâlnim cu toții. E un eveniment unic în viață, de aceea vreau să fie unul deosebit”, transmite profesorul.
Trebuie menționat faptul că profesorul Petrică Agapie are în spate o poveste de 51 de ani la catedră și 2000 de elevi cărora le-a predat, motiv pentru care s-a implicat trup și suflet în organizarea acestui eveniment deosebit, care să marcheze cum se cuvine un secol și jumătate de școală în sat. Și cum într-o comunitate școala este una dintre cele mai apreciate instituții, și la Rîmniceni oamenii țin la instituția în care au învățat primele litere, în care au învățat să socotească, în care și-au pus bazele devenirii lor ca oameni în societate.
Potrivit informațiilor furnizate de profesorul Agapie, la Rîmniceni sunt așteptați să ajungă, sâmbătă, 16 septembrie, mai mulți foști elevi ai școlii, care au avut sau au cariere de succes, unii în învățământ, alții în diplomație. Aceștia au confirmat că vor veni să își sărbătorească școala în care au învățat. Astfel, sunt așteptați la Rîmniceni Lenuța Dumitrache, Stan Surăianu, Aurora Goleanu, Stănică Constantin, Teodora Denescu, Elena Agapie și mulți alții. Printre foștii elevi ai școlii se numără și Marin Cîrciumaru, fost diplomat, Gică Chiriac, fost elev al lui Nicolae Iorga și director al Colegiului Național „Unirea” în anii 40, profesorul Ionel Apostu sau învățătoarea Didina Popoiu, mama profesorului Dan Popoiu.
Întregul eveniment se va desfășura la școală, unde cei prezenței vor depăna amintiri, după care vor primi diplome din partea organizatorului. De diplome se vor bucura și foștii dascăli ai școlii din sat, precum și directorii unității de învățământ care poartă în spate o așa istorie. De la școală se va merge la monumentul eroilor din localitate, unde se va depune o coroană de flori în memoria celor care au pierit pe câmpurile de luptă pentru apărarea patriei. Evenimentul se va termina la biserica din sat, unde se va oficia o slujbă de parastas pentru odihna sufletelor tuturor celor care au trăit în satul Râmniceni și nu mai sunt, a cărui istorie se întinde pe o perioadă de 300 de ani. 

Școala a fost reabilitată de autorități

Școala din Rîmniceni a fost reabilitată și modernizată în totalitate de autoritățile locale și oferă acum condiții moderne celor aproape 200 de elevi care învață aici. Lucrările au fost finanțate cu fonduri europene.
Unitatea de învățământ cu clasele I – VIII a fost complet renovată, iar lucrările s-au încheiat în februarie 2016. Clădirea a fost reabilitată atât la exterior, cât și la interior, iar cine o vizitează acum nu își mai dă seama că se află într-un imobil cu o vechime de 150 de ani, deoarece acesta arată foarte bine datorită lucrărilor de calitate efectuate și oferă toate facilitățile pentru ca elevii să învețe în cele mai bune condiții. Investiția a prevăzut, printre altele, renovarea și izolarea pereților exteriori, lucrări la acoperiș, repararea sălilor de clasă, care au parchet și lambriuri noi, realizarea de grupuri sanitare moderne, punerea în funcțiune a unei centrale noi.
Școala a putut fi renovată datorită eforturilor făcute de autoritățile locale, care au obținut fonduri europene pentru investiție. Lucrările au costat 2,2 milioane lei, fiind accesate fonduri europene prin Programul Operațional Regional (POR). „Mă bucur că noi, ca autorități, am reușit să finalizăm această investiție foarte importantă pentru comuna noastră, iar elevii din Râmniceni și cadrele didactice beneficiază de cele mai bune condiții pentru procesul de învățământ. Și iată că într-o școală de 150 de ani am reușit să aducem standardele de astăzi. Ne dorim ca școala să mai existe ani buni de acum încolo, mai ales că avem copii în satul Rîmniceni”, ne-a declarat primarul comunei Măicănești, Costel Necula.
Edilul ne-a mai spus că va participa la sărbătoarea școlii în dublă calitate, de fost elev al unității de învățământ și în cea de edil. Organizatorii evenimentului transmit că îi așteaptă pe toți cei care au învățat la școala din Rîmniceni să vină să depene amintiri despre unitatea în care au învățat odinioară.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?