Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Infecțiile fungice afectează fauna sălbatică într-o lume tot mai caldă


Infecțiile fungice care afectează tot mai mult animalele pot avea consecințe grave asupra faunei sălbatice, în contextul unei lumi mai calde ca urmare a schimbărilor climatice, se arată într-un studiu australian publicat miercuri și citat de EFE.
Cercetători de la Universitatea James Cook din Australia au analizat un grup de broaște infectate cu o ciupercă microscopică care le afectează pielea și au descoperit că această afecțiune le reduce batracienilor toleranța la căldură cu până la 4 grade Celsius. „Am descoperit că și alte grupuri de animale au devenit mai sensibile la căldură când au fost infectate cu paraziți și patogeni. Acest lucru sugerează că fenomenul s-ar putea extinde”, a declarat Sacha Greenspan, principalul autor al studiului publicat de revista Scientific Reports.
Multe animale, printre care și broaștele, depind de surse externe pentru a-și crește temperatura corporală și de aceea se expun la lumina solară, o activitate care le ajută să-și elimine paraziții și să-și amelioreze imunitatea. Cercetătorii se tem că o creștere a sensibilității la căldură din cauza acestor infecții ar putea descuraja aceste conduite protectoare și să-i avantajeze pe paraziți. La rândul său, Brett Scheffers, de la Universitatea din Florida și coautor al studiului, a subliniat că este important să se înțeleagă impactul pe care îl va avea acest fenomen asupra faunei sălbatice, în contextul schimbărilor climatice. „Cum clima va deveni mai călduroasă și mai extremă, schimbarea climatică și noile boli vor putea acționa împreună în favoarea extincției speciilor”, notează Scheffers într-un comunicat publicat de Universitatea James Cook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?