Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

În Vrancea sunt înregistrați peste 4000 de șomeri de lungă durată


În evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea sunt înregistrați 4.123 de șomeri de lungă durată. Dintre aceștia, 3.789 au vârsta peste 25 de ani, din care femei 1.417, iar 334 au sub 25 de ani, din care femei 164. Potrivit legislației în vigoare, șomerul de lungă durată este persoana care este șomeră pe o perioadă mai mare de 12 luni (în cazul persoanelor cu vârsta de minim 25 de ani) și pe o perioadă de 6 luni (în cazul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 ani și până la împlinirea vârstei de 25 de ani).
    Cei care angajează șomeri de lungă durată pot beneficia, timp de 12 luni, de subvenții în cuantum de 900 de lei pentru fiecare astfel de șomer încadrat pe perioadă nedeterminată. De asemenea, suma de 900 de lei poate fi acordată și angajatorilor persoanelor ce provin din următoarele categorii: șomeri cu vârsta de cel puțin 45 de ani; șomeri care sunt unici susținători ai familiilor monoparentale; tineri cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani, care nu au un loc de muncă, nu urmează o formă de învățământ și nu participă la activități de formare profesională.
Suma amintită va fi acordată pentru fiecare persoană angajată, cu obligația menținerii contractului individual de muncă pe o perioadă de cel puțin 18 luni. În caz contrar, angajatorii vor fi obligați să restituie AJOFM Vrancea, în totalitate, sumele încasate pentru fiecare persoană căreia i-a încetat contractul de muncă sau de serviciu înainte de împlinirea termenului de 18 luni.
Potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 60/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, subvențiile se vor acorda proporțional cu timpul efectiv lucrat de persoanele angajate din categoriile menționate, precum și pentru perioadele în care persoanele se află în concediu de odihnă.

7.543 de șomeri, din care doar 919 indemnizați

    Potrivit statisticii întocmite la nivelul AJOFM Vrancea, la finele lunii iulie a.c., în județul nostru existau 7.543 șomeri din care 3.082 femei. Din totalul șomerilor, 6.624 sunt șomeri neindemnizați, iar restul de 919 primesc indemnizație de șomaj. Din totalul șomerilor indemnizați, 261 au studii primare, gimnaziale și profesionale, 378 au absolvit liceul sau școli postliceale, iar 82 au studii universitare.
Conform legislației în vigoare, pot beneficia de indemnizație de șomaj persoanele care: au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii; nu realizează venituri sau realizează, din activități autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referință, în vigoare, respectiv 500 lei; nu îndeplinesc condițiile de pensionare, conform legii; sunt înregistrate la AJOFM-ul de la domiciliu dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
    Persoanele care beneficiază de indemnizație de șomaj au următoarele obligații:
să se prezinte lunar, pe baza programării sau ori de câte ori sunt solicitate, la AJOFM Vrancea, pentru a primi sprijin în vederea încadrării în muncă; să comunice în termen de trei zile Agenției orice modificare a condițiilor care au condus la acordarea drepturilor; să participe la serviciile pentru stimularea ocupării și de formare profesională oferite de AJOFM Vrancea. Această obligație nu se aplică în situația în care persoanele care beneficiazã de indemnizație de șomaj participă la programe de formare profesională, organizate în condițiile legii, a căror finanțare este asigurată din asistența financiară nerambursabilă primită de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, prin intermediul Fondului european de dezvoltare regională, Fondului social european și Fondului de coeziune. Obligația nu se aplică pe perioada în care persoanele participă la aceste programe de formare profesională, în condițiile în care, anterior includerii în cadrul acestor programe, nu au fost cuprinse în serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională oferite de agenția pentru ocuparea forței de muncă și se află în perioada de acordare a acestor servicii.
De asemenea, șomerii beneficiari de indemnizație de șomaj mai au obligația:
să caute activ un loc de muncă; să înștiințeze în scris AJOFM Vrancea cu
privire la apariția stării de incapacitate temporară de muncă și datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor și unitatea în care funcționeazã acesta, în termen de 24 de ore de la data acordării concediului medical. În situația în care apariția stării de incapacitate temporară de muncă a intervenit în zile declarate nelucrătoare sau împlinirea termenului de 24 de ore se realizează în zile declarate nelucrătoare, persoanele care beneficiază de indemnizație de șomaj au obligația de a înștiința AJOFM în prima zi lucrătoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?