Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614
Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614

Numărul refugiaților sosiți în Europa a scăzut, dar persistă abuzurile asupra lor și numărul mare al deceselor (ONU)


Numărul refugiaților și migranților sosiți în Europa în prima jumătate a anului 2017 este în scădere, dar mulți recurg în continuare la rețele de trafic de persoane, riscând moartea sau abuzuri grave, a anunțat agenția ONU pentru refugiați UNHCR, informează agenția Xinhua. Într-un raport făcut public joi, UNHCR a menționat că traversarea Mediteranei a scăzut drastic în prima jumătate a acestui an comparativ cu aceeași perioada din 2016, în principal datorită reducerii cu 94% a numărului de persoane care utilizează traseul maritim din Turcia spre Grecia.
Cu toate acestea, UNHCR arată în raport că traversarea din Africa de Nord spre Italia a rămas la aproximativ același nivel ca anul trecut. „În ciuda scăderii sosirilor, probabilitatea de a muri în rândul persoanelor care doresc să ajungă în Europa este încă alarmant de ridicată”, se spune în raport, adăugând că aproximativ 2.253 de persoane au murit sau au dispărut în mare și cel puțin 40 au murit pe rute pe uscat spre sau lângă frontierele europene în această perioadă. Dar în condițiile în care majoritatea persoanelor călătoresc clandestin, astfel de informații sunt greu de confirmat și aceste estimări pot avea o marjă de eroare ridicată, se adaugă în raport.
Susținând că violența și abuzurile de-a lungul deplasării sunt „răspândite”, în raport se subliniază că mulți dintre migranții și refugiații care au ajuns în Italia din Libia au supraviețuit călătoriilor periculoase prin deșert și abuzurilor ce includ violența sexuală, tortura și răpirile pentru răscumpărare. Potrivit raportului, una din 39 de persoane riscă să moară în drum spre Italia. „Luarea măsurilor de reducere a numărului de refugiați și migranți care sosesc în Europa, fără a intensifica în același timp eforturile pentru pace și dezvoltare este inacceptabilă din punct de vedere moral”, a declarat Înaltul Comisar ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi. „Nu ne permitem să ignorăm abuzurile care au loc pur și simplu pentru că nu se petrec în fața noastră”, a notat el.
Potrivit UNHCR, în timp ce multe dintre aceste persoane caută condiții de viață mai bune, alte mii fug de violență sau persecuție în țările lor de origine. Aproximativ 11.400 dintre cei care au ajuns în Italia în prima jumătate a anului au fost copii neînsoțiți sau separați de familiile lor, a afirmat agenția ONU. „În total, peste 40% dintre solicitanții de azil în Italia în perioada ianuarie-iunie a acestui an s-au calificat pentru o anumită formă de protecție”, a mai declarat UNHCR în raport.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?