Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Mai multe școli și grădinițe din Vrîncioaia vor fi modernizate cu bani de la Guvern, prin PNDL 2


Autoritățile din Vrîncioaia au aprobate cele mai multe proiecte prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 2, 2017-2020, din întreg județul. Ministerul Dezvoltării va aloca fonduri pentru construcția și reabilitarea mai multor școli și grădinițe aflate pe raza localității. Astfel, unul dintre proiecte vizează reabilitarea, extinderea și dotarea pentru autorizare sanitară de funcționare pentru Åžcoala Gimnazială „Neculai Jechianu” Vrîncioaia. Potrivit informațiilor oferite de primarul Ionică Danțiș, vor fi modernizate toate corpurile de clădiri, școala veche, școala nouă și fostul internat școlar. De asemenea, tot aici va fi amenajat un teren de sport. Pentru aceste lucrări vor fi alocate 3,6 milioane de lei. „La școala din Vrîncioaia avem un complex școlar cu trei clădiri, care vor fi reabilitate în totalitate. Vom schimba acoperișul, vom recompartimenta, vom zugrăvi pereții, vom monta parchet. Se vor face lucrări de modernizare totale, inclusiv la terenul pentru activitățile sportive. Noi am făcut extindere pentru toalete fiindcă nu aveam cum renunța la o sală de clasă în care să amenajăm toaletele. Aceste lucrări vor respecta toate normele ca astfel să putem obține autorizație sanitară de funcționare”, ne-a declarat primarul Ionică Danțiș.
    „Construire și dotare pentru autorizare sanitară de funcționare Åžcoala Primară și Grădinița Muncei” este un alt proiect pentru care autoritățile din comună vor primi fonduri de la Guvern. În urma unei expertize tehnice făcute s-a decis demolarea clădirii vechi și construirea alteia noi. Pentru acest proiect Ministerul a aprobat suma de 752000 lei. Și școala din Ploștina este într-o stare tehnică ce nu mai permite reabilitarea, motiv pentru care și aici se va construi o școală nouă. Totodată se va construi și o grădiniță. Vor fi două corpuri de clădire sub același acoperiș, dar cu dotări separate. Fiecare instituție va avea propria centrală, propria intrare, propria toaletă. Pentru aceste lucrări sunt alocate puțin peste 650000 lei.
    Un alt proiect pentru care primăria Vrîncioaia va primi fonduri de la Ministerul Dezvoltării este cel care prevede lucrări de reabilitare și modernizare a  școlii și grădiniței din satul Spinești, în vederea obținerii autorizației sanitare de funcționare. Costurile cu renovarea celor două instituții școlare se ridică la 882000 lei. Tot cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării se vor realiza și o serie de dotări la grădinița din satul Vrîncioaia. Grădinița de aici este una nouă, foarte frumoasă, cu toalete în interiorul clădirii, cu dușuri, cu sală special amenajată pentru luat masa. „La grădinița din Vrîncioaia vrem să achiziționăm dotări, fiindcă aici clădirea este nouă și să amenajăm așa cum trebuie curtea, încât copiii noștri să aibă toate condițiile. Vom cumpăra mobilier și ansambluri de joacă, pentru curte, în interior vom lua un televizor, un retroproiector și ce alte lucruri le vor mai fi necesare copiilor și cadrelor didactice. Chiar dacă suntem la țară vrem și noi condiții ca la oraș”, a mai adăugat primarul Danțiș. Pentru aceste lucrări sunt prevăzuți aproximativ  96000 de lei.
    Primarul ne-a mai spus că este foarte mulțumit de faptul că a reușit să obțină fonduri pentru atât de multe proiecte, 11, dintre care 5 sunt doar pentru școli și grădinițe, și speră și în viitor să aibă aceeași bună colaborare cu autoritățile locale și centrale în vedere dezvoltării comunei pe care o conduce din anul 2008. „Eu sunt mulțumit cu proiectele aprobate și îi mulțumim și eu și cetățenii comunei Vrîncioaia domnului președinte Marian Oprișan pentru atenția pe care a acordat-o dezvoltării comunei noastre”, ne-a mai spus edilul din Vrîncioaia. Aprobarea acestor proiecte nu presupune și începerea imediată a lucrărilor deoarece mai sunt etape care trebuie parcurse până la intrarea în posesia banilor și începerea efectivă a lucrărilor. O etapă care poate dura este stabilirea constructorului prin licitație publică, deoarece în această fază se poate contesta procedura, ceea ce înseamnă timp pierdut. Autoritățile din Vrîncioaia speră ca anul acesta să se stabilească și constructorii, pentru ca începând de anul viitor, imediat ce vremea o va permite, să înceapă efectiv lucrările.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?