Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

S-a modificat cuantumul amenzilor aplicate angajatorilor care nu respectă legislația muncii


Un nou act normativ a adus o serie de noutăți cu privire la amenzile care li se pot aplica angajatorilor care nu respectă legislația muncii, de către inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă. Potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 53/2017, care aduce modificări importante la capitolul amenzi din Codul Muncii și care se aplică încă din 7 august, angajatorii vor primi cea mai mare amendă, și anume 20.000 de lei, pentru fiecare muncitor la negru. Tot atâta este amenda în cazul în care angajatorul nu transmite angajările în Revisal până cel târziu în ziua anterioară începerii activității persoanei respective. În situația în care inspectorii de muncă depistează, în timpul controlului, salariați care au contractul de muncă suspendat, vor da angajatorului amendă de 20.000 lei pentru fiecare astfel de salariat.
    Zece mii de lei este amenda pe care o va încasa angajatorul pentru fiecare salariat cu normă parțială, care lucrează peste numărul de ore stabilit prin contractul de muncă. Amendă de 10.000 de lei este dată angajatorilor care nu păstrează, la fiecare loc de muncă, copiiile contractelor de muncă ale salariaților respectivi, iar dacă angajatorii nu acordă zile libere și nu le acordă compensații muncitorilor pe care îi cheamă la serviciu în zilele libere legale, sunt sancționați cu amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.
    Potrivit Codului muncii, angajatorul care își plătește salariații sub leafa minimă brută prevăzută de lege (1450 lei în momentul de față), va primi amendă între 300 și 2000 de lei, iar eventualele clauze contrare legii, puse în contractele de muncă îi vor aduce angajatorului amenzi între 2.000 și 5.000 de lei.
    Încheierea contractelor de muncă fără solicitarea adeverințelor medicale persoanelor care urmează să se angajeze este sancționată cu amendă între 1500 și 3000 de lei, tot cu atâta urmând să fie sancționați angajatorii care cer femeilor, la angajare, să facă teste de sarcină. Aceeași amendă este aplicată de către inspectorii de muncă angajatorilor care nu înregistrează demisiile și celor ce nu țin evidența detaliată a orelor de muncă prestate zilnic de către salariați.
    Neacordarea repaosului săptămânal și nerespectarea regimului juridic al muncii  de noapte se sancționează, de asemenea, cu amendă între 1500 și 3000 de lei.
    Refuzul angajatorului de a acorda foștilor salariați adeverințe de vechime, adeverințe care să le ateste salariul și alte feluri de adeverințe se amendează cu sume cuprinse între 300 și 1000 de lei, în timp ce angajatorii care nu permit salariaților să facă grevă sau în timpul grevei îi obligă să lucreze, vor primi amenzi cuprinse între 1500 și 3000 de lei. „Atenție! Amenzile pentru munca nedeclarată sunt prevăzute ca sume fixe. Executivul, când a propus și adoptat aceste modificări la Codul muncii, a ales să le prevadă în acest fel, fără să le mai dea posibilitatea inspectorilor să aleagă o sumă dintr-un interval indicat de lege. Așadar, dacă în Cod scrie că amenda este de 20.000 de lei, iar inspectorul găsește trei nereguli care reclamă acea amendă, el va da o amendă de 60.000 de lei, nu de cel mult 60.000 de lei”, se precizează pe avocat.net.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?