Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

Colectă publică pentru realizarea bustului poetului Dumitru Pricop


Asociația Personalului Didactic Simion Mehedinți, în parteneriat cu Primăria Negrilești, a inițiat Proiectul Casa Memorială „Dumitru Pricop” și Muzeul Satului Negrilești. Locuința a fost achiziționată și a intrat în patrimoniul comunității locale, iar anul acesta, inițiatorii acestui demers vor să finalizeze acest proiect prin realizarea unui bust al poetului Dumitru Pricop, în fața Casei Memoriale, și a unei colecții etnografice.
Conform datelor transmise de conferențiar dr. Costică Neagu, în data de 27 martie 2014, un colectiv de inițiativă, format din: Conf.  dr. Costică Neagu; Acad. Valeriu D. Cotea, care între timp a decedat; Prof. univ. dr. Vasile N. Taftă; Prof. univ. dr. Nicolae Taftă; Prof. Ion Văsuian, primarul Comunei Negrilești; Prof. Valeriu Anghel; Poetul Gheorghe Istrate; Prozatorul Gheorghe Neagu; Prof. Culiță I. Ușurelu; Teolog dr. Romeo-Valentin Muscă, a lansat o listă de subscripție publică pentru achiziționarea casei în care s-a născut și a copilărit Dumitru Pricop, numit și Poetul Vrancei. Asociația a reușit să strângă, în primă fază, suma de 33.000 lei, Primăria a alocat suma de 50.000 lei și în data de 15 decembrie 2015, imobilul a fost achiziționat și a intrat în patrimoniul comunității locale, cu destinația Casa Memorială Dumitru Pricop și Muzeul Satului Negrilești.
În continuare asociația a mai reușit să strângă aproape 20.000 lei pentru dotările interioare (vitrine), pentru confecționarea gardului din fața casei și a porumbarului. Obiectivul a fost inaugurat pe data de 21 mai 2016, ziua de naștere a poetului Dumitru Pricop. În ziua de Înălțare, pe 9 iunie 2016, Negrileștiul a fost lovit de o grindină cumplită, care a distrus șindrila de pe Casa Pricop. Acest eveniment a pus mari probleme, cerând cheltuieli financiare mari, rezolvate în mare parte prin efortul Primăriei și al Consiliului Local Negrilești.
Anul acesta, se dorește realizarea bustului poetului. „Anul acesta dorim să finalizăm Proiectul «Casa Memorială Dumitru Pricop și Muzeul Satului Negrilești» prin realizarea unui bust al poetului, în fața Casei Memoriale și a unei colecții etnografice. Pentru plata bustului, ce va fi dezvelit în luna octombrie 2017, vă rugăm respectuos să ne ajutați și Domniile Voastre. Numele donatorilor (persoană fizică sau firmă) va fi înscris în actul fondator, în Cartea de Onoare a Muzeului și în antologia de poezii «Dumitru Pricop – Mioritice», care va apărea cu prilejul dezvelirii bustului, în octombrie 2017. În felul acesta, Negrileștii Vrancei va deveni un punct turistic pe harta județului și a țării. Rugăm pe această cale orice vrâncean, negrileștean sau român să ne ajute la împlinirea acestui demers cultural, Casa Pricop fiind al treilea memorial vrâncean după Casa Roată și Casa Vlahuță. Orice sumă va putea fi depusă în contul Asociației Personalului Didactic Simion Mehedinți – Focșani, România nr. RO76CECEVR0137RON0107934, deschis la CEC BANK, Filiala Vrancea sau în numerar la tel. 0723.276.188, contra chitanță. Mulțumim tuturor acelora pentru care cultura valorează cel puțin tot atât cât banul„, a transmis conferențiar dr. Costică Neagu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?