Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Un nou VAL DE PENSIONĂRI în rândul polițiștilor vrânceni în contextul adoptării ordonanței privind pensiile speciale


Zeci de polițiști vrânceni vor să plece la pensie, în timp ce unii au plecat deja, după ce autoritățile centrale au anunțat că de luna viitoare condițiile de pensionare în rândul polițiștilor și nu numai, se vor modifica. Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență prin care s-a modificat Legea pensiilor speciale pentru polițiști, militari și ofițerii din serviciile secrete.
    Potrivit informațiilor primite de la inspectorul șef al Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea (IPJ), comisarul șef Remus Nica, în mai puțin de două săptămâni, la ușa sa s-au prezentat cel puțin 30 de polițiști, toți oameni cu experiență, pentru a-și depune rapoartele de pensionare. Inspectorul șef al IPJ ne-a spus că aproape nu există zi în care un coleg de-al său să nu vină cu o astfel de cerere. Situația nu este deloc una bună, pentru că cei care pleacă sunt oameni cu experiență care ar mai fi putut sta în sistem dar care doresc să se pensioneze ca urmare a modificărilor anunțate de reprezentanții Guvernului.
    Comisarul șef Remus Nica ne-a spus că, de la începutul anului, aproximativ 100 de polițiști din cadrul IPJ Vrancea și-au depus rapoartele de pensionare, mulți dintre ei fiind deja ieșiți din sistem. „În mai puțin de două săptămâni au fost depuse 30-40 de rapoarte de pensionare, iar de la începutul anului sunt cel puțin 100. Mă întristez de fiecare dată când un coleg vine cu o astfel de cerere pentru că toți sunt oameni cu experiență, cu care am fi putut obține rezultate bune în activitatea pe care o desfășurăm și oameni care ar mai fi putut sta în sistem. Aveam deja deficit, iar acum ne afundăm și mai tare. Situația nu este deloc una bună, dar atât cât vom putea, vom încerca să găsim cele mai bune soluții pentru ca activitatea inspectoratului să nu fie afectată. Din păcate, oamenii cu care am fi putut face performanță au fost nevoiți să plece”, ne-a declarat comisarul șef Remus Nica.
    Pe lângă valul de pensionări s-au blocat până la finele anului și toate concursurile pentru ocuparea oricărei funcții, de conducere ori execuție, ceea ce înseamnă că este foarte puțin probabil ca până la finele acestui an să se mai facă încadrări din sursă externă. Situația este aceeași în toată țara, nu doar la nivelul IPJ Vrancea.
   
Carmen Dan: Nu sunt ministrul chestorilor și generalilor

    Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat marți, în contextul dezbaterilor privind ordonanța care vizează modificarea modului de calcul al pensiilor speciale, că mesajul și atenția ei se îndreaptă către „cei mulți din minister”.
„Nu sunt ministrul chestorilor și generalilor. Sunt ministrul celor mulți, sunt ministrul românilor. (…) Nu am avut o grijă pentru generalii și chestorii care, având informații, ar fi optat pentru a ieși din sistem. Mesajul meu s-a adresat celor mulți”, a susținut Carmen Dan, într-o emisiune la România TV, scrie AGERPRES. Ea a afirmat că angajații din minister, polițiști, jandarmi așteaptă un mesaj de stabilitate și, în același timp, vor să fie siguri că nu există niciun risc nici în privința salarizării, nici în ceea ce privește modificarea esențială a legii pensiilor.
    Pentru a le oferi acestora posibilitatea să ia o decizie în cunoștință de cauză, Carmen Dan a prezentat câteva date privind evoluția salariilor și pensiilor până în 2022. „Un ofițer cu un salariu net de 3.500 de lei, o vechime de 30 de ani și vârsta de 53 de ani, adică îndeplinind condițiile de pensionare, va ieși la pensie, în 2017, cu o pensie netă de 4.500 de lei. Dacă alege să rămână în sistem, în 2022 va avea o pensie netă de 5.200 de lei. În cazul unui agent, care are un venit de 2.500 de lei, în 2017 va beneficia de o pensie netă de 3.400 de lei, iar în 2022 pensia va fi de 4.100 de lei”, a explicat Carmen Dan, precizând că, în acest moment, la nivelul MAI se află în plată 77.575 de pensii (inclusiv cele de urmaș), dintre care doar cinci depășesc 20.000 de lei, pensia medie fiind de 3.123 de lei.
    Ministrul a dat asigurări că evoluția economică, evoluția indicelui de inflație arată că atât salariile, cât și pensiile vor fi plătite conform graficelor deja stabilite.
Totodată, Carmen Dan a arătat că, la 1 octombrie 2017, vor fi majorate salariile cu 10%, urmând o nouă majorare de 25% din ianuarie 2018, conform legii salarizării unitare. Referindu-se la deficitul de personal, ea a precizat că nu se poate vorbi de o „destabilizare a sistemului” în 2017, susținând însă că există o problemă la nivelul ministerului, generată încă din anul 2010. „Deficit de personal la nivelul Ministerului de Interne este de 20.000 de angajați. Acesta a început să fie generat undeva în anul 2010, când au intervenit o mare parte din ieșirile din sistem. Raportându-ne strict la modificările legislative, schimbarea legii 223 (privind pensiile militare — n.r) a intervenit în anul 2015, având aplicabilitate din 2016. În anul 2016, au ieșit din sistem 12.500 de angajați. Aș spune o cifră sugestivă. Nu se destabilizează sistemul în 2017, cum s-a perceput, ci iată că și în 2016, prin crearea acestui cadru legislativ, în care oamenii au gândit că este mai convenabil să se pensioneze, am avut aceste ieșiri din sistem și am avut 5.250 de persoane intrate în sistem. În 2017, de la începutul anului până în prezent, avem 4.400 peroane care au ales să iasă din sistem, dar avem mai multe persoane care au intrat în sistem, și anume 5.350 de angajați”, a mai spus Carmen Dan.
    La rândul său, președintele PSD, Liviu Dragnea, a precizat că majoritatea prevederilor din legea pensiilor se păstrează, modificarea majoră referindu-se la faptul că pensiile speciale nu se mai actualizează, pentru cel care iese la pensie, cu creșterea salariului celui care rămâne pe un post similar. „Suntem în situația astăzi în care ne costă de la buget 6 miliarde de lei aceste pensii speciale. De la 1 ianuarie încep majorările de salarii cu câte 25% pe an … în general, sunt categorii, medicii de exemplu, care intră de la 1 martie total, și ne-am fi dus în 2018 cu un efort bugetar de 10 miliarde, doar pentru această categorie de pensii, iar în următorii 2-3 ani la 17 miliarde, ceea ce punea serios sub semnul întrebării dacă sistemul public de pensii mai poate fi susținut, adică pensiile pentru celelalte milioane de pensionari”, a declarat Liviu Dragnea, conform capital.ro.

Poliția vrânceană s-a mai confruntat și anul trecut cu un val de pensionări

    La începutul lunii august, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care stabilește că pensiile de serviciu nu se vor mai majora anual prin raportare la creșterile salariale, ci doar în funcție de coeficientul de inflație, așa cum se procedează, în prezent, în cazul pensiilor reglementate de Legea 263/2010 – privind sistemul unitar de pensii publice. De asemenea, actul normativ prevede că valoarea netă a pensiei de serviciu nu va mai putea depăși media soldelor/salariilor nete cuprinse în baza de calcul a pensiei, se arăta într-un comunicat al Executivului, remis AGERPRES. Guvernul preciza că niciuna dintre pensiile de serviciu aflate în plată nu va fi micșorată ca urmare a adoptării acestei OUG. Totodată, nu suferă modificări nici baza de calcul și nu intervin schimbări nici în ceea ce privește vârsta și vechimea avute în vedere la data depunerii cererii de pensionare.
    Poliția vrânceană s-a mai confruntat și anul trecut cu un val de pensionări. Motivul pentru care în primăvara anului trecut și-au depus rapoartele de pensionare zeci de polițiști, unii dintre ei cu funcții de conducere, dar și jandarmi a fost acela că
Legea pensiilor militare, despre care existau informații că va ajunge în Parlament și va suferi modificări, le era atunci favorabilă.

13 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?