Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Polițiștii de la Rutier și Ordine Publică nu-și iau concedii în august; traficul rutier va fi supravegheat din elicopter


Noua conducere a Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vrancea a prezentat, ieri, situația activităților din ultimele șase luni și rezultatele obținute.
Șeful IPJ Vrancea, comisar-șef Remus Nica, a precizat că în ultima perioadă au fost înregistrate multe accidente, pe care oamenii legii nu au cum să le prevină. „Observăm o multitudine de accidente în ultima perioadă, cauze diverse, în special adormiri la volan. Nu avem cum să prevenim astfel de fapte, din păcate. De exemplu, la Golești, cazul cu cinci victime a fost din cauza adormirii la volan, la fel și accidentul de sâmbătă noaptea de la Mândrești. Noi ne-am luat măsurile pe linia noastră, dar cauzele sunt diverse și le putem gestiona prin mărirea numărului de poliștiști, atât cât ne permite numărul de personal. Încercăm să facem tot ce putem, dar o cauză precum adormirea la volan nu poate fi prevenită de noi. Asta ține de fiecare în parte. Dacă situația va impune, vom solicita sprijin și de la nivel central, inclusiv cu un elicopter, dacă noi considerăm că situația impune și că ne-ar putea ajuta în demersurile pe care noi le facem” a spus comisar-șef Remus Nica.
    Comisar-șef Vasile Marin, adjunctul inspectorului-șef, a anunțat la finalul conferinței de presă că în luna august va limita concediile lucrătorilor din structurile Serviciul Rutier și Ordine Publică, pentru menținerea ordinii publice și pentru prevenirea accidentelor. De asemenea, acesta a mai spus că se vor înteți controalele în trafic pe linia prevenirii consumului de alcool. „Într-adevăr, experiența anilor anteriori ne-a arătat că în luna august valorile de trafic se înregistrează la un nivel foarte mare și nu este exclusă și solicitarea acestui elicopter, de la nivelul Inspectoratului General de Aviație. Însă, pe perioada lunii august o să limităm concediile la colegii care sunt din structurile Serviciul Rutier și Ordine Publică, astfel încât să avem o prezență cât mai vizibilă. În perioada asta suntem într-o verificare a ceea ce înseamnă indicatoare și marcaje rutiere, astfel încât și pe timpul nopții tot ce înseamnă curbe, viraje periculoase să fie presemnalizate în mod eficient. O să avem activități în dinamică, cu mai mule echipaje pe un tronson de drum. Acționăm zilnic pe DN2D cu aparat radar, cu echipaje mixte de poliție de ordine publică și poliție rutieră. Totodată, vă aduc la cunoștință că vom insista cu controalele în trafic, pe linia prevenirii consumului de alcool pentru că am avut și astfel de evenimente. Vom fi prezenți atât cât vom putea, cu efectivele pe care le avem, în funcție de cazurile de producere și de locurile de producere. Vom avea prezență pe intervale orare bine definite. Eu sper prin ceea ce facem să aducem un plus de imagine și să realizăm o bună prevenție pe drumurile publice”, a spus comisar-șef Vasile Marin.

Acțiuni pentru creșterea siguranței rutiere

Principalele obiective ale polițiștilor vrânceni, stabilite pentru anul 2017, după cum se arată într-un comunicat de presă transmis de IPJ Vrancea, sunt:
„- prevenirea infracțiunilor de furt din locuințe – parte componentă a prevenirii infracțiunilor contra patrimoniului;
– prevenirea delincvenței juvenile și a victimizării minorilor în unitățile de învățământ și zona adiacentă acestora – parte componentă a priorității naționale prevenirea delincvenței juvenile și victimizării minorilor.
    În ceea ce privește primul obiectiv stabilit, respectiv prevenirea infracțiunilor de furt din locuințe, în urma eforturilor depuse de polițiști, în primele 6 luni, la nivelul județului Vrancea au fost înregistrate 207 (-59) infracțiuni de furt din locuință, din care 83 (-30) în mediul urban și 124 (-29), în mediul rural, observându-se o scădere procentuală de 22% față de perioada similară a anului trecut, scădere înregistrată și la numărul faptelor comise cu autori neidentificați (-30).
    Pe linia prevenirii delincvenței juvenile în unitățile de învățământ, la  începutul anului școlar preuniversitar 2016-2017, a fost pus în aplicare Planul Teritorial Comun de Acțiune pentru județul Vrancea, înregistrându-se un trend descendent al situației operative pe această linie. Astfel, în perioada analizată, au fost înregistrate 10 infracțiuni (-3) în care au fost implicați elevii, 9 (-2) fiind comise în incinta unităților de învățământ și una (-1) în zona adiacentă (cea de care răspund direct efectivele din dispozitivul de ordine și siguranță publică).
    Polițiștii de proximitate, agenții de siguranță publică și polițiștii rutieri au acționat în cadrul dispozitivelor de siguranță publică, ținând cont de programul unităților de învățământ, gradul de risc identificat, evenimentele din mediul școlar și activitățile extracurriculare, fiind supravegheată zona unităților de învățământ preuniversitar la intrarea/ieșirea elevilor de la orele de curs, iar în urma acestor activități, la nivelul județului Vrancea, în semestrul I 2017, nu au fost înregistrate incidente cu consecințe grave.
    Cu prilejul activităților preventive organizate în zona unităților de învățământ și al verificărilor efectuate la unitățile de alimentație publică amplasate în imediata vecinătate a unităților școlare, care intră sub incidența HG nr. 128/1994, au fost aplicate un număr de 6 sancțiuni la Legea 61/1991 și s-a intervenit la un număr de 8 (-2) apeluri prin S.N.U.A.U. 112.
    În perioada desfășurării cursurilor și a olimpiadelor, lucrătorii de poliție au monitorizat accesul în unitățile de învățământ la intrarea/ieșirea elevilor, atât în mediul urban cât și în mediul rural, zilnic fiind angrenți în dispozitiv polițiști, care au efectuat 4195 patrulări în zona adiacentă unităților de învățământ. Totodată, au fost desfășurate 1233 activități preventive cu cadrele didactice, elevi și părinți, la orele de curs, pentru prevenirea și combaterea delincvenței juvenile. De asemenea, au fost organizate 52 acțiuni pe linia prevenirii absenteismului școlar și a consumului de băuturi alcoolice de către minori, fiind depistați cu această ocazie 402 elevi care absentau nejustificat de la cursuri.
    Se poate observa astfel că, în prima parte a anului, obiectivele stabilite la nivelul IPJ Vrancea au fost realizate.
    Pe linia prevenirii și combaterii infracționalității în domeniul silvic, segment stabilit la nivel guvernamental «de siguranță națională», în perioada analizată, polițiștii vrânceni au organizat 173 acțiuni și 4301 controale (+1284) controale, din care 378 (+90) în fondul forestier și 270 (+187) la instalațiile de prelucrare/ depozitare, având suportul de specialitate al instituțiilor cu atribuții în domeniu (Direcția Silvică, Garda Forestieră Focșani și Ocoalele Silvice private). Cu această ocazie polițiștii au controlat 3486 (+848) vehicule care transportau material lemnos, fiind confiscate și indisponibilizate 146 mijloace de transport, din care 42 autovehicule și 104 atelaje.
    În cadrul activităților desfășurate au fost înregistrate 211 infracțiuni, din care 120 (+8) au fost infracțiuni flagrante (ceea ce reprezintă un procent de 56,87 %), au fost aplicate 902 sancțiuni contravenționale, fiind ridicată în vederea confiscării cantitatea de 2.872,15 (+226,14) mc. material lemnos, din care 906,85 mc. faptic și valoric cantitatea de 1.965,3 mc., în valoare totală de 517,01 mii lei.
    Pe linia activităților de cooperare internațională, în cursul semestrului I a.c., au fost soluționate 24 cereri de asistență polițienească din partea mai multor state din Europa, iar ca urmare a schimbului de date și informații efectuate cu autoritățile belgiene prin intermediul IGPR – DIC, Serviciul de Asistență Polițienească și Judiciară Internațională, au fost efectuate 3 percheziții domiciliare pe raza municipiului Focșani, în urma cărora au fost identificate patru persoane bănuite de comiterea mai multor infracțiuni de spălare de bani și tăinuire, prejudiciul fiind de peste 100.000 Euro. Cu această ocazie, au fost identificate și ridicate mijloace de probă care au fost predate autorităților belgiene și a fost executat un mandat european de arestare.
    Pe linia traficului rutier, în conformitate cu Programul Local «ALEGE VIAÈšA», întocmit la nivelul Serviciului Rutier Vrancea, s-a acționat pentru creșterea gradului de siguranță rutieră în zonele în care s-au comis frecvent accidente rutiere, la orele și zilele cu risc crescut de producere a acestora.
    În cursul primelor 6 luni 2017, pe raza județului Vrancea se observă o scădere a accidentelor rutiere comparativ cu aceeași perioadă a anului 2016, fiind înregistrate 75(-16) accidente grave soldate cu 13 (-3) persoane decedate și 75 (-8) persoane rănite grav, principalele cauze fiind abaterile săvârșite de pietoni și viteza neadaptată.
    Au fost organizate 97 de acțiuni și controale care au avut drept scop combaterea cauzelor generatoare de accidente rutiere grave, fiind reținute 2770 permise de conducere pentru nerespectarea regimului legal de viteză.
    Pentru asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, polițiștii au intervenit la 5913 apeluri semnalate prin SNUAU 112, dintre acestea 936 fiind sesizări de natură penală și 4977 sesizări care au privit fapte de natură contravențională sau alte sesizări ale cetățenilor. Procentul de intervenție al polițiștilor în primele 10 minute de la sesizarea faptelor a fost de 97,85%.
Criminalitatea stradală – au fost înregistrate în perioada vizată 133 fapte.
    Dintre infracțiunile stradale sesizate, 36 au fost identificate în flagrant, ceea ce reprezintă un procent de 27%. În mediul rural se observă o scădere cu 50% a faptelor comise în segmentul stradal.
    Pe linia prevenirii și combaterii ilegalităților în domeniul producerii și comercializării vinului și băuturilor alcoolice, polițiștii au organizat și executat 23 acțiuni și 94 controale în colaborare cu reprezentanți ai Direcției Agricole Județene Vrancea,  în urma cărora au fost prelevate probe în vederea stabilirii calității/ concentrației alcoolice din cantitățile de 779550 litri vin și 12427,5 litri băuturi alcoolice spirtoase și au fost indisponibilizate cantitățile de 11410 litri băutură alcoolică spirtoasă și 1900 litri vin. 
    Pe linia constatării și combaterii infracțiunilor de evaziune fiscală, în primele 6 luni ale anului în curs, polițiștii au soluționat un număr de 40 dosare penale, au fost dispuse 4 măsuri preventive de control judiciar și a fost recuperat un prejudiciu total de 3.312.064 lei, din care 3.082.000 lei prin măsuri asiguratorii, 199.130 lei în numerar și în cont bancar, iar conform art. 10 din Legea 241/2005, suma de 30.934 lei”
, au transmis polițiștii.

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?