Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

GHIDUL CĂLĂTORULUI PRIN LEGISLAȚIE. Abandonul de familie


Viața de familie și drepturile copiilor sunt protejate de o serie de norme juridice. Există situații în care nu totul funcționează așa cum ar trebui, obligațiile în cadrul familiei fiind încălcate tocmai de către cei care aveau îndatorirea de a le îndeplini.
Sunt Avocat Manuela Florea și continuăm călătoria noastră prin legislație cu abandonul de familie.
Abandonul de familie poate avea mai multe forme:
a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferințe fizice sau morale;
    b) neîndeplinirea, cu rea-credință, a obligației de întreținere prevăzute de lege;
    c) neplata, cu rea-credință, timp de 3 luni, a pensiei de întreținere stabilite pe cale judecătorească.
Pentru a se putea pune în mișcare acțiunea penală este necesar ca persoana vătămată să facă plângere prealabilă. Fără această plângere nu poate exista dosar penal.
Persoanele care pot săvârși această infracțiune pot fi soții între ei, cel care adoptă, părinții ori bunicii, frații și surorile, precum și alte persoane prevăzute de lege (foștii soți a căror căsătorie a fost desființată sau desfăcută prin divorț, soțul care a contribuit la întreținerea copilului celuilalt soț ș.a).
    Dacă o persoană (tată respectiv mamă a mai multor copii care nu au domiciliul la acesta/aceasta) este obligată printr-o hotărâre judecătorească, să plătească minorilor o pensie de întreținere lunară într-un anumit cuantum, iar persoana respectivă nu plătește pensia stabilită de instanța de judecată, cu rea-credință, timp de 3 luni, suntem în prezența unei singure infracțiuni de abandon de familie, dar în formă  continuă, și nu în  prezența mai multor infracțiuni de abandon de familie.
De multe ori depunerea unei plângeri penale nu se finalizează cu pedepsirea infractorului deoarece, pe parcursul urmăririi penale, acesta se achită de obligația pe care o are.

Cu privire la situațiile prezentate de cititori, le comunicăm următoarele:
Domnului V.B. îi răspundem că întreținerea datorată de părinte pentru un copil se stabilește până la o pătrime din venitul său lunar net.
Domnului S.D. îi comunicăm faptul că suma datorată cu titlu de întreținere copiilor, împreună cu întreținerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăși jumătate din venitul net lunar al celui obligat la plată.
Doamnei T.P îi răspundem că pensia de întreținere stabilită de instanța de judecată se plătește lunar până la majoratul copilului. Dacă fostul soț refuză sistematic îndeplinirea acestei obligații, deși fosta soție a avut numeroase încercări în această direcție, o soluție ar fi plângerea prealabilă pentru abandon de familie .
Pe cei care au probleme de ordin juridic îi așteptăm la telefon
0723 864444 sau la adresele de email avocat@monitorulvn.ro sau av.manuela.florea@gmail.com.

 ã€€ã€€ã€€ã€€                                               Avocat Manuela Florea           

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?