Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Zeci de profesori susțin examenul de Titularizare, deși nu sunt suficiente posturi scoase la concurs


Câteva sute de cadre didactice s-au înscris la examenul de titularizare în învățământ, care va avea loc pe 12 iulie. Ca în fiecare an, cele mai multe posturi scoase la concurs sunt pentru educatori și învățători, care sunt și cele mai căutate. Și anul acesta sunt materii pentru care nu există niciun post titularizabil, dar și materii care nu au concurență, precum latina sau limba rromani. Cea mai mare concurență pare a fi la disciplina educație fizică și sport, unde pentru un singur post scos la concurs, de liceul din Vidra, s-au înscris 50 de candidați. Profesorii de educație fizică și sport mai au o opțiune, de 17 ore la Obrejița.
Concurență mare este și pentru catedrele de educatori și învățători. În școlile din județul nostru au fost scoase la concurs 9 catedre de educatori, pentru care se „bat” 106 candidați și 14 norme de învățători, râvnite de 79 de dascăli. Dintre acestea, doar 2 posturi sunt în Focșani, la Liceul Pedagogic „Spiru Haret”, iar restul în mediul rural, dintre care jumătate la Slobozia Bradului.
Catedra de limba și literatura română este o altă „crăiasă” a acestui examen, pentru care 38 de dascăli susțin examen, fără a avea însă un post întreg scos la concurs. Profesorii de română vor trebuie să se mulțumească cu 8 ore la o școală din Tănăsoaia. La disciplina istorie sunt 6 profesori care susțin examenul de titularizare în învățământ fără a fi vreo oră disponibilă. În aceeași situație sunt și cei 9 profesori de geografie, care dau examen în speranța că până la toamnă vor găsi și ei școli unde să predea. Concurență mare este și la matematică, unde pe un post de 18 ore și unul de 17 ore concurează 15 candidați.
Nici la limba engleză lucrurile nu stau mai bine. Pentru această materie au susținut proba practică 20 de persoane pentru un singur post cu normă întreagă, scos la școala din Tâmboiești, restul fiind doar fracții de normă, ceea ce înseamnă că un profesor trebuie să predea în mai multe școli pentru a realiza o normă întreagă, de 18 ore. La limba franceză sunt 14 doritori să predea pe un singur post întreg, la școala din Tîmboiești. Limba lui Balzac mai poate fi predată 8 ore la Ciorăști și alte 8 ore în două școli din Tănăsoaia. 16 persoane vor să ocupe un post de profesor de religie dintre cele 4 scoase la concurs, din care doar unul este cu normă întreagă, restul fiind câte o jumătate de normă.
Dacă vor obține note bune, cei 6 profesori de fizică înscriși la titularizare vor trebui să alerge prin tot județul pentru a face o normă de 18 ore, deoarece sunt 5 școli care au scos la concurs doar câteva ore. Și cei 6 profesori de chimie, înscriși la examen au un post titularizabil, la liceul din Dumitrești, restul orelor, disponibile în 3 școli, nefăcând o normă întreagă.
O situație confortantă este pentru profesorii artiști. Pentru ei, Liceul de Artă „Gheorghe Tătărăscu” din Focșani a scos la concurs 5 norme întregi și o jumătate de normă pentru profesorii de muzică instrumentală. Aici nu s-au înscris decât doi candidați, unul pentru clarinet și altul pentru pian. Tot la Liceul de Artă mai sunt titularizabile 3 posturi de artă vocală, pentru care s-a înscris 3 candidați.

Pentru titularizare e nevoie de minim nota 7

Pentru a se putea titulariza, profesorii trebuie să obțină minim nota 7, atât la proba practică cât și la cea scrisă. „Pentru angajarea pe perioadă nedeterminată (titularizare), candidații trebuie să obțină minimum nota șapte atât la proba scrisă, cât și la proba practică/ inspecția specială la clasă în profilul postului. Pentru angajarea pe perioadă determinată (suplinire), candidații trebuie să obțină minimum nota cinci atât la proba scrisă, cât și la proba practică/ inspecția specială în profilul postului. Repartizarea pe posturi se face prin ședință publică, în ordinea notelor obținute la examen”, se arată în metodologia de concurs.
Trebuie știut faptul că nota obținută la proba scrisă are o pondere de 75% în media de repartizare.

Suplinitori cu note mari

Profesorii care obțin note mari la examen, dar nu au post pe care să se titularizeze, se mulțumesc să fie suplinitori calificați pe posturi disponibile pe o anumită perioadă de timp. Nota obținută este valabilă doar trei ani, dar pentru posturile scoase la concurs într-un anumit an, prioritate au cei care dau examen în anul respectiv. Ceea ce înseamnă că sunt cadre didactice care susțin această evaluare în fiecare an.
Rezultatele examenului, care se va susține pe 12 iulie, vor fi afișate pe 18 iulie, urmând ca pe 18 și 19 iulie să se poată depune și contestațiile. Potrivit calendarului de organizare a examenului de titularizare din acest an, rezultatele finale vor fi făcute publice pe 25 iulie, urmând ca după 26 iulie să înceapă ședințele de repartizare a candidaților cu media minimum 7.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?