Ediția: Luni 24 iunie 2024. Nr. 6655
Ediția: Luni 24 iunie 2024. Nr. 6655

GALERIE FOTO : Hram la Mănăstirea Rogozu, județul Vrancea


Sâmbătă, 24 iunie 2017, de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, numeroși pelerini buzoieni și vrânceni, dar și din alte zone ale țării, au sărbătorit hramul Mănăstirii Rogozu din localitatea Slobozia Bradului, județul Vrancea. Sfânta Liturghie a fost săvârșită, în curtea așezământului monahal, de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu părintele arhimandrit Teoctist Basarab – exarhul mănăstirilor din Eparhie, și alți slujitori ai sfintelor altare. Potrivit tradiției, ierarhul a oficiat și slujba Parastasului pentru ctitorii și viețuitorii mănăstirii, mutați la Domnul. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a hirotesit întru protosinghel pe ieromonahii Pimen Mihalea (Mănăstirea Rogozu, județul Vrancea), Gavriil Mușat (Mănăstirea Vărzărești, județul Vrancea) și Dionisie Constantinescu (Mănăstirea Poiana Mărului, județul Buzău).
În cuvântul de învățătură, chiriarhul locului a vorbit despre viața și activitatea Sfântului Ioan Botezătorul, cel mai mare dintre proororcii Vechiului Testament și cel mai mare om născut din femeie, cum l-a definit Însuși Mântuitorul Iisus Hristos. Totodată, Arhipăstorul Buzăului și Vrancei a felicitat obștea de călugărițe pentru lucrarea pe care desfășoară în această vatră de spiritualitate. Maica stareță, stavrofora Serafima Pricop, i-a mulțumit ierarhului pentru slujirea la hramul așezământului monahal din acest an și i-a oferit în dar o icoană a Sfântului Ioan Botezătorul.
Mănăstirea Rogozu a fost întemeiată pe vremea domnitorului Matei Basarab, în anul 1647. Primul nume cunoscut al așezământului monahal a fost acela de „Schitul Poiana Rusului”, deoarece aici se nevoiau călugări ruși, printre care și Sfântul Cuvios Paisie Velicicovschi. În timpul epidemiei de ciumă din anul 1812, schitul a ars, fiind distrus din temelie. În 1820, boierul Constantin Robescu, împreună cu soția sa, a rectitorit sfântul așezământ călugăresc, păstrându-i hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, dar i-a schimbat numele în „Schitul Rogozu”. În această mănăstire, și-a petrecut ultimii patru ani din viață cunoscutul monah scriitor Paulin Lecca.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?