Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

VIDEO și GALERIE FOTO : Ciobanii din Negrilești au urcat la munte, după „Boteitul oilor“


Sute de persoane au participat la cea de-a 15-a ediție a „Boteitului oilor”, manifestare care are loc în fiecare an, de sărbătoarea Sfinții Împărați Constantin și Elena, în localitatea Negrilești. La eveniment au participat vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Dănuț Cristian, parlamentarii Dragoș Bîrlădeanu și Nicușor Halici, viceprimarul municipiului Focșani, Ionuț Mersoiu, consilieri județeni, dar și primari ai localităților de pe Valea Putnei.
     „Boteitul oilor” este un obicei important care vine din negura timpului și este unic în Vrancea. De secole, urcarea oilor la munte este un moment important din viața oierilor și a comunității din Negrilești, de altfel singura localitate din Vrancea în care se păstrează această tradiție. Obiceiul a început cu tocmitul oilor, care are loc între proprietarii de oi, baci și ciobani. Aceștia din urmă trebuie să dea proprietarului o anumită cantitate de brânză care a fost făcută din laptele oilor respective. Acest obicei a fost respectat cu sfințenie de gospodarii din Negrilești. După tocmire, turmele de oi au fost duse la biserica din centrul comunei, unde preotul a ținut o slujbă menită să ferească oile și pe ciobani de animale sălbatice dar și de furia naturii, apoi a stropit animalele cu agheasmă. Ciobanii primesc binecuvântarea pentru a fi feriți de vitregiile vremii și stihiile pădurilor în aceste luni cât stau pe munte, aceștia reîntorcându-se acasă de Sfântul Dumitru. Atât tocmirea cât și boteitul oilor au avut  loc în prezența majorității locuitorilor comunei. După tocmire și slujba religioasă, turmele de oi mânate de ciobani au luat drumul munților în aplauzele celor prezenți. După acest eveniment, manifestările s-au mutat la Căminul Cultural din localitate, unde a avut loc un frumos spectacol artistic la care au participat echipele de dansuri populare și buciumași din  localitățile de munte ale județului. La eveniment au fost invitați și artiști de marcă: Angelica Flutur, Grigore Gherman, Ansamblul Folcloric „Èšara Vrancei”, dar și ansamblurile folclorice din localitățile Nistorești, Nereju, Spulber, Dumitrești și Jitia.

    Prezent la eveniment, vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Dănuț Cristian, a precizat că Boteitul oilor este o tradiție unică, iar rerspectarea tradițiilor duce la unitatea dintre locuitorii unei comunități. „Sunt onorat să fiu alături de dumneavoastră azi și mă bucur să iau păarte la acest eveniment unic, Boteitul oilor, eveniment aflat la cea de-a 15-a ediție. Vreau să vă transmit salutul președintelui Consiliului Județean Vrancea, domnul Marian Oprișan, tot respectul pentru activitatea pe care o desfășurați și pentru tradițiile pe care le păstrați. O tradiție ne leagă, ne ajută să fim uniți unii cu alții și întreaga comunitate”, a precizat vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Dănuț Cristian.
    Primarul comunei Negrilești, Ion Văsuianu, a declarat că boteitul oilor este un obicei ce vine din negura vremurilor, obicei stopat în 1956 și reluat din 2003 „Boteitul oilor este o sărbătoare specială pentru localitatea Negrilești. Păstoritul oilor se trage din moși strămoși și această activitate, Boteitul oilor a fost întreruptă în anul 1956 și reluată din anul 2003, pentru că negrileștenii sunt crescători de animale și vor să continue această tradiție. Menținem această tradiție, pentru că dacă negrileștenii se ocupă din moși strămoși de creșterea animalelor, ciobanii nu sunt numai în Negrilești ei sunt și în Italia, Franța, Grecia și alte state europene. Numele de Negrilești este dus peste hotare în așa fel încât ei știu că cei mai buni ciobani se găsesc în această localitate”, a precizat primarul Ion Văsuianu.

Obicei promovat de Consiliul Județean Vrancea

    Obiceiul „Boteitului oilor” a fost promovat și prin intermediul proiectului „Vrancea turistică”, implementat de Consiliul Județean Vrancea în perioada 17.02.2011 – 17.06.2013 si finanțat prin Programul Operațional Regional 2007-2013. Obiectivul general al proiectului a fost creșterea importanței turismului, ca factor ce stimulează dezvoltarea economică prin promovarea produselor turistice specifice zonei montane a județului (resurse naturale și antropice) din localitățile Bolotești, Vidra, Valea Sării, Năruja, Paltin, Spulber, Vrîncioaia, Păulești, Nistorești, Nereju, Bîrsești, Negrilești si Tulnici. Valoarea totală a proiectului a fost de 590 604,96 lei. În perioada post implementare, Consiliul Județean Vrancea a menținut activitățile de sustenabilitate a proiectului, reeditând materialele promoționale, întreținând site-ul creat în cadrul proiectului, postând banner-ul online pe site-uri de promovare turistică și implicându-se anual în organizarea evenimentului de la Negrilești. Prin implementarea proiectului „Vrancea turistică” s-a trecut la un program complex de promovare care a crescut și va continua sa crească vizibilitatea zonei montane a județului și să atragă turiști in leagănul artei populare vrâncene. În anii trecuți manifestările de la Negrilești au fost urmărite și de străini care au venit în Vrancea special pentru acest eveniment.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?