Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

ULTIMA ORĂ! Actorul Roger MOORE, care l-a interpretat pe faimosul spion James Bond, a murit


Actorul Roger Moore, care l-a interpretat pe faimosul spion James Bond, a murit în Elveția, după o luptă scurtă împotriva cancerului, a anunțat familia actorului, potrivit The Telegraph.
Într-un anunț publicat pe rețeaua de socializare Twitter, familia sa a scris: „Cu grea inimă, trebuie să vă împărtășim vestea că tatăl nostru, Sir Roger Moore, a murit astăzi. Suntem cu toții devastați”. 
Actorul londonez a devenit faimos după ce l-a interpretat pe faimosul agent secret 007. Acesta a jucat rolul agentului 007 în șapte filme din seria „James Bond”, între anii 1973 și 1985.
Roger Moore este actorul care a jucat de cele mai multe ori personajul James Bond, de 7 apoi, urmat apoi de Sean Connery (6 ori) și Pierce Brosnan (4 ori).
Actorul Roger Moore și-a început activitatea în 1945, jucând peste 91 de roluri în filme artistice și de televiziune. A interpretat rolul James Bond de șapte ori, fiind astfel actorul care a apărut în cele mai multe filme din serie, iar, în ultimii ani, a ales să-și împrumute vocea pentru mai multe pelicule de animație și a lansat recent o aplicație pentru povești de „noapte bună”.
El a fost personificarea gentlemanului britanic îmbrăcat în costum de trei piese, care s-a bucurat de o carieră fulminantă de-a lungul a opt decade. Marți, copii lui Moore au anunțat decesul său la vârsta de 89 de ani în Elveția spunând: „a murit astăzi…după o luptă scurtă, dar curajoasă cu cancerul”.
Moore a fost cunoscut pentru rolul lui James Bond, precum și pentru rolurile din serialele „The Saint” și „The Persuaders”. El și-a devotat mare parte din timpul său muncii umanitare, devenind amasador al Bunăvoinței în 1991.
Născut la 14 octombrie 1927, la Londra, britanicul Roger Moore a jucat în mai multe filme decât au văzut unii într-o viață și a prestat și în seriale de televiziune de mare succes. Serialul „Sfântul” la TV, apoi rolul James Bond (în șapte producții 007) l-au tatuat în conștiința și în memoria afectivă a publicului. „La începutul primilor mei ani de actorie mi s-a spus că pentru a reuși ai nevoie de personalitate, talent și noroc în egală măsură”, a spus Moore pentru The Guardian în 2014. „Nu sunt de acord cu asta. Pentru mine a fost 99% noroc. Nu e bine să fii talentat și să nu te afli în locul potrivit la momentul potrivit.”
Primele sale filme nu au fost memorabile, de la „Interrupted Melody” la „The King’s Thief”, iar aplecarea spre micile ecrane i-au adus lui Moore primul gust al succesului. Primul său rol de televiziune a fost în aventurile romantice al lui Ivanhoe, începutul unui set de hituri pentru Moore, inclusiv westernul „Maverick” și serialele polițiste „The Saint” și „The Persuaders”. Succesul „The Saint” l-a propulsat pe Moore la Hollywood, rezultând în filmele cu spioni, care nu au avut mare succes în box office.
Moore a fost abordat pentru a juca personajul James Bond, dar datorită programului încărcat de filmări nu a găsit timp pentru acest rol. Abia când Connery a renunțat complet la Bond, Moore a preluat rolul spionului și a jucat în primul său film James Bond, în 1973, bine receptat de către public – „Live and Let Die”. Apoi a jucat în alte șase filme ca agentul 007 pe o perioadă de 12 ani, fiind cel mai longeviv actor care a jucat acest rol. Când s-a retras din rolul lui Bond, în 1985 avea 58 de ani. „A fi cunoscut unanim ca Bond nu are părți negative”, a spus Moore pentru The Guardian. „Oamenii mă numesc adesea „Dl Bond” când sunt în oraș și nu mă supăr deloc. De ce aș face-o?”, declarase Moore.
După ce i-a lăsat rolul lui Bond actorului Timothy Dalton, Moore a luat o pauză din lumina reflectoarelor și nu a făcut niciun film până în 1990. De atunci, și-a rărit rolurile și a jucat roluri mici în „Spice World” și „Boat Trip”. În 1999, Moore a primit Ordinul Imperiului Britanic, iar în 2003 a fost înnobilat datorită activității sale caritabile. Decizia lui Moore de a deveni ambasador al bunăvoinței Unicef a fost bazată pe prietenia sa cu Audrey Hepburn. În anul 2003, când Regina Elisabeta a II-a a Angliei l-a înnobilat, acordându-i titlul de Cavaler, gestul a părut nu atât o recunoaștere, cât o constatare. Roger Moore era deja Sir, înainte de a fi atins cu spada pe umăr.
Pe când avea 87 de ani, Sir Roger Moore a publicat o carte de memorii, care se numește chiar așa: „Memorii”. Volumul a fost iute tradus și în franceză și, cu acel prilej, jurnaliștii de la Paris Match l-au luat la întrebări pe autor, care se stabilise de ani buni în Elveția.
Răspunsurile actorului sunt antologice, de un umor nobil și irezistibil. 
„Când Sean Connery s-a retras, probabil că producătorii seriei James Bond m-au ales pe mine pentru că eram cea mai ieftină soluție… Sau poate pentru că-i cunoșteam de la mesele de joc din cazinourile londoneze unde aveam obiceiul să pierd mult timp și mulți bani…”
„În seriale de televiziune, deși știam că mi-aș putea compromite cariera de actor de cinema, am jucat de foame…”
„Mi-a plăcut foarte mult să joc Bond. La fel de mult le-a plăcut și agentului meu și bancherului și soției mele…”
„Am părăsit singur seria când m-am uitat în oglindă și am văzut că începusem să am pungi sub ochi și puțintică gușă…”
„Să joc în filme, asta nu-mi lipsește. Mi-e dor însă de cecurile pe care le încasam pe vremea când jucam…”
„Dacă există Dumnezeu, lucrurile se vor petrece bine pentru mine. Am făcut și ceva greșeli, dar niciuna atât de gravă încât să merit să mă arunce la subsol…”
O sprânceană veșnic ridicată, o siluetă cu o aură deasupra capului, adică Roger Moore.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?