Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Nicio notă de 10 la Definitivat; rezultatele finale au fost făcute publice vineri


Rezultatele definitive la examenul de Definitivare în învățământ au fost făcute publice vineri după-amiază, de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Vrancea, cu aproape două zile mai devreme, termenul din metodologie fiind duminică, 30 aprilie. Potrivit Ministerului Educației Naționale (MEN), procentul de promovare la nivelul județului Vrancea este de 71,3 la sută, 27 dintre candidați fiind declarați nepromovați, iar 67 promovați. La nivelul județului nu a fost nicio notă de 10, iar între 9,5 și 9,99 au fost 8 note.
Potrivit unui comunicat de presă al MEN, „în urma soluționării contestațiilor, județul cu rata de promovare cea mai mare este Bistrița-Năsăud (77,8%), fiind urmat de Vâlcea (72,9%) și Mureș (72,6%), în timp ce rata de promovare cea mai scăzută s-a înregistrat în județul Giurgiu (50%). În municipiul București procentul este de 71,43%. În ceea ce privește tranșele de medii, situația finală este următoarea: medii sub 7 – 963 de candidați (18,40%), medii între 7 și 7,99 – 770 de candidați (14,70%) și medii între 8 și 10 – 3.502 candidați (66,90%). Din cei 44 de candidați cu note de 10 la proba scrisă, doar 34 au obținut note de 10 la toate probele examenului. Reamintim că, în contextul legislativ actual, o persoană poate susține proba scrisă de cel mult trei ori. Ulterior, susținerea examenului va fi condiționată de achitarea unei taxe stabilite de Ministerul Educației Naționale. De asemenea, persoanele care nu au promovat se pot prezenta la o nouă sesiune după reluarea, de fiecare dată, anterior susținerii examenului, a stagiului de practică de un an”.
19 cadre didactice au contestat notele obținute la examenul de definitivare în învățământ, care a avut loc pe 20 aprilie, la Școala Gimnazială Anghel Saligny din Focșani. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vrancea, inspectorul Bogdan Ciubotaru, a declarat că au fost depuse contestații la matematică, religie, psihopedagogie specială, educație fizică, învățământ preșcolar și primar, dar și la limba română. 
Rezultatele inițiale la definitivat au fost afișate miercuri dimineață, candidații obținând punctaje între 2,45 și 9,8. O profesoară a luat 9,6 la limba și literatura engleză, iar alta 9,5 la aceeași disciplină. 9,5 a obținut și o profesoară la educație fizică și sport. Nota 9,2 a fost obținută de o profesoară la limba și literatura română și matematică, precum și de alt cadru didactic la disciplina limba română și literatura pentru copii. Și la biologie, o profesoară a luat o notă foarte bună – 9,3. Sunt însă și note foarte mici, de 2,65 – obținută de o profesoară la educație fizică și sport, 4,1 la limba și literatura română, 5,55 la limba română și literatura pentru copii.
    La examen s-au înscris 112 candidați, fiind prezenți 103. Dintre aceștia, 9 s-au retras. La momentul susținerii examenului, majoritatea candidaților s-au plâns de faptul că anul acesta s-a pus foarte mult accent pe metodologie și că au fost nevoiți să scrie foarte mult despre tehnicile de abordare a elevului.
    Potrivit metodologiei, pentru a fi declarați promovați, candidații trebuie să obțină minim media 8. Media s-a calculat astfel: s-a adunat nota la inspecția 1, cu nota la inspecția 2, nota acordată la portofoliul profesional personal și de șapte ori nota obținută la proba scrisă a examenului de definitivat, iar rezultatul s-a împărțit la 10.

REZULTATELE după contestații la nivelul județului Vrancea AICI și la nivel național AICI.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?