Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Direcția Agricolă Vrancea cere sprijinul preoților pentru popularizarea subvențiilor europene


Mobilizare generală în agricultura vrânceană pentru a-i ajuta pe fermierii vrânceni să depună cererile pentru subvențiile europene din agricultură. Conducerea Direcției Agricole a discutat inclusiv cu preoții Bisericii Ortodoxe pentru ca aceștia să anunțe în biserici despre termenul până la care fermierii pot depune cereri la APIA pentru subvențiile europene din agricultură. Directorul Direcției Agricole Vrancea, Ticu Constandache, ne-a spus că de la 1 mai toți funcționarii instituției vor fi angrenați în această campanie demarată la nivel național de informare și îndrumare a fermierilor care sunt programați să depună cereri la APIA. Termenul limită pentru depunerea cererilor este, din acest an, data de 15 mai, fără posibilitatea prelungirii lui, așa cum s-a întâmplat în anii trecuți. „Am discutat cu câțiva preoți să ne ajute și să anunțe în biserici, la slujba de duminică, despre termenul pentru depunerea cererilor. La nivelul Direcției am discutat cu personalul, inclusiv cu oamenii din teritoriu și, de la 1 mai, începem să mergem în localități să îi ajutăm pe oamenii care trebuie să depună cereri. Fiecare funcționar are repartizate câteva localități de care răspunde, vom primi și o bază de date cu fermierii care trebuie să vină la APIA”, ne-a spus directorul Constandache.
Implicarea funcționarilor din direcțiile agricole a fost dispusă de ministrul Agriculturii, Petre Daea, pentru buna desfășurare a procesului de depunere a cererilor de plată la nivelul întregii țări. Ministrul a arătat că, acolo unde sunt identificați beneficiari care se află în imposibilitatea de a ajunge la centrele APIA, se va pune la dispoziție transport pentru a depune cererile și va fi acordat suport tehnic pentru completarea acestora, respectându-se astfel termenul limită de 15 mai 2017.
    Reamintim că, la nivelul județului, funcționarii APIA vor avea program normal chiar și de 1 mai pentru a-i ajuta pe fermierii vrânceni și a prelua cererile pentru subvențiile din agricultură. Toate centrele locale vor avea un program normal de lucru în zilele de sâmbătă și luni, duminica fiind zi de odihnă, astfel încât fermierii vrânceni să aibă timp pentru depunerea cererilor. Decizia a fost luată din cauza problemelor din alimentarea cu energie electrică la centrele locale și a termenelor scurte pentru depunerea acestor cereri. Din cauza avariilor în rețeaua de electricitate au fost create blocaje în preluarea cererilor de la fermieri, cele mai mari probleme fiind înregistate la centrele de la Dumbrăveni și Vulturu. Sute de fermieri nu au putut depune cererile, fiind reprogramați. Ori, termenul limită pentru depunerea cererilor la subvențiile europene este 15 mai în acest an, fără posibilitatea depunerii ulterioare cu aplicarea de penalități pentru fiecare zi de întârziere. Din acest an, cererile unice se depun doar în perioada 1 martie-15 mai, calendarul stabilit la nivel european. Dacă se respectă acest calendar,  atunci vor fi respectate și termenele de plată a banilor europeni, ultima tranșă de bani urmând să fie virată fermierilor până la data de 31 martie 2018. „Am făcut adrese către primării în care i-am rugat pe edili să ne ajute, să popularizeze aceste decizii pentru ca toți fermierii să vină la noi și să depună cererile în termenul legal. Am solicitat implicarea primăriilor pentru a elibera la timp adeverințele de care au nevoie fermierii atunci când trebuie să depună cererile”, ne-a spus directorul APIA, Ionel Partene. Acesta a precizat că întârzieri sunt și la marii fermieri, cei care lucrează suprafețe mai mari de 50 hectare. Doar o treime din cei trei sute de fermieri au venit până acum să depună cereri la APIA, în condițiile în care aceștia lucrează cea mai mare parte a suprafeței agricole din județ.

12 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?