Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

GALERIE FOTO : Simpozionul „Bordești – Brâncoveanu“, dedicat scriitorului Gheorghe Chirtoc


Ce-a de-a doua ediție a simpozionului „Bordești – Brâncoveanu”, care a avut loc ieri, la Biserica Brâncoveanu Adormirea Maicii Domnului din Bordești, a fost dedicată scriitorului medic Gheorghe Chirtoc. Au participat scriitorii Petre Abeaboieru, Constantin Marafet, Dumitru Hangu, Ionică Sava, profesorii Mihai Adafinei, Cristinel Danțiș, Petruța Lalu, Vasilica Lalu, Gabriel Lalu, Aurel Șelaru, Mihaela Chiriac, Daniela Burducea, Lenuța Panaite, Luminița Gavrilă, Anicuța Rotaru, Elena Fântâneru, Laura Bercaru, Emilia Chirtoc, soția defunctului Gheorghe Chirtoc, Gabriel Turcu și Auraș Valse, de la Primăria Bordești. De asemenea, au fost prezenți Traian Negulescu, director Direcția de  Cultură Vrancea, și Artur Ghinea, consilier de specialitate, parteneri ai acestei manifestări culturale.
Aproape fiecare dintre cei enumerați mai sus au prezentat alocuțiuni pe temele lansate în dezbatere. Un moment aparte l-a constituit citirea unei scrisori de către eleva Maria Burducea, trimisă de fostul deținut politic Gheorghe Militaru, din Motnău, comuna Dumitrești, tovarășului de suferință și coleg de lagăr Gheorghe Asănache din Bordești, în 1982. El îi reamintește camaradului său suferințele aproape inumane îndurate în lagărul Oranschi – Mănăstârca de la Gorki, fosta URSS. Eroi ai întâmplărilor relatate în scrisoare au fost și învățătorii Victor Isofăchescu și Gheorghe Bercaru, ambii implicați în grupul de rezistență anticomunistă condus de Gheorghe Militaru între 1948 -1950.
Cu ocazia acestui simpozion a fost organizată și o expoziție de carte. „Suntem fericiți că am reușit să organizăm ediția a doua a Simpozionului «Bordești Brâncoveanu» cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Bordești. Ediția din acest an a fost dedicată memoriei scriitorului Gheorghe Chirtoc, un pasionat de istorie și mulțumim prietenilor domnului Chirtoc care au venit să ne vorbească despre opera domniei sale, domnul Petre Abeboieru, Ionică Sava, Constantin Marafet și doamnei Emilia Chirtoc, soția dumnealui. Mulțumim tuturor invitaților, celor care au fost prezenți și celor care au trimis lucrări pentru simpozionul nostru. Sperăm să continuăm pe aceeași linie, iar la anul să organizăm o manifestație de o amploare mai mare, la care să participe mai mulți elevi”, a spus profesorul Ionuț Bercaru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?