Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

VIDEO și GALERIE FOTO : Coadă la magazinul sătesc, la încărcat telefoane și tablete. Electrica: Pagubele trebuie recunoscute în tarifele consumatorilor


Aproape trei zile au stat la lumânare sătenii din Hîngulești, comuna Vulturu, după ce căderile masive de zăpadă și vântul puternic au rupt rețeaua de electricitate. Au fost doborâți la pământ nu mai puțin de 17 stâlpi de beton din rețeaua de medie tensiune dintre cele două localități. Ieri, la prânz, oamenii din sat îi așteptau pe cei de la Electrica să aducă generatoare, echipamente cu care să asigure electricitate până când vor fi finalizate lucrările la noua rețea de alimentare cu energie electrică. Oamenii povesteau că așa ceva nu s-a întâmplat niciodată în comună. Cel puțin de când a fost construită rețeaua nouă de electricitate în anii 60, nu a mai avut loc o asemenea avarie care să lase tot satul fără curent electric. Oamenii erau nemulțumiți că din cauza avariei li se strică mâncarea din frigidere, carnea păstrată în lăzile frigorifice.
    Tanti Sița Vlad ne-a spus că de trei zile stă la lumânare, așa cum era pe vremea lui Ceaușescu. „De vineri, de când a nins, nu mai avem curent. Am stat la lumânare pînă acum. Avem puișori, lăzile pline cu carne. Nu am dezghețat nimic, am lăsat-o așa, să se mai mențină. Telefonul îl încărcăm la magazin, ne mai lasă patroana să îl încărcăm, altfel nu aveam nici telefon. Am mai pățit o dată pe timpul lui Ceaușescu, dar atunci nu erau trase firele, era iarnă grea și nu se putea interveni. Dar de atunci nu am mai pățit așa ceva”, ne-a spus Sița Vlad. Un alt sătean a povestit că are doi porci tranșați și puși la păstrat în lada frigorifică. „Am deschis-o o dată dar acum îmi este frică să o mai deschid”, a spus bărbatul.
    Primarul comunei Vulturu, Nicușor Păcuraru, era ieri cu echipele de intervenție de la Electrica. Edilul se asigura că sunt toate utilajele disponibile care să ajute la realizarea rețelei de electricitate către Hîngulești. Primarul a explicat că Electrica a  decis să nu mai monteze stâlpi de electricitate între Vulturu și Hîngulești, cablurile de alimentare urmând să fie amplasate subteran. Lucrările sunt realizate de electricieni veniți de la Bacău pentru a-i ajuta pe colegii lor din Vrancea. „Situația cea mai gravă este între Vulturi și Hîngulești unde este căzută toată linia. Cei de la Electrica au ajuns la această soluție, și le mulțumim, să facă rețea subterană pe lângă drumul județean. Îi ajutăm cu utilaje, ce s-a găsit în comună s-a închiriat. Sperăm ca până măine seară să fie băgat cablul. Vor veni de astăzi grupuri electrogene ca să alimenteze satul din această seară. Noi în prima etapă am rezolvat problema apei, să fie apă curentă în comună”, a spus primarul Nicușor Păcuraru. Acesta a arătat că situația de la Vulturu a fost specială deoarece avariile din rețeaua de electricitate de aici au oprit alimentarea cu apă a orașului Galați. De aceea, prioritatea Electrica a fost alimentarea cu energie la puțurile de apă astfel încât oamenii din Galați să aibă apă curentă.
    Cei de la Electrica Distribuție Muntenia Nord anunțau, ieri, că în Vrancea mai erau parțial nealimentate cu energie electrică 3 localități: Măicănești, Vulturu, Vadu Roșca. Sucursala Focșani avea 21 de echipe pe teren, care acționau pentru remedierea defecțiunilor apărute.

Magazinul din sat, stație de încărcat telefoane și tablete

    O singură gospodărie din Hîngulești a avut energie electrică în aceste zile, la magazinul din centrul satului. Patronii magazinului au montat un generator de energie electrică ce asigura alimentarea la echipamentele frigorifice, casa de marcat. A fost singura soluție pentru ca oamenii din sat să își încarce telefoanele mobile, tabletele. În fiecare moment al zile sunt puse la încărcat cel puțin cinci echipamente, iar copiii roiau în jurul meselor așteptând să își primească jucăriile. „Nu au unde să meargă în altă parte, avem generator de electricitate iar aici e un loc public. Vin 50-100, poate și mai mult în fiecare zi. Oamenii vin cu tablete, telefoane, laptopuri. Telefonul fix nu funcționează, rețeaua e căzută dar sunt telefoanele mobile. Generatorul funcționează toată ziua, consumă circa un litru pe oră. Îl mai oprim noaptea, când temperaturile sunt scăzute”, ne-a spus Valerică Atanasiu.

Electrica: Pagubele cauzate de vremea din ultimele zile trebuie recunoscute în tarifele consumatorilor, dar nu sunt sume spectaculoase

    Pagubele cauzate de situația meteorologică de săptămâna trecută din Moldova s-ar putea ridica la câteva milioane de lei și vor trebui recunoscute de Autoritatea de Reglementare (ANRE) în tarifele finale plătite de consumatori, însă aceste sume nu sunt spectaculoase la nivelul cheltuielilor unei companii de distribuție, a declarat, luni, Cătălin Stancu, directorul general al Electrica, în cadrul unei conferințe de presă. El s-a referit la situația de la finele săptămânii trecute, când, din cauza unor căderi masive de zăpadă apoasă, coroborată cu vânt puternic, au căzut la pământ peste 425 de stâlpi de medie tensiune din aria de acoperire a filialelor Electrica, respectiv în județele Brăila, Buzău, Galați, Vrancea, Prahova și Cluj. „Există o metodologie clară a ANRE, iar, în momentul în care ai o situație de calamitate și autoritățile recunosc asta, ele (pagubele — n.r.) în mod normal sunt recunoscute de ANRE. Nu sunt sume care să atingă milioane de euro. Mă aștept să fie de câteva milioane de lei. Dar da, conform metodologiei, pagubele trebuie recunoscute de ANRE”, a spus Stancu.
    El a susținut că sumele nu sunt spectaculoase, ceea ce va face ca influența în tarife să fie nesemnificativă. „Marea problemă a fost organizarea unui volum mare de lucrări în câteva zile. Pagubele vor fi de câteva milioane de lei, ne așteptăm noi. Costul la nivel de total este marginal, nu mă aștept să aibă influențe în tariful de anul viitor, pentru că, încă o dată, nu reprezintă o sumă semnificativă la nivel de costuri totale per filială”, a explicat Stancu. Aceasta în contextul în care, sâmbătă, ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat că va solicita ANRE să nu recunoască în tarifele consumatorilor pagubele suferite de companiile energetice în aceste zile. Cătălin Stancu a mai spus că fenomene precum cele care au avut loc în ultima parte a săptămânii trecute nu au mai fost văzute de zeci de ani. Potrivit reprezentanților Electrica, luni la orele amiezii mai erau nealimentați 23.000 de consumatori din zonele arondate companiei, față de vârful de 130.000 de consumatori nealimentați, înregistrat vineri la ora 12:00. „Sperăm ca în maximum 48 de ore să nu mai avem nicio problemă. Cauzele par să țină de fenomene meteo extreme: zăpada era umedă și extrem de grea, iar vântul — puternic. Este un fenomen pe care nu l-am văzut de zeci de ani. Iar un stâlp odată căzut îi antrenează și pe ceilalți”, explicat șeful Electrica.
    El a mai spus că o altă problemă a fost faptul că unii dintre stâlpi nu au fost proiectați pentru acest tip de condiții meteo. „Condițiile de proiectare au fost depășite. Stâlpilor le-a fost depășit momentul capabil, nu este o problemă de fundație. Prescripțiile energetice au fost îmbunătățite, ultimele normative au fost îmbunătățite, iar stâlpii noi, care au fost proiectați după ultimele normative, cele din 2004, nu au căzut”, a continuat Stancu, precizând că, la nivelul județului Galați, circa 10% din stâlpi sunt sub incidența vechilor normative. Totodată, el a precizat că Electrica va investi în acest an 170 de milioane de euro, dublu față de 2014, anul listării la bursă, când s-au alocat 90 de milioane de euro. Investițiile vor merge cu precădere spre zonele de medie și joasă tensiune. Stancu a mai spus că va cere Camerei de Comerț și Industrie recunoașterea situației de forță majoră, ceea ce va exonera compania de eventuale litigii și solicitări de despăgubiri.

19 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?