Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Bibliotecarii vrânceni sărbătoresc „Săptămâna Națională a Bibliotecarilor”


Bibliotecarii vrânceni au aniversat Ziua Națională a Bibliotecarului (23 aprilie) și sărbătoresc ediția a XIII-a a Săptămânii Naționale a Bibliotecarilor (24-28 aprilie) adresând un mesaj tuturor cititorilor utilizatori ai bibliotecii. „Mulțumim colaboratorilor noștri și vă invităm să luați parte la evenimentele culturale organizate de biblioteca noastră. Suntem ființe sociale și, indiferent de statutul socio-profesional al fiecăruia dintre noi, ocupăm, în mod individual și alături de colegi, un loc bine definit în comunitate. În această mare familie socială, bibliotecarul ocupă acel loc pe care el însuși îl dorește și, dorindu-l, își dă buna măsură a faptelor sale, venind în întâmpinarea nevoilor prezente și anticipate ale utilizatorilor serviciilor de bibliotecă”, au transmis, printr-un comunicat de presă adresat redacției noastre, bibliotecarii Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea. Iată, în continuare, mesajul Teodorei Fîntînaru, managerul instituției de cultură vrâncene:
    „Am reținut un gând rostit mie demult, când am pătruns într-o profesie pe care nu o cunoșteam decât vag, și asta datorită comerțului meu sufletesc cu cărțile: este nevoie de timp pentru a forma un bibliotecar. Pentru moment, nu am deslușit tăinicia acestui gând. Îmi amintesc de primele zile de lucru la Bibliotecă, în departamentul Prelucrare, Achiziții, Informatizare. Descopeream un univers cu totul nou, care păstra timid din ceea ce știam eu din exteriorul bibliotecii. Acolo am învățat primele noțiuni de catalogare, descoperind circuitul cărții în bibliotecă, atenția maximă ce se cuvine acordată fiecărui volum, astfel încât acesta să se încadreze într-un anumit domeniu, facilitând lectorului orientarea în universul, mereu extensibil, al cunoașterii. Apoi am luat calea Sălii de Lectură, descoperind depozitele cu cărți, aglomerate ca niște bulevarde pariziene, așteptând, la fiecare intersecție, culoarea verde a pasiunii pentru cunoaștere.
    Au venit deodată cititorii, care, treptat, s-au metamorfozat în utilizatori ai serviciilor, tradiționale și deopotrivă noi, de bibliotecă, diverse, la rândul lor.
La început, bibliotecarul avea de partea sa numai coridoarele nesfârșite de titluri, din timpuri străvechi până în clipa prezentă, și autoritatea de a media între cerințele cititorului și bogăția culturală a lumii. Treptat, el s-a adaptat la era tehnologiei și la revoluția informației, învățând diferite programe de calculator, pentru a crea baze de date din ce în ce mai complexe și pentru a căuta în lumea virtuală spații noi de cunoaștere – toate acestea pentru a fi recunoscut de către profilul cel nou al utilizatorului serviciilor de bibliotecă, un beneficiar adesea grăbit, de cele mai multe ori nedumerit de noianul de informații și de noutatea temelor pe care trebuie să le ducă la bun sfârșit, fie că este vorba despre învățământul tradițional, despre evoluția în carieră sau despre educația continuă.

„Utilizatorii sunt diverși, bibliotecarul este unul singur”

    Utilizatorii sunt diverși, prin personalitățile lor, asemenea și nevoile și pretențiile sale. Bibliotecarul este unul singur. El se distribuie fără să se împartă, asemenea luminii solare, zi de zi. Åži nicio zi nu îi seamănă alteia. Cum activitatea Bibliotecii are o adresabilitate maximală în comunitate, orice membru al ei, indiferent de statutul, de pregătirea profesională sau de valorile personale, având dreptul de a beneficia de serviciile acestui for de cultură, bibliotecarul este chemat să vină în întâmpinarea tuturor, mulțumindu-i pe fiecare în parte. 
Dar profesia sa nu se rezumă numai la lucrul cu publicul. Bibliotecarul a început să își dezvolte abilitățile profesionale în direcția scrierii de proiecte, a intermedierii între parteneri, atunci când o acțiune sau un proiect presupune, pentru fructuoasa sa finalizare, implicarea mai multor specialiști.

„Lucrul în echipă, un adevărat ziditor”

    Bibliotecarul îmbină, în activitatea sa, momente cu rezonanță ale trecutului, împlinirea cu profesionalism a activităților de zi cu zi, și este chemat, deopotrivă, să anticipeze noi servicii de bibliotecă, pe măsura așteptărilor noilor generații, fără să uite doleanțele utilizatorului tradițional. Invitarea trecutului în spațiul bibliotecii are loc cu prilejul expozițiilor, aniversărilor, a evocărilor diverse. Bibliotecarul este la curent cu evenimentele și personalitățile culturale care merită a fi evocate și, plecând de la această stare de fapt, el cheamă în ajutor imaginația și abilitățile – fie ele de natură intelectuală sau de design – pentru a evoca un nume sau un eveniment, amintind publicului larg de rădăcinile sănătoase ale culturii naționale sau universale.
    Pentru a veni în întâmpinarea profesiei sale, bibliotecarul cultivă relațiile  existente la locul de muncă, prin conjugarea intereselor, viziunilor și personalităților diverse ale echipei din cadrul unui anumit departament, în ceea ce privește îndeplinirea sarcinilor cotidiene de serviciu, orizontul scrierii și însuflețirii în practică a unui proiect sau răspunsul profesionist oferit utilizatorilor. Atunci când personalitățile bibliotecarilor se completează, când fiecare are deschiderea necesară de a oferi echipei talentul și experiența sa și, mai cu seamă, atunci când jocul fragil al personalităților este gestionat cu bunăvoință și prietenie, lucrul în echipă devine cu adevărat ziditor.
    Suntem ființe sociale și, indiferent de statutul socio-profesional al fiecăruia dintre noi, ocupăm, în mod individual și alături de colegi, un loc bine definit în comunitate. În această mare familie socială, bibliotecarul ocupă acel loc pe care el însuși îl dorește și, dorindu-l, își dă buna măsură a faptelor sale, venind în întâmpinarea nevoilor prezente și anticipate ale utilizatorilor serviciilor de bibliotecă.
Cu ocazia Zilei Naționale a Bibliotecarului (23 aprilie) și a Săptămânii Naționale a Bibliotecilor, ediția a XIII-a (24-28 aprilie 2017), mulțumim colaboratorilor noștri și vă invităm să luați parte la evenimentele culturale organizate de biblioteca noastră”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?