Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO : Distracție la salină pentru beneficiarii Centrului Comunitar de Servicii Pentru Copii cu Dizabilităţi Focşani


Cincizeci de copii cu tulburări din spectrul autist, beneficiari ai Centrului Comunitar de Servicii pentru Copiii cu Dizabilități Focșani, au petrecut o zi pe cinste la salina artificială și spațiul de joacă de lângă Kaufland, marcând astfel ziua de 2 aprilie, Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului. Alături de părinții și de specialiștii Centrului Comunitar, copiii s-au jucat și s-au bucurat împreună de un mediu diferit decât cel cu care sunt obișnuiți, un mediu nu doar foarte sănătos ci și plin de culoare și surprize.
La rândul lor, părinții au avut ocazia de a se întâlni, de a povesti și de a face schimb de experiență privind greutățile, dar și bucuriile pe care le trăiesc, în efortul  depus pentru recuperarea copiilor lor. „Sponsorul evenimentului ea fost SC Kids Protekt Play SRL reprezentată de doamna Cîrnu Corina, administratorul firmei care cu mult drag și solicitudine a găzduit în salina artificială și spațiul de joacă pe care îl deține în Focșani, un număr de 50 de copii cu autism și părinții acestora. Cu sprijinul unor astfel de oameni, copiii cu autism au posibilitatea de a se juca și a se bucura împreună, părintii de a socializa între ei și societatea de a conștientiza că solidaritatea umană micșorează diferențele”, a spus Claudia Constantin, șefa Centrului Comunitar.
    Centrul Comunitar de Servicii Pentru Copii cu Dizabilități Focșani face parte din structura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea, iar activitatea organizată cu prilejul zilei de 2 Aprilie a avut drept scop promovarea incluzunii sociale a persoanelor cu autism. „Obiectivul Centrului de Recuperare Copii cu TSA îl reprezintă creșterea șanselor de integrare socială și, ulterior, de acces pe piața muncii a persoanelor diagnosticate cu tulburare din spectrul autist, prin diagnosticarea precoce și facilitarea accesului la servicii și programe de recuperare și asistență specializată. Activitățile specifice Centrului de Recuperare Copii cu Tulburări din Spectrul Autist prevăd abordarea multisciplinară și complexă a copiilor cu TSA prin terapii de recuperare specifice, în vederea integrării lor sociale și educaționale într-un cadru incluziv, precum și consilierea și asistența specifică a familiilor”, a spus Adina Lăscan, purtătorul de cuvânt al DGASPC Vrancea.
    Centrul Comunitar de Servicii Pentru Copii cu Dizabilități Focșani este organizat ca un serviciu specializat de zi și oferă următoarele tipuri de servicii: diagnoză și intervenție precoce pentru copiii cu TSA; educație specializată (programe educaționale de tip Teacch, PECS); abilitare reabilitare (logopedie, servicii psihologice și pedagogie de recuperare); recreere – socializare (excursii, tabere, serbări, etc.); consiliere pentru copii cu TSA, părinții sau aparținătorii acestora; activități de parenting pentru părinți/reprezentanții legali sau pentru alte persoane care au în îngrijire copii cu TSA. „Åžansele pentru obținerea unor rezultate de succes în evoluția copiilor cu autism sporesc considerabil dacă intervenția se produce la vârste cât mai mici. S-a demonstrat că intervenția timpurie poate accelera dezvoltarea generală a copilului, reduce comportamentele problemă, iar rezultate funcționale de lungă durată pot fi mai bune. Diagnosticarea și intervenția timpurie, urmate de tratament specific și individualizat pot face ca persoanele cu autism să progreseze, să atingă maximul potențialului lor și să trăiască o viață demnă și mulțumitoare”, a transmis Claudia Constantin, șefa Centrului Comunitar de Servicii pentru Copiii cu Dizabilități Focșani.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?