Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Concurs „Icoana în viaţa creştinului ortodox”, adresat liceenilor vrânceni


Inspectoratul Åžcolar Județean Vrancea a organizat joi, 23 martie, prima ediție a Concursului „Icoana în viața creștinului ortodox”, adresat elevilor din liceele vrâncene. Manifestarea de credință și spiritualitate ortodoxă a avut loc în contextul declarării de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anului 2017, ca Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești și  s-a desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Parinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei la biserica Parohiei Sf. Nicolaie Nou din Focșani.
Comitetul de organizare, format din Inspectorul de Religie Prof. Melania Emanuela Pătrășcanu și profesori de Religie de la liceele din Vrancea, a înscris în concurs șase echipaje formate din șase elevi de la câte două licee: Colegiul Național „Al. I. Cuza” și Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” și Liceul Teoretic „Duiliu Zamfirescu” Odobești,  Colegiul Național „Unirea” și Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu”, Liceul Teoretic „Ioan Slavici” Panciu și Liceul Tehnologic „Al. I. Cuza” Panciu, Liceul Pedagogic „Spiru Haret” și Grupul Åžcolar „G.G. Longinescu”, Colegiul Tehnic „V.D. Cotea” și Liceul cu Program Sportiv, coordonați de profesorii lor de religie.
Concursul a fost grupat pe două secțiuni: prima a constat în amenajarea unui stand care să conțină imagini cu o biserică monument istoric din județul Vrancea, fotografii cu o icoană de patrimoniu aflată în bisericile din județul nostru, icoane pictate de elevi sau ouă încondeiate. Cea de-a doua secțiune a concursului a testat cunoștințele elevilor despre regulile de pictură a icoanelor și a bisericilor ortodoxe. Juriul format din Pr. Protoiereu Oscar Frunză, Protoieria Focșani II, Prof. George Silivestru, Åžcoala Gimnazială nr. 2 Mărășești și Prof. Ovidiu Opaiț, C.N. „Al. I. Cuza” a avut o misiune dificilă în a stabili ierarhia echipelor participante.
La final, elevii participanți, precum și profesorii îndrumători, au avut parte de o inedită surpriză. Organizatorii au anunțat că, pentru a răsplăti efortul depus, dar mai ales trăirea autentic creștină a concurenților, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a oferit tuturor o excursie la București, care va cuprinde un pelerinaj la Catedrala Patriarhală și la Mănăstirea Antim, precum și vizionarea unei piese de teatru.

Inspector de Religie
Prof. Melania Emanuela Pătrășcanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?