Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Șeful de la Protecţia Consumatorilor, Dumitru Dilă, bănuit de abuz în serviciu și falsificarea unor documente


Comisarul șef adjunct al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Vrancea, Dumitru Dilă, va fi cercetat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea, ca urmare a unei sesizări trimise de Comisia de Disciplină a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor. Acesta este bănuit de abuz în serviciu, fals în documente publice și sustragere de documente. Dilă neagă acuzațiile.

Comisarul șef adjunct al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Vrancea, Dumitru Dilă, va fi cercetat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea ca urmare a unei sesizări trimise de Comisia de Disciplină a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Potrivit Comisiei, procurorii ar trebui să verifice faptele sesizate de comisarul Doina Stăncic, care acuză încălcarea normelor legale de către Dumitru Dilă, respectiv falsificarea de documente, sustragerea de documente din arhiva instituției, dar și nerespectarea Regulamentului de ordine interioară al Comisariatului regional pentru Protecția Consumatorilor Galați, de care aparține Vrancea.
Membrii Comisiei de Disciplină au arătat că, potrivit HG 1344 din 2007, „în cazul în care sunt indicii că fapta săvârșită de funcționarul public poate angaja răspunderea civilă, contravențională sau penală, comisia de disciplină are obligația de a lua măsurile legale ce se impun în vederea sesizării organelor abilitate”. „Având în vedere că atribuțiile Comisiei de Disciplină țin de efectuarea procedurilor de cercetare administrativă a faptelor sesizate ca abateri disciplinare iar din analizarea sesizării se desprind posibile fapte penale, Comisia de Disciplină consideră oportun să transmită sesizarea și documentele anexate acesteia către organele de cercetare penală, respectiv către Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea, (….) spre competentă cercetare și soluționare”, se arată în raportul Comisiei de Disciplină din cadrul ANPC.
Comisarul Doina Stăncic, care timp de mai mulți ani a fost detașat la conducerea Comisariatului regional Galați, iar acum a revenit la instituția din Vrancea, acuză, în sesizarea trimisă Comisiei de Disciplină, că Dumitru Dilă ar fi comis mai multe fapte penale și abateri disciplinare. Acuzațiile vizează modul în care Dilă l-ar fi ajutat pe Florinel Grigoraș, fost comisar la Comisariatul Vrancea, aflat în surbordinea celui din Galați, într-un litigiu chiar cu instituția al cărui angajat acesta din urmă fusese. „Dumitru Dilă l-a instigat și l-a ajutat pe Grigoraș Florinel, fost comisar în cadrul CJPC Vrancea, aflat în litigiu cu CRPC Galați, la săvârșirea infracțiunii de răzbunare împotriva subsemnatei, pentru faptul că subsemnata, în calitate de reprezentant legal al CRPC Galați l-am împiedicat pe Grigoraș Florinel să câștige litigiul care a făcut obiectul dosarului 4431/121/2013, în care CRPC Galați a avut calitatea de pârâtă, infracțiune prevăzută de art. 274 c.p.”, se arată în sesizarea făcută de Stăncic la Comisia de disciplină a ANPC împotriva lui Dumitru Dilă.

Documente din 2012 cu ștampilă valabilă în 2017

Comisarul Doina Stăncic mai susține că Dumitru Dilă ar fi falsificat registrele de intrare-ieșire de la CJPC Vrancea, pentru a-l favoriza pe fostul comisar Grigoraș Florinel. „Dilă Dumitru și-a pus rezoluția pe solicitarea lui Grigoraș Florinel, formulată de acesta în data de 25.01.2016, cu toate că această cerere nu fusese înregistrată în Registrul de intrări-ieșiri al CJPC Vrancea, a fabricat documente și a falsificat/ modificat documente ale CJPC Vrancea, a certificat pentru conformitate aceste documente false/ falsificate și apoi le-a dat lui Grigoraș Florinel care a promovat, în data de 23.02.2016, cererea de revizuire care a făcut obiectul dosarului 159/44/2016 împotriva CRPC Galați, reprezentată la acea dată de subsemnata”, arată comisarul Doina Stăncic.
Aceasta susține că falsurile sunt evidente deoarece pe unele documente, care ar fi trebuit să aibă număr de înregistrare din octombrie 2012, era aplicată o ștampilă valabilă în 2017, ori nu în urmă cu 5 ani, când la conducerea instituției din Vrancea se afla Mirela Bîznă. Comisarul Doina Stăncic precizează că, ulterior, pentru a ascunde falsurile, Dumitru Dilă ar fi săvârșit și infracțiunea de sustragere sau distrugere de înscrisuri. Scopul, spune Doina Stăncic, ar fi fost acela de a-l determina pe Florinel Grigoraș să facă plângere împotriva sa, pentru a obține anchetarea ei de procurorii DNA. De altfel, procurorii DNA au deschis un dosar la începutul anului 2016, care a fost soluționat cu Ordonanță de clasare în 16 septembrie 2016.

Dilă răspunde cu o plângere penală pentru denunț calomnios

Contactat de reporterii Monitorul de Vrancea, comisarul șef adjunct al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Vrancea, Dumitru Dilă, a refuzat să comenteze acuzațiile, pe care le consideră ridicole. Mai mult, acesta a anunțat îi va face plângere penală comisarului Doina Stăncic pentru denunț calomnios. „Nu comentez acuzațiile lipsite de orice fundament făcute de această persoană. Voi avea o discuție cu șeful ANPC căruia îi voi explica această situație și îi voi face plângere penală comisarului Doina Stăncic pentru denunț calomnios”, a afirmat Dilă.

11 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?