Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

Părinții nu s-au îngrămădit, ieri, să-și înscrie copiii în clasa pregătitoare. Au timp până pe 16 martie


Înscrierea copiilor în clasa pregătitoare a debutat ieri, în toate unitățile de învățământ unde sunt clase pentru ciclul primar, din întreg județul Vrancea. Prima etapă de înscriere se derulează până pe 16 martie.
Dacă în anii anteriori mulți părinți se îngrămădeau încă din prima zi să-și înscrie copiii în clasa pregătitoare, anul acesta a fost mai lejer. La Școala Ion Basgan, de exemplu, peste 20 de părinți și-au înscris copiii încă din prima zi. Directoarea unității, Alina Dima, ne-a precizat că unii părinți vin după ora 16.00, după ce termină programul de lucru. Ieri, la Școala Ion  Basgan a fost și „Ziua porților deschise”, eveniment dedicat înscrierii în clasa pregătitoare. „«Ziua porților deschise» a fost astăzi (ieri-n.r.). Au venit părinți să își înscrie copiii, dar nu în număr foarte mare. Sunt peste 20 de copii înscriși și mai așteptăm și alții. Așteptăm să vină părinți și după ora 16.00, pe timp de zi este lumea la serviciu. În planul de școlarizare, noi ne-am propus înființarea a patru clase pregătitoare”, a precizat profesoara Alina Dima.
La Școala nr. 3 din Focșani, conducerea unității și-a propus ca din toamnă să fie trei clase pregătitoare. „Ziua porților deschise” este chiar astăzi, astfel că cine dorește să-și înscrie copilul în clasa pregătitoare la Școala nr. 3 poate vizita sediul unității de învățământ. Școala a fost modernizată cu fonduri europene, fiind dotată cu absolut tot ceea ce este necesar actului educațional. „Ne-am propus înființarea a trei clase, iar până acum s-au înscris aproximativ 25 la sută din totalul elevilor. Mâine (astăzi-n.r.) va fi organizată «Ziua porților deschise», între orele 10.00-18.00. Îi așteptăm pe părinți și pe copii să viziteze școala, care arată foarte bine, iar cadrele didactice sunt bine pregătite din punct de vedere profesional”, a precizat directoarea adjunctă de la Școala nr. 3, Dumitra Bîlcan.
La Școala Anghel Saligny din Focșani sunt aprobate 5 clase pregătitoare, iar „Ziua porților deschise” va fi organizată pe 1 martie, chiar de Ziua Mărțișorului. „Toți părinții au fost informați în ceea ce privește calendarul înscrierilor, deja au venit și au completat cererile de înscriere. Vom avea cinci clase pregătitoare, toate cu învățământ tradițional”, a precizat directoarea adjunctă a unității de învățământ, Ionelia Baciu. La rândul său, secretara aceleiași unități de învățământ, Daniela Antonescu, ne-a spus că numărul părinților care s-au prezentat la școală pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare se încadrează în limitele normalului, toate cererile fiind primite.

Telverde pentru informații suplimentare

Potrivit calendarului, prima etapă se derulează în perioada 27  februarie-16 martie, când părinții trebuie să completeze, online sau la unitatea de învățământ, cererile tip de înscriere în clasa pregătitoare. Înscrierea se face zilnic, de luni până vineri între orele 8.00-18.00, iar sâmbătă și duminică între orele 9.00-13.00. În data de 17 martie are loc procesarea, de către comisia națională de înscriere a copiilor în învățământul primar, a cererilor tip de înscriere și repartizarea la școala de circumscripție a copiilor ai căror părinți au solicitat acest lucru în cererea de înscriere.
În perioada 18-21 martie are loc „procesarea la nivelul unităților de învățământ (…) a cererilor părinților care solicită înscrierea la o altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, pe locurile rămase libere. Admiterea sau respingerea cererilor acestora, la nivelul comisiei de înscriere din unitățile de învățământ, prin aplicarea criteriilor generale și specifice de departajare și validare de către consiliul de administrație al unității de învățământ a listei candidaților admiși în această fază”. Listele cu candidații înmatriculați, numărul de locuri rămase libere și listele cuprinzând copiii rămași neînscriși după prima etapă vor fi afișate la sediile unităților de învățământ și la sediul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) în zilele de 22 și 23 martie.
A doua etapă de înscriere în clasa pregătitoare începe în data de 23 martie, cu comunicarea prin afișare la unitățile de învățământ și pe site-ul ISJ a procedurii specifice de repartizare pe locurile disponibile. Cererile tip de înscriere în clasa pregătitoare, etapa a II-a, se depun în perioada 24-30 martie, iar în perioada 31 martie-5 aprilie acestea sunt procesate la nivelul unității de învățământ. Listele finale cu copiii înscriși în clasa pregătitoare, la fiecare unitate de învățământ, vor fi afișate în data de 6 aprilie.
Ca în fiecare an, părinților le-a fost pusă la dispoziție și un număr de telefon de tip Telverde, care este disponibil în fiecare zi, între orele 8.00-16.00. „Pentru județul Vrancea, telefonul disponibil pentru informații suplimentare cu privire la înscrierea în clasa pregătitoare este
0800816237″
, se arată pe site-ul specializat privind înscrierea copiilor în clasa pregătitoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?