Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

Numărul elevilor din rural a scăzut drastic! Liderii de sindicat din Vrancea sunt îngrijorați


Liderii de sindicat din județ, membri ai Sindicatului Liber din Învățământ Vrancea (SLI Vrancea), au participat ieri la ședința ordinară a Consiliul Județean al acestei organizații. Întrunirea a avut loc la Școala Ștefan cel Mare din Focșani, iar pe agenda de lucru au fost mai multe probleme actuale ale învățământului vrâncean. Din prezidiu au făcut parte membrii Biroului Operativ, respectiv președintele Constantin Ionescu, vicepreședinții Aurel Șelaru, Valentina Cucu și Sorin Bozbici, secretarul executiv Valentin Gicu Dogaru, contabilul SLI Săndica Rotaru și Mirela Constantinescu, președintele comisiei de cenzori.
La început, a fost prezentat raportul bugetar pe anul 2016, bugetul pe anul în curs, descărcarea de gestiune pe anul 2016 și au fost prezentate noutățile legislative. Un subiect destul de discutat a fost acela al majorării salariale pentru personalul didactic începând cu 1 ianuarie 2017, care a generat câteva probleme privind calculul sporurilor, precum și pentru personalul nedidactic începând cu data de 1 februarie 2017. Liderii de sindicat au discutat și despre stadiul plăților privind drepturile salariale câștigate în instanță, plata dobânzilor câștigate tot în instanță, dar și diferite chestiuni punctuale întâlnite în școlile din județ.
Mihaela Nistoroiu, lidera de sindicat de la Școala Bârsești, a prezentat situația școlilor din mediul rural, unde numărul de elevi de la gimnaziu este în scădere, iar acest lucru afectează dascălii, dar și pe educabili. La Bârsești, din toamnă, elevii din clasa a V-a și cei de clasa a VIII-a vor învăța simultan. Mihaela Nistoroiu a solicitat conducerii SLI Vrancea să facă demersuri la București pentru micșorarea numărului  minim de elevi la clasă pentru unitățile din rural, unde se constată o scădere drastică a numărului de școlari. O altă situație prezentată este legată de faptul că personalul nedidactic este chemat sâmbăta la serviciu fără să fie plătit, deși se încalcă drepturile salariaților la timpul de odihnă.
De asemenea, s-a discutat și despre impunerea desfășurării cercurilor pedagogice în zilele de sâmbătă și duminică, sau în vacanțele școlare, lucru care i-a nemulțumit pe liderii de sindicat. Aceștia au cerut conducerii SLI să facă toate demersurile pentru a se reveni la organizarea acestora în timpul de lucru. Președintele SLI, Constantin Ionescu, a spus că în momentul în care a pus în discuție acest subiect în cadrul ședinței Consiliului de Administrație al ISJ Vrancea, „reprezentanta FEN Vrancea nu a susținut acest demers”, fiind de partea ISJ Vrancea. „La Adjud s-a decis ca să nu meargă nimeni la serviciu sâmbăta pentru înscrieri la clasa pregătitoare. Nu avem nevoie de zile libere în contul sâmbetelor lucrate, pentru că oricum nici concediu nu avem când să ne luăm. Nu avem ce face cu zilele libere. Este cazul să ne unim toți din tot județul și să facem la fel. Nu este normal ce ni se impune și nu trebuie să mai tolerăm asemenea situații”, a precizat Gabriela Tătărăscu, lidera de sindicat de la Școala „Mihail Armencea” din Adjud.
Membrii Biroului Operativ le-au cerut colegilor din teritoriu să se implice mai mult în ceea ce privește promovarea imaginii cadrelor didactice, care în ultima perioadă sunt denigrate. De asemenea, le-au transmis colegilor să își mediatizate cât mai mult activitatea în mass media. Conducerea organizației județene a SLI a făcut public faptul că va depune în perioada următoare, la MEN, documentația pentru înființarea la Focșani a unui Centru Județean de Formare Profesională pentru membrii săi, în așa fel încât să le asigure acestora cursurile de care au nevoie la costuri reduse.
În ceea ce privește drepturile salariale, Constantin Ionescu a spus că în legea bugetului de stat nu au apărut sumele necesare plății tranșelor a IV-a și a V-a din hotărârile judecătorești, dar că acest aspect a fost sesizat prim-ministrului, care a promis că la rectificarea bugetară sumele necesare vor fi alocate. Pentru 8 Martie, toți salariații din învățământ, membri ai SLI, vor primi tichete cadou în valoare nominală de 50 de lei. Tichetele au fost deja ridicate de lideri și vor ajunge în posesia beneficiarilor de luni.
La final, au fost trecute în revistă de secretarul executiv Valentin Gicu Dogaru și cursurile pe care sindicatul le-a organizat și sprijinit până acum, dar și oferta pentru perioada următoare.    

11 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?