Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633

A murit Cornel Pâslaru, inginerul care a proiectat structura de rezistență a blocurilor din Focșani



    Cornel Pâslaru, inginerul care a proiectat structura de rezistență a blocurilor din Focșani, a murit ieri dimineață la ora 7. Inginerul Pâslaru ar fi împlinit 69 de ani pe 9 aprilie, el fiind născut în 1948.
    Cornel Pâslaru a fost unul din inginerii care se află în spatele a jumătate din construcțiile realizate în municipiul Focșani, acesta fiind specialist în structuri de rezistență. În perioada 1971-1990 a lucrat ca inginer proiectant la Centrul de Proiectare Vrancea. Practic, a coordonat și vizat lucrările de rezistență a structurii la clădirile construite în Focșani. Între anii 1990-2010 a lucrat tot ca inginer proiectant la Arco Proiect împreună cu fostul primar Decebal Bacinschi, Victor Popa și Florin Mîndru. Din 1993 era verificator proiecte construcții civile și industriale și
expert proiecte construcții civile și industriale.
    „Un bun profesionist, practic la jumătate din clădirile din Focșani structura de rezistență a trecut prin mâinile lui”, a precizat proiectantul Florin Mîndru.
    Și arhitectul județului, Daniela Olaru, spune că inginerul Pâslaru a fost un profesionist desăvârșit și puțini sunt cei care știu că acesta cânta foarte bine la vioară. „Cornel Pâslaru a fost un bun profesionist, îndrăgostit de meserie și de construcții, un artist care la petrecerile private ne cânta și ne încânta cu vioara sa„, a spus Daniela Olaru.
    A absolvit Școala Generală Vidra, Liceul Teoretic Vidra, Institutul de Construcții București, Facultatea de Construcții Civile, Cursuri postuniversitare.
    A executat adaptări proiecte tip în gradul 9 seismic, școli cu P+2E, grădinițe, centrale termice, adaptări la teren, blocuri unicat tip B – P+8E, blocuri unicat tip A – P+10E – diafragme, bloc unicat L1- L2 – P+10E+M. A lucrat la consolidarea Teatrului Focșani, a sucursalei Băncii Naționale din Focșani, a unor școli și grădinițe în mediul rural și urban. A proiectat consolidări și extinderi locuințe cu P și P+1E, ansamblu locuințe str.M.Eminescu – Focșani, Sediu Romtelecom Focșani, Sediu Banc Post Focșani, Sediu B.C.R. Focșani, Sediu Centrul de Calcul Focșani, Ansamblu locuințe A.N.L. Focșani, Ansamblu locuințe A.N.L. Odobești, Ansamblu locuințe A.N.L. București.
    În activitatea de proiectare și expertizare a colaborat cu profesor emerit  ing. Mazilu Panaite  – Institutul de Construcții București, ing. Văcăreanu Lucian – director I.A.C.M. Vrancea, colectivul de metode de calcul electronic din cadrul I.P.C.T. București.

Despre senzori și structuri de rezistență

În ianuarie 2015, după ce în zona seismică Vrancea avuseseră loc mai multe cutremure, inginerul Pâslaru declara pentru Monitorul de Vrancea că structurile de rezistență ale blocurilor din Focșani nu sunt puse în pericol de cutremurele înregistrate în ultima perioadă. „Cutremurile acestea, chiar și cel de 5,9 grade, nu pun în pericol structura de rezistență a blocurilor. Cutremurele mari, din 1977, 1986 și 1990, au afectat doar partea nestructurală. 99 la sută dintre clădirile din Focșani sunt făcute după normative moderne, că așa ne-a fost norocul, să le construim după cutremurul din 1977. În Focșani nu avem blocuri cu pericol de prăbușire, nici măcar acelea dintre Lactobar și Agenția de voiaj sau de vizavi, două la număr. Acestea sunt făcute din cadre care sunt sensibile la cutremure, dar care nu pun în pericol structura de rezistență. Crapă tencuiala, dar nu există riscul de prăbușire”, a afirmat inginerul. În opinia sa, cele mai problematice blocuri din Focșani au fost L1 și L2, dar acum și acestea sunt sigure, fiind consolidate. Lucrările au durat 10 ani.
Inginerul Pâslaru a declarat că în subsolurile mai multor instituții publice din municipiu, cum ar fi Casa de Cultură sau Colegiul Unirea, sunt montați senzori care fac măsurători în caz de cutremur. „Forța G la proiectare a fost de 0,32, dar senzorii au măsurat în timpul cutremurelor 0,29. În anul 2013 a fost schimbat coeficientul la 0,40 forță G. Prin urmare, clădirile nu sunt puse în pericol. Este o poveste cum că după cutremurele astea mici urmează unul mare. Nimeni nu știe dacă va fi și când va fi. Oamenii nu trebuie să intre în panică. Nu este cazul să ne mutăm la neamuri”, a adăugat inginerul care a proiectat structurile de rezistență la blocurile din Focșani.

    Trupul neînsuflețit al inginerului Cornel Pâslaru este depus la capela Bisericii Sf Nicolae de pe strada Duiliu Zamfirescu din Focșani. Înmormântarea va avea loc mâine, 25 februarie, la ora 12.00, la Cimitirul Nordic.
    Monitorul de Vrancea transmite condoleanțe familiei îndoliate. Dumnezeu să-l odihnească!

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?