Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

ULTIMA ORĂ! CCR: Proiectul de lege referitor la conversia creditelor în franci elvețieni, neconstituțional


Curtea Constituțională a României (CCR) a decis marți că este neconstituțional proiectul de lege referitor la conversia creditelor în franci elvețieni.
UPDATE!
Președintele CCR Valer Dorneanu a anunțat marți că legea care ar fi permis persoanelor cu credite în franci elvețieni să-și convertescă în lei datoria la banci, a fost declarată neconstituțională.
Curtea Constituțională a decis marți că legea conversiei creditelor în franci elvețieni la cursul istoric este neconstituțională deoarece încalcă principiul bicameralismului, a precizat președintele CCR, Valer Dorneanu.
„Nu se poate face conversie la data la care s-a luat creditul. Solutia la data incheiererii contractelor e gresita. Principalul motiv pe care am respuns acesasta lege e încălcarea principiului bicameralismului”, a anunțat Dorneanu. 

O decizie era așteptată încă din noiembrie 2016, dar a fost amânată de judecătorii Curții Constituționale pentru 18 ianuarie și, apoi, pentru 7 februarie 2017.
Sesizarea a fost trimisă de Guvernul lui Dacian Cioloș la Curte pe 24 octombrie, după adoptarea de către Parlament a legii care prevede conversia creditelor în franci elvețieni la cursul istoric. Dacian Cioloș, care era premier la acea dată, a precizat că Executivul a atacat legea la CCR pentru clarificări, nu pentru că este împotriva ei.
Conform ultimelor date ale Băncii Naționale a României, în toamna anului trecut existau circa 40.000 de contracte de împrumut în franci elvețieni.
Situația tensionată din România a creat o fluctuație a monedei naționale în raport cu principalele valute. Claudiu Cazacu, analistul-șef al XTB România a precizat, pentru MEDIAFAX, că cei mai afectați de aceste variații sunt cei care au credite în valută.
Reamintim faptul că, francul elvețian a închis anul 2016 la o paritate de 4,1998 lei, atingând marți, șapte februarie valoarea de 4,2139 lei. În 2015, valoarea medie anuală a monedei elvețiene a fost de 4,1684 de lei pentru un franc, după ce în 2014 BNR cota un franc elvețian la 3,6592 de lei.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?