Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Peste o mie de persoane sub supravegherea Serviciului de Probațiune, la sfârșitul anului trecut


Serviciul de Probațiune Vrancea și-a prezentat, ieri, bilanțul activității pe anul 2016, la Sediul Tribunalului Vrancea. Au fost prezenți mai mulți reprezentanți ai instituțiilor partenere, cu care serviciul a colaborat de-a lungul unui an întreg, respectiv AJOFM Vrancea, Centrul de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Vrancea, Penitenciarul Focșani, Primăria Focșani, precum și magistrați și colegi din Serviciul de Probațiune Buzău.
„Serviciului de Probațiune Vrancea a avut în anul 2016 un număr de 9 posturi ocupate, din care și-au derulat efectiv activitatea 9 persoane (8 consilieri de probațiune și șeful serviciului). Începând cu data de 22.12.2016, au fost transferați la Serviciul de Probațiune Vrancea 2 consilieri de probațiune. La evaluarea performanțelor profesionale pentru anul 2015, în luna februarie 2016, toți membrii serviciului de probațiune evaluați de șeful serviciului au obținut calificativul «Foarte bine». În ceea ce privește specializarea echipei, aceasta poate fi considerată relativ omogenă, în cadrul serviciului de probațiune regăsindu-se 4 dintre cele 5 specializări admise pentru a putea deveni consilier de probațiune: asistență socială, psihologie, pedagogie și drept. Mai jos, redăm sintetic câteva dintre rezultatele obținute în anul 2016 în derularea principalelor activități ale serviciului de probațiune, întocmirea referatelor/rapoartelor de evaluare la solicitarea instanțelor și parchetelor, supravegeherea minorilor și persoanelor sancționate/condamnate încredințate de instanțele de judecată serviciului de probațiune, asistența și consilierea persoanelor condamnate, fie la cererea acestora, fie ca urmare a obligației impuse de către instanța de judecată.
Pe întreg parcursul anului trecut, bilunar, câte doi consilieri de probațiune au asigurat desfășurarea activității la Sediul Secundar Adjud, unde au avut loc întrevederi cu persoanele programate conform planului de supraveghere, aflate în supravegherea serviciului de probațiune care au domiciliul în circumscripția Judecătoriei Adjud, s-a relaționat de câte ori a fost nevoie cu conducerea instanței, parchetului, Poliției mun. Adjud și Primăriei Adjud. De asemenea, la sediul secundar au avut loc unele întrevederi cu inculpații și învinuiții pentru care Judecătoria Adjud sau Parchetul de pe lângă Judecătoria Adjud au solicitat referate de evaluare. În anul 2016, săptămânal, serviciul de probațiune a asigurat participarea unui consilier de probațiune la Comisia de liberare condiționată din Penitenciarul Focșani. Participanții din partea serviciului de probațiune au avut intervenții ori de câte ori situația a impus-o, atenția îndreptându-se către condițiile/relațiile din familia persoanei private de libertate și perspectivele ocupării unui loc de muncă (pregătirea profesională, calificarea/ recalificarea sau discutarea altor detalii ce țin de profesie și loc de muncă) în cazurile propunerilor de liberare condiționată.
Colaborarea cu partenerii în anul 2016 a fost una foarte bună, parteneri tradiționali sau parteneri noi, instanțele, parchetele, Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea, bisericile, primăriile, Penitenciarul Focșani, Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Vrancea, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea, Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Vrancea, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Vrancea, cu toți s-au dezvoltat relații de colaborare axate pe îndeplinirea scopului și obiectivelor serviciului de probațiune.
În anul 2015 consilierii de probațiune, din cadrul Serviciului de Probațiune Vrancea, au întocmit un număr de 93 referate și rapoarte de evaluare. La solicitarea organelor de urmărire penală, Serviciul de Probațiune Vrancea a întocmit în cursul anului 2016 un număr de 50 de referate și rapoarte de evaluare. În temeiul prevederilor art. 41 din Legea 252/2013 au fost întocmite un număr de 14 referate de evaluare pentru minorii aflați în executarea unei măsuri educative și un număr de 29 rapoarte de evaluare au fost întocmite în baza art. 38 Legea 252/2013. În vederea întocmirii referatelor/ rapoartelor de evaluare, consilierii de probațiune obțin informațiile necesare folosind diferite metode și tehnici de lucru printre care interviul, documentarea, observația, convorbirea, etc. În acest sens, membrii echipei au derulat un număr de 640 de întrevederi directe de tipul «față în față», din care cu persoana evaluată 366 și 274 cu alte persoane resursă.
Toate informațiile astfel obținute au oferit o imagine obiectivă asupra mediului social și familial al învinuitului sau inculpatului în care s-a dezvoltat, precum și a factorilor care au generat comportamentul său infracțional și care pot inhiba/ dezvolta o conduită prosocială. Una dintre dimensiunile importante ale procesului de reintegrare socială a persoanelor care au săvârșit o faptă prevăzută de legea penală este supravegherea. Conform legislației care reglementează activitatea serviciilor de probațiune, supravegherea se referă la controlul pe care consilierul de probațiune îl exercită asupra conduitei persoanei supravegheate, în vederea monitorizării modului în care aceasta respectă măsurile sau obligațiile impuse de către instanța de judecată prin hotărârea judecătorească.
    Procesul de supraveghere raportat la activitatea specifică a serviciului de probațiune poate fi înțeles ca o modalitate de executare a pedepsei cu închisoarea prevăzută de codul penal, o activitate care constă, în principal, în supravegherea modului în care persoana sancționată respectă măsurile și execută una sau mai multe din obligațiile impuse de instanța de judecată și ca o metodă de lucru cu persoanele care au comis infracțiuni, menținute în stare de libertate. Este foarte important ca persoana să conștientizeze că supravegherea în comunitate este o alternativă la pedeapsa cu închisoarea, că are de respectat un program, că trebuie să ducă la bun sfârșit o serie de activități care îl vor pregăti pentru viață într-un mod pozitiv – conform cu normele acceptate de societate. De la înființare și până în prezent, în evidența serviciului de probațiune s-au înregistrat un număr de 1549 de persoane supravegheate și minori, menținute în stare de libertate. Cea mai mare creștere a cazurilor de supraveghere s-a înregistrat în anul 2016. 
Referitor la activitatea de supraveghere, echipa Serviciului de Probațiune Vrancea a lucrat cu un număr de 1305 persoane supravegheate și minori. La data de 01.01.2016 în evidența serviciului de probațiune se aflau un număr de 770 cazuri active, pe parcursul anului s-au înregistrat un număr de 535 cazuri intrate în evidență și au ieșit din evidențele serviciului 297 de cazuri de supraveghere. În aceste condiții, la data de 31.12.2016, în evidențele serviciului existau un număr de 1.008 cazuri de supraveghere. Comparativ cu situațiile existente, de la înființare și până în prezent, aceasta este cea mai mare valoare a cazurilor de supraveghere înregistrată în situația persoanelor aflate în supravegherea serviciului de probațiune.
Menționăm că recidiva s-a înregistrat într-un număr de 8 persoane aflate în supravegherea serviciului de probațiune, ceea ce raportat la numărul total de cazuri, pe parcursul anului 2016, Serviciul de Probațiune Vrancea a înregistrat un procent de 0,61% a situațiilor de recidivă. Comparativ cu anul 2015, când recidiva a fost înregistrată la un procent de 0,76%. În anul 2016, din totalul de 297 de cazuri de supraveghere ieșite din evidența Serviciului de Probațiune Vrancea, într-un număr de 222 de cazuri s-a finalizat termenul de încercare, în 20 cazuri s-a impus transferul cazului la alt serviciu de probațiune din țară datorită modificării competenței teritoriale.
De asemenea, instanța de judecată a dispus revocarea măsurii într-un număr de 50 cazuri (8 persoane au fost condamnate datorită recidivei pe perioada termenului de încercare, 34 persoane au fost condamnate pentru săvârșirea unor fapte prevăzute de legea penală, anterior datei intrării în evidența serviciului de probațiune și într-un număr de 8 cazuri s-a dispus revocarea suspendării pedepsei ca urmare a nerespectării măsurilor și/sau obligațiilor impuse de către instanța de judecată), iar în 5 situații ca urmare a decesului persoanelor aflate în supraveghere.
Activitatea de supraveghere constă în monitorizarea și evaluarea permanentă a modului în care persoana supravegheată respectă măsurile/ obligațiile impuse de către instanța de judecată, modificările apărute în situația sa și gradul de îndeplinire a obiectivelor stabilite în vederea diminuării nevoilor criminogene și reducerea riscului de recidivă. Pe perioada anului 2015, consilierii de probațiune au avut un număr de 7630 întrevederi, din care 6850 cu persoanele supravegheate, iar 780 cu persoane resursă (membrii familiei, reprezentanții instituțiilor locale, angajatori, etc.).
O altă componentă importantă a procesului de supraveghere, pe lângă cea de control, este reprezentată de serviciile de asistență și consiliere. Scopul consilierii este centrat pe sprijinirea individului de a lua decizii importante pentru depășirea situațiilor de criză și atingerea obiectivelor stabilite în planul de supraveghere. Percepută ca abilitate individuală, consilierea ține și de achiziționarea unor abilități sociale (asertivitatea, controlul furiei, etc.), prin ajutarea beneficiarului să corecteze comportamente distructive anterioare și să prevină revenirea la vechile tipare comportamentale. Persoanele supravegheate au beneficiat de consiliere individuală și/sau consiliere de grup, în funcție de nevoile criminogene și sociale identificate în situația acestora.
În cadrul Serviciului de Probațiune Vrancea, în anul 2016 au fost derulate următoarele programe de consiliere: Programul «Unu la Unu», Programul de grup «Dezvoltarea abilităților sociale la majori» și Programul de consiliere individuală «Anger Management». Pe perioada anului 2016, un număr de 26 persoane au urmat programul de consiliere individuală «Unu la Unu», programul de consiliere de grup «Dezvoltarea abilităților sociale la majori» a fost finalizat de un număr de 71 persoane și un număr de 5 persoane au urmat programul de consiliere individuală «Anger Management». Referitor la activitatea de consiliere, persoanele aflate în supraveghere, pe lângă serviciile mai sus menționate, au beneficiat și de alte tipuri de intervenție – constând în acompanierea și sprijinirea în vederea obținerii unor drepturi legale sau soluționarea unor nevoi (dobândirea unei calificări profesionale și/sau angajarea cu contract de muncă). În acest sens, consilierii de probațiune, în baza protocoalelor de colaborare existente, au colaborat cu diferite instituții abilitate pentru a soluționa problemele/ nevoile beneficiarului”
, se arată în raportul Serviciului de Probațiune Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?