Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

Fiscul vrâncean și-a prezentat bilanțul. 134 mii de vrânceni plătesc taxe și impozite la stat; 13.105 sunt persoane juridice



    Finanțiștii vrânceni și-au prezentat bilanțul acțiunilor din anul trecut, de la încasările la bugetul consolidat, la controalele pentru diminuarea evaziunii fiscale. Conducerea Administrației Județene a Finanțelor Publice Vrancea a arătat că obiectivul principal a fost colectarea veniturilor la nivel programat, gradul de realizare fiind de 104,28%. Încasările la bugetul general consolidat au fost de 736,9 milioane lei, cu 10,60% mai mult față de 2015. „În 2016 gradul de realizare a programului de încasări transmis de Ministerul Finanțelor Publice la bugetul general consolidat a fost de 104,28%. La toate bugetele componente ale bugetului general consolidat programul încasărilor a fost realizat: buget de stat -102, 83%, Bugetul Fondului Național Unic de Asigurări de Sănătate – 104,33%, bugetul asigurărilor sociale de stat -106,43%, bugetul asigurărilor pentru șomaj – 105,13%”, arată AJFP Vrancea. Pentru colectarea veniturilor, fiscul vrâncean are înregistrați 134.027 contribuabili din județ, din care 13.105 sunt persoane juridice. Defalcat pe categorii, finanțiștii au înregistrate 6747 persoane care desfășoară activități economice în mod independent, 1662 persoane care exercită profesii libere, 556 întreprinderi familiale și 3916 persoane fizice cu CNP.
    Pentru anul 2016, AJFP a anunțat că au fost 3264 firme plătitoare de impozit pe profit dar și 8025 microîntreprinderi care plătesc impozit pe venit. Mai puțin de jumătate din firmele vrâncene sunt înregistrate ca plătitori de TVA, respectiv 4242 contribuabili iar 131 sunt în evidența Fiscului ca plătitori de accize. De asemenea, 6054 adică mai puțin de jumătate din cele peste 13 mii de firme din județ sunt înregistrate ca plătitori de impozit pe veniturile din salarii și venituri asimilate salariilor.
    De remarcat că, la nivelul județului Vrancea, sunt înregistrate 2393 de persoane care achită singure contribuțiile de asigurări sociale de sănătate. Aceste persoane au depus declarația 604, Declarație de înregistrare în evidența persoanelor fizice care nu realizează venituri, precum și pentru stabilirea obligațiilor de plată a contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate. Aceste categorii de persoane, dacă vor să beneficieze de servicii medicale în sistemul de stat pot opta pentru una din cele două modalități de plată a contribuției. Prima variantă este de a plăti lunar o contribuție de 5,5% din salariul minim sau pot plăti, atunci când vor să beneficieze de servicii medicale o sumă echivalentă cu 5,5% din șapte salarii minime.

Executările silite au adus 10% din încasările fiscului

    Peste 10% din încasările la bugetul consolidat au fost realizate în urma acțiunilor de executare silită realizate de inspectorii fiscali. Finanțiștii au trimis 19471 titluri executorii la persoane juridice și 23386 titluri executorii la persoane fizice. În urma acțiunilor de executare silită au fost realizate încasări de peste 76,3 milioane lei, din care 69,7 milioane lei recuperate de la persoane juridice. Finanțiștii au arătat că, în 2016, au fost recuperate 6,5 milioane lei de la persoane fizice prin aplicarea procedurilor de executare silită. Cei mai mulți bani au fost recuperați după trimiterea somațiilor la datornici, aproape cinci milioane lei. Au fost și situații în care banii au fost recuperați după aplicarea popririlor asupra banilor din conturi, popriri pe venituri la terți, valorificarea sechestrării bunurilor mobile și valorificarea sechestrelor bunurilor imobile.

27 milioane lei din vânzarea bunurilor sechestrate

    Fiscul a organizat 38 de licitații pentru valorificarea bunurilor mobile și imobile sechestrate în urma cărora au fost realizate încasări de 2,7 milioane lei. Valoarea bunurilor mobile valorificate urmare licitațiilor desfășurate a fost de 123 mii lei iar cea a bunurilor imobile a fost de 2,6 milioane lei. Cei mai mulți bani, peste 2,5 milioane lei, au fost obținuți la a treia licitație când prețurile sunt mai mici cu 50% față de valoarea stabilită inițial. „De menționat că din totalul valorificărilor la licitație, 48.000 lei au fost creanțe recuperate pentru Administrația Județeană a Finanțelor Publice Galați și 16.900 lei creanțe recuperate pentru AJFP Tulcea -SFO Sulina. Pentru AJFP Vrancea au fost valorificate bunuri de 2.676.562 lei”, arată AJFP Vrancea. Finanțiștii precizează că, anul trecut, au întocmit 96 decizii de atragerea răspunderii solidare pentru o sumă de peste 11 milioane lei, iar sumele recuperate în urma acestei preceduri au fost de 119 mii lei.

Sesizări la Direcția Antifraudă pentru înregistrările ca plătitori de TVA

    Finanțiștii au respins, anul trecut, jumătate dintre cererile depuse de firmele vrâncene pentru înregistrarea ca plătitori de TVA. Finanțiștii precizează că au fost depuse 223 de cereri pentru înregistrare în scopuri de TVA, însoțite de formularul 088 și de documentele prevăzute de lege. Au fost soluționate 213 cereri în 2016, celelalte urmând să fie analizate în 2017. Cele mai multe cereri, 93, au fost depuse de contribuabilii care au depășit plafonul de scutire TVA. Inspectorii fiscali nu au aprobat înregistrare decât pentru 118 contribuabili, pentru ceilalți fiind propuse măsura anulării sau respingerii înregistrării. Au fost constatate și 12 cazuri în care reprezentanții firmelor nu au oferit date corecte și complete despre activitatea desfășurată, ceea ce a trezit suspiciunea inspectorilor fiscali. „Solicitările de înregistrare împreună cu documentațiile depuse pentru efectuarea evaluării au fost transmise direcției regionale antifraudă fiscală competentă, pentru efectuarea de verificări suplimentare”, au precizat reprezentanții AJFP Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?