Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

GALERIE FOTO : Focșăneancă „mâncată“ de cancer vulvar! Copiii ei vor să o ajute SĂ MOARĂ CU DEMNITATE!


Valentin Sasanu, un tânăr de 27 de ani, din Focșani, împreună cu surorile lui, au ajuns la limita suferinței asistând neputincioși cum mama lor, Maria Chiriac, se stinge pe zi ce trece. La doar 58 de ani, femeia este omorâtă de cancer și, ca și cum n-ar fi de ajuns, cancerul a ieșit la suprafață: un șold și burta îi sunt pur și simplu o rană vie, care o chinuie îngrozitor și care oferă copiilor ei o imagine zguduitoare, inumană, înfiorătoare… Partea aceasta de trup îi este plină de răni și bube puroinde, pe care fiul ei le spală și le pansează de două ori pe zi, de multă vreme… De prea multă vreme… Iar acum, nu mai poate! Simte că cedează pur și simplu și fizic, și psihic și, de aceea, a decis să ceară ajutor. Să ceară public ajutor după ce a căutat pe cont propriu, fără succes, o instituție sau vreo organizație non-guvernamentală care să-i ofere bietei sale mame îngrijiri la domiciliu sau îngrijiri paleative, astfel încât aceasta, oricât de dur ar suna, să poată muri cu demnitate! Cei trei frați nu au bani așa încât să plătească aceste servicii, iar mama lor nu poate fi transportată. Așa că, dacă aveți cunoștințe despre existența vreunui serviciu care i-ar putea oferi îngrijiri la domiciliu sărmanei femei, îl puteți contacta pe Valentin, fiul ei, la telefon 0770.696.059. De asemenea, dacă aveți omenia de a le întinde acestor tineri o mână de ajutor, puteți dona orice sumă de bani în contul deschis pe numele Sasanu Valentin la ING Sucursala Focșani, Cod SWIFT – INGBROBU, Cod BIC – 606410008, nr. Cont în lei: RO50INGB0000999906457786.

    Scriu acest articol cu foarte multă greutate… Cu foarte multă durere sufletească și revoltă în același timp, pentru că nimeni, nicio ființă de pe pământul acesta n-ar trebui să treacă prin astfel de suferințe… Am locuit o vreme pe aceeași scară cu familia despre care vă voi povesti în continuare și am cunoscut-o pe Maria Chiriac. Pe atunci purta numele de Sasanu, numele soțului ei de care, după ani și ani, a divorțat. O femeie înaltă, brunetă, o femeie frumoasă, care și-a văzut mereu de serviciul și familia ei și care și-a făcut un scop în viață din a-și crește frumos, cu frica lui Dumnezeu, cele două fete și băiatul… 
Trei copii pentru care s-a zbătut și a muncit, pe care i-a purtat prin școli și cărora le-a dorit mereu o viață mai bună decât a ei. Și a și reușit. Una din fete este, acum, educatoare la o grădiniță din București, acolo unde locuiește cu familia ei. Corina, cealaltă fată, este profesor de limba franceză la Școala din Vulturu, la rândul ei mama a două fetițe. Iar Valentin, cel mai mic dintre cei trei copii, a absolvit Facultatea de Medicină Veterinară din Iași, cu mai puțin de-un an înainte ca mama lor să se îmbolnăvească. A încercat să profeseze aici, în Vrancea, dar fiindcă n-a avut succes a plecat peste hotare, de unde a fost nevoit să se întoarcă aproape imediat, ca să-și vegheze și să-și îngrijească mama.
    Pe el și pe Corina i-am găsit la căpătâiul mamei lor, umbra femeii pe care am cunoscut-o odată… Învelită până la gât, cu ochii stinși de boală, Maria este atât de slăbită încât până și rostirea unui cuvânt o doare și-o obosește peste măsură. În doar câteva luni a slăbit 20 de kilograme. Cu foarte mare greutate, și doar susținută, se mai poate ridica pentru o clipă doar, în picioare, așa cum a făcut când fiul ei i-a fotografiat rana cumplită ce-i mutilează partea de jos a trupului. Rana pe care, în fiecare zi lăsată de la Dumnezeu, Valentin, cu o tărie de neimaginat, o spală și o pansează cu mâini de profesionist, dorind să-i aducă mamei lui, astfel, măcar o iluzorie ușurare… Și reușește de minune pentru că în camera ei de suferință, din apartamentul situat la etajul patru al unui bloc din Obor, nu mirose deloc, dar absolut deloc a boală. „Încerc să o îngrijesc cât mai bine. De mai bine de două luni numai eu o pansez, de două ori pe zi. De două ori pe zi o curăț de puroi, o spăl, o pansez… Mai e o vecină care vine și ne ajută cât poate…”, a spus Valentin.
Iar sora lui, Corina, a mărturisit, cu lacrimile curgându-i pe obraji, că fratelui ei îi este tot mai greu. „Dacă ar fi cineva care să vină să o panseze pe mama în locul lui Vali ar fi foarte bine. Pentru că văd că Vali nu mai rezistă psihic… Nu mai prea poate mânca, îi este tot mai greu. Acum trebuie să-i punem mamei plosca, pentru că nici pamperși nu se poate având rana aceasta exact în zona unde ar veni pampersii. Am căutat, am tot întrebat, dar nu este nimeni în Focșani care să acorde îngrijiri la domiciliu”, a spus Corina.

Totul a început cu o escară și s-a agravat după 9 luni de tratament naturist

    Corina a povestit că în afară de o escară ce i-a apărut mamei sale în zona vulvară, aceasta nu a avut absolut niciun semn de boală. Fata spune că mama sa și-a făcut testul Papa Nicolau de depistare a cancerului, a fost la control de specialitate însă niciunui doctor nu i s-ar fi părut suspecată acea escară. „În martie 2015 m-am dus la ea la serviciu să-i duc un mărțișor. Mama lucra la CUP, la uzina de apă Suraia. Avea dureri și era foarte afectată de aceste dureri, dar mi-a zis că ia analgezice și că să nu mă îngrijorez. Dar după doar câteva zile a ajuns la spital, dimineața, la ora 5.00, i s-au făcut investigații și a fost diagnosticată cu carcinom scuamos vulvar. Adică, cancer. Deși și eu și sora mea i-am zis mereu, am insistat să se opereze, nu a vrut. Nici Valentin nu a vrut”, a spus Corina.
    Povestea a continuat-o Valentin care, dacă ar putea da timpul înapoi ar face-o fără umbră de îndoială. A crezut în mama lui și a susținut-o în dorința și credința ei că se va face bine cu tratamentul naturist pe care l-a urmat cu foarte multă strictețe și disciplină. „Mama a auzit undeva că se poate vindeca cancerul cu tratamente naturiste furnizate de o femeie de la Suceava. Și se ducea mereu acolo, avea tot felul de ceaiuri și alte produse pe care le lua de trei ori pe zi. La început a spus că începe să se simtă mai bine și a continuat cu acest tratament timp de 9 luni… Și a ajuns într-o stare mai gravă… În decembrie 2015 au început să-i apară dureri și mai grave. Și am dus-o la Fundeni”, a povestit Valentin.
    La Fundeni a fost, în sfârșit, operată. I-au fost extirpate organele genitale externe. Din nefericire însă, cancerul avansase, așa că a urmat o a doua operație, prin care Mariei i-au fost scoși ganglionii limfatici. Se întâmpla anul trecut. Șase luni a făcut radioterapie. Cele 28 de ședințe au costat 6000 de lei. Copiii ei au făcut tot ce a fost omenește posibil să facă rost de banii necesari. Pentru că la Fundeni, spune Valentin, nu aveau aparat funcțional, au trebuit s-o interneze pentru aceste ședințe de radioterapie la o clinică privată.
„A făcut apoi trei ședințe de chimioterapie, dar fără rezultat. A fost transferată la Spitalul Sfântul Luca, un spital din București, unde i s-au acordat îngrijiri paleative, timp de trei săptămâni i-au administrat morfină și un alt medicament… Pentru mama, acea perioadă a fost una tragică, nu doar pentru că era în acea situație, ci pentru că a văzut acolo tot felul de cazuri grave, oameni în stadiul terminal… Dorea să vină acasă. Așa că pe 6 decembrie 2016 a fost adusă acasă cu ambulanța. Atunci, încă mai putea totuși să meargă. De atunci este acasă… dar e tot mai grav”, a relatat Valentin.

Există servicii de îngrijiri la domiciliu în Focșani?

    Valentin și sora lui Corina știu, chiar dacă nu vor să accepte, că draga lor mamă se îndreptă spre sfârșit. Băiatul este cel care stă cu ea zi și noapte. O spală. O pansează. O hrănește. Din timp în timp îi dă să bea câte o înghițitură de apă cu paiul. Și îi lasă ferestrele dezgolite, așa încât biata femeie, în momentele în care deschide ochii, să vadă măcar cerul… 
Li se rupe inima de suferința ei, li se sfâșie sufletul asistând, zi după zi, la agonia celei care le-a dat viață, i-a iubit, i-a crescut veghindu-le la rândul ei zilele și nopțile, le-a mângâiat tristețile, le-a împărtășit bucuriile… „Ni se rupe inima… De o vreme vede persoane care au murit, aude voci care-i spun că va muri… Vrea lumânarea mereu… Ne sperie…”, a spus, cu obrajii brăzdați de lacrimi Corina.
Tocmai pentru că s-au speriat pentru că starea mamei s-a înrăutățit iar, brusc, Valentin a chemat ambulanța. „Nu știu dacă vine, dar sper să vină. Să-i facă o perfuzie, s-o mai întărească…”, a spus băiatul, luându-și în fugă haina pe el, ca să aștepte jos, la scară, Salvarea. E mereu cu inima la gât, speriat și îngrijorat de starea mamei lui. Dacă surorile lui merg la muncă, au familiile lor cărora trebuie să le poarte de grijă, el e singur cu mama zi după zi. Și nu știe cât mai rezistă. De aceea, cere ajutor celor care, citind această poveste, poate vor avea omenia și generozitatea să îl ofere.
În fond, Valentin și surorilor lui, oameni inteligenți și realiști, nu vor, în situația dată, altceva pentru mama lor decât ceea ce se mai poate: îngrijiri la domiciliu și îngrijiri paleative care să-i facă și să le facă despărțirea mai ușoară. Nu vor decât ca mama lor să moară cu demnitate, așa cum ar trebui să treacă pe lumea cealaltă orice ființă omenească. Așa că, dacă aveți cunoștințe despre existența vreunui serviciu care i-ar putea oferi îngrijiri la domiciliu sărmanei femei, îl puteți contacta pe Valentin, fiul ei, la telefon 0770.696.059. De asemenea, dacă aveți omenia de a le întinde acestor tineri o mână de ajutor, puteți dona orice sumă de bani în contul deschis pe numele Sasanu Valentin la ING Sucursala Focșani, Cod SWIFT – INGBROBU, Cod BIC – 606410008, nr. cont în lei: RO50INGB0000999906457786.

9 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?