Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

A murit fostul inspector școlar general Mihai Lădaru


Profesorul Mihai Lădaru, fost inspector școlar general și inspector general adjunct al ISJ Vrancea, a murit în noaptea de miercuri spre joi. Un dascăl desăvârșit, Mihai Lădaru a fost profesor de fizică. Potrivit lui Radu Åžtefan, fost inspector școlar și fost director al Colegiului Economic, profesorul Lădaru s-a făcut remarcat prin rezultatele elevilor săi. „În perioada 1975-1980 a fost director adjunct la Liceul 4 din Focșani, apoi a venit ca inspector de fizică la ISJ Vrancea. Eu eram la ISJ când a venit el. A fost ulterior avansat la funcția de inspector școlar general adjunct, cred că din 2000 și a stat până în 2007. A plecat ulterior la Liceul Auto, unde era titular, și a ieșit la pensie în anul 2009. A fost ales președinte la CAR învățământ prin 2009 sau 2010 și a rămas până acum, când a trecut la cele veșnice”, a spus Radu Åžtefan.
Mihai Lădaru era o persoană rece la prima vedere, te privea fix și îți spunea direct și la obiect ce avea de spus, însă sufletul îi era cald și inima bună. Era un om corect, care iubea școala vrânceană. „Era un tip foarte corect și cu grijă foarte mare pentru ordine și disciplină și în hârtii, și în relațiile cu oamenii. Un om de cuvânt, conștiincios. Åžtiu că a predat și la școala generală (Școala nr.4-n.r.) înainte de a ajunge director la Liceul 4. Era un om care cultiva relațiile cu colegii într-un mod foarte apropiat, era prietenos. A fost un foarte bun manager la ISJ. Inspecțiile școlare, brigăzile le făcea cu multă aplecare și era foarte apreciat de toată lumea. Un om de mare nădejde, toate lucrurile se învârteau în jurul lui. Aducerea lui la ISJ a însemnat un pas important în profesie și în devenirea lui ca specialist și îndrumător. Făcea control și îndrumare profesorilor și era omenos în relațiile cu subalternii, dar era și exigent. Dumnezeu să îl ierte!”, a spus Radu Åžtefan.
„Ne cunoșteam de 40 de ani, am lucrat foarte mult împreună. La ISJ era un om de nădejde, un om la care tot timpul găseai un sfat, era pus la punct cu toată legislația care apărea. Dacă era dată o lege seara, a doua zi la ora opt el deja o avea clarificată. A fost un stâlp al învățământul vrâncean. Nu am cuvinte să pot descrie cum era dumnealui, rar se găsesc oameni de talia lui. Îmi pare nespus de rău, nu mai am cuvinte. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a spus și profesorul Florin Iamandei, fost director al Colegiului „Valeriu D. Cotea”.
„Eu l-am cunoscut ca inspector în perioada când eu eram director de liceu. Era un om deosebit. Ori de câte ori aveam o problemă, puteam să merg cu siguranță la dumnealui deoarece era o persoană competentă care găsea o rezolvare oricărei situații. Aveam mare încredere în dumnealui ca profesionist, am învățat multe de la dumnealui. Este o pierdere pentru noi toți. Transmit sincere condoleanțe familiei”, a spus Vasilica Zaharia, fost inspector școlar general.

S-a pensionat în 2009

În anul 2007 a revenit la catedră, la Colegiul Auto, unde era titular. A predat până în 2009, când a ieșit la pensie. „Un om de un calibru rar de egalat în învățământul vrâncean. Un profesionist, un om dedicat trup și suflet acestei meserii. Este o mare pierdere pentru noi. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a spus profesorul Ioan Negoiescu, fost director al Colegiului Auto.
„Mi-a fost mentor,  am învățat management de la domnul Lădaru. Dumnealui m-a îndrumat și m-a recomandat să fiu director la liceu în anul 1998. Era un om deosebit, de o mare valoare intelectuală, de o mare valoare managerială. Eu nu cred că ISJ Vrancea a avut un inspector general atât de bine pregătit și atât de om al legii. Condoleanțe familiei!”, a spus Dorin Cristea, actualul șef al ISJ Vrancea.   
După despărțirea de catedră, a fost ales președinte al CAR „Mihai Eminescu”, fiind la al doilea mandat. A murit în noaptea de miercuri spre joi din cauza unei boli incurabile. „Dumnezeu să-l odihnească în pace și lumină pe domnul profesor! I-am fost elevă la Åžcoala nr. 4 din Focșani cu ani în urmă și am învățat de la dumnealui că succesul înseamnă muncă, seriozitate, ambiție. Prima mea nota la fizică la școala în care abia venisem de la țară a fost 3. Eram cu adevărat o elevă de 3 în acel moment la fizică, dar dragostea domnului profesor pentru materia predată m-a făcut să înțeleg și să iubesc fizica, așa că am terminat anul școlar cu media 9. Apoi, cadru didactic devenind, l-am cunoscut pe inspectorul școlar Lădaru, un om cinstit care înțelegea și aborda problemele școlii cu bun simț și responsabilitate. Distins, aparent rece, dar cu un deosebit simț al umorului care-i trăda inteligența și spiritul de observație fără egal. Călătorie ușoară, domnule profesor! Poate spiritul domniei voastre va reveni într-o bună zi și va găsi o lume care să-l merite…”, este mesajul postat de profesoara Stana Apostu Georgescu de la Vintileasca.
Nu pot să nu aștern în acest material și câteva cuvinte despre cum l-au cunoscut eu pe profesorul Lădaru: „Ne cunoșteam de prin 1998. El inspector, eu la început de carieră. Ulterior am ajuns jurnalist la Monitorul de Vrancea și relațiile de colaborare au devenit mult mai strânse. Un om de mare calibru, un om care știa câte în lună și în stele despre învățământul din Vrancea. Orice îi ceream îmi spunea doar atât: mergi în spate și caută în dosarul x. Åži povestea ar putea continua. Am ținut legătura mult timp cu dumnealui. Înainte de Crăciun, în 2016, l-am întâlnit pe profesorul Lădaru într-un magazin din Focșani. Așa cum îl știa toată lumea, vorbăreț și foarte amabil. Am stat de vorbă minute bune. Mi-a spus că se simte bine, că e în regulă, că și doamna e la fel. M-a întrebat ce mai e prin școala din Vrancea. Știa că sunt la curent cu tot ce mișcă în județ. La plecare am dat mâna așa cum obișnuiam de fiecare dată și mi-a zâmbit!!! Parcă nu mai era zâmbetul lui de altă dată. Rămas bun domnule profesor! Dumnezeu să te odihnească în pace!”.
Sindicatul Liber din Învățământ, din care a făcut parte, regretă dispariția unui mare om: „Sindicatul Liber din Învățământ Vrancea deplânge trecerea la cele veșnice a celui care a fost profesor Mihai Lădaru. A fost o prezență cu totul aparte, o personalitate autentică, cu o structură morală inconfundabilă, care s-a impus puternic prin tot ceea ce a făcut ca inspector școlar general, director și profesor”.
Trupul profesorului Lădaru a fost depus la biserica cu hramul Sfinții Mihail și Gavril, de pe strada Garofiței din Focșani, lângă Colegiul Economic, iar înmormântarea va avea loc sâmbătă, la ora 11. 00, în Cimitirul Sudic.

Monitorul de Vrancea transmite sincere condoleanțe familiei îndurerate!

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?