Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

AFLĂ ce vârstă trebuie să ai ca să te pensionezi anul acesta!


Din totalul de 85.856 de dosare de pensii aflate în acest moment în plată la Casa Județeană de Pensii (CJP) Vrancea, cele mai multe, și anume 61.688, sunt pentru limită de vârstă. Totodată, pe parcursul anului trecut, cei mai mulți vrânceni care și-au depus dosarele de pensie au solicitat pensie pentru limită de vârstă.
Conform prevederilor art. 52 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, pensia pentru limită de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, condițiile privind vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare sau în specialitate, după caz. „Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei vârste se realizează prin creșterea vârstelor standard de pensionare, conform eșalonării din Anexa nr. 5 din Legea nr. 263/2010. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani atât pentru femei cât și pentru bărbați, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, care se vor atinge tot conform eșalonării prevăzute de Anexa 5 la legea pensiilor”, a declarat Adrian Juravle, directorul Casei Județene de Pensii Vrancea. El a mai precizat că persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare și au realizat stagii de cotizare în condiții deosebite sau speciale de muncă beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare.
    Potrivit Anexei nr. 5 din Legea pensiilor nr. 263/2010, care prevede vârstele standard de pensionare, stagiile complete și stagiile minime de cotizare necesare celor ce doresc să iasă la pensie, pe parcursul anului 2017 se pot pensiona, în principiu, femeile născute în anii 1955 – 1956 și bărbații care au împlinit vârsta de 65 de ani.

Condiții de pensionare pentru femei

    Dacă pentru bărbați situația e clară, aceștia putând ieși la pensie pentru limită de vârstă anul acesta doar dacă au vârsta de 65 de ani și vechimea completă de 35 de ani sau vechimea minimă de 15 ani, în ceea ce privește femeile, acestea se pot pensiona pentru limită de vârstă în cazul în care împlinesc următoarele condiții:
    În luna ianuarie 2017 se pot pensiona femeile născute în iulie 1956, în vârstă de 60 de ani și 6 luni, care au o vechime completă de 30 de ani și 6 luni sau o vechime minimă de 15 ani. În februarie a.c. pot ieși la pensie femeile în vârstă de 60 de ani și 6 luni, născute în august 1956, care au un stagiu complet de cotizare de 30 de ani și 6 luni sau unul minim de 15 ani.
    În luna martie 2017 se pot pensiona femeile în vârstă de 60 de ani și 6 luni, născute în septembrie 1956, cu un stagiu complet de cotizare de 30 de ani și 6 luni sau unul minim de 15 ani. În luna mai 2017 pot ieși la pensie femeile în vârstă de 60 de ani și 7 luni, născute în octombrie 1956, cu un stagiu complet de 30 de ani și 7 luni  sau unul minim de 15 ani. Femeile născute în noiembrie 1956 se pot pensiona în luna iunie a.c., dacă au vârsta de 60 de ani și 7 luni, un stagiu complet de 30 de ani și 7 luni sau un stagiu minim de 15 ani. În luna iulie 2017 pot ieși la pensie femeile în vârstă de 60 de ani și 7 luni, născute în decembrie 1956, care au un stagiu complet de 30 de ani și 7 luni sau unul minim de 15 ani.
    În septembrie 2017 pot să se pensioneze femeile în vârstă de 60 de ani și 8 luni, născute în ianuarie 1957, care au un stagiu complet de cotizare de 30 de ani și 8 luni sau unul minim de 15 ani. Femeile născute în februarie 1957, în vârstă de 60 de ani și 8 luni, care au un stagiu complet de cotizare de 30 de ani și 8 luni sau unul minim de 15 ani, se pot pensiona în luna octombrie 2017. Totodată, în luna noiembrie 2017 se pot pensiona femeile născute în martie 1957, în vârstă de 60 de ani și 8 luni, cu un stagiu complet de cotizare de 30 de ani și 8 luni sau un stagiu minim de 15 ani.

Condiții de pensionare pentru persoanele cu handicap

    Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap preexistent calității de asigurat beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare prevăzute în Anexa nr. 5 a Legii nr. 263/2010, în funcție de gradul de handicap. Astfel, reducerea este de 15 ani, în situația asiguraților cu handicap grav, dacă au realizat, în condițiile handicapului preexistent calității de asigurat, cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare. Vârsta de pensionare se reduce cu 10 ani în cazul asiguraților cu handicap accentuat, dacă au realizat cel puțin două treimi din stagiul complet de cotizare. Cu 10 ani se reduce vârsta de pensionare pentru asigurații cu handicap mediu, dacă au realizat, în condițiile handicapului preexistent calității de asigurat, stagiul complet de cotizare.
    Nevăzătorii beneficiază de pensie pentru limita de vârstă, indiferent de vârstă, dacă au realizat ca nevăzător cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare.

Cum se acordă pensia

    Pensia se acordă la cererea persoanei îndreptățite, a tutorelui sau curatorului acesteia, cerere care se depune la Casa Județeană de Pensii Vrancea. La aceasta se anexează toate actele prin care se dovedește îndeplinirea condițiilor pentru obținerea pensiei. Atât cererea de pensionare, cât și actele cu care se face dovada îndeplinirii condițiilor de pensionare pot fi depuse la casa de pensii numai din ziua în care condițiile sunt îndeplinite efectiv. 
„În aplicarea instrumentelor juridice cu caracter internațional la care România este parte, persoanele domiciliate în străinătate pot transmite cererea prin care solicită pensie din sistemul public de pensii, împreună cu actele prin care se dovedește îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege, la casa teritorială de pensii competentă, în funcție de ultimul loc în care au fost asigurate în România. Cererea de pensionare, poate fi retrasă de persoana care a depus-o, până la emiterea deciziei de pensionare. Pentru cadrele militare și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare care aparțin Ministerului Justiției, Serviciului de Protecție și Pază, Serviciului de Informații Externe și Serviciului de Telecomunicații Speciale, cererile de pensionare se depun la casele de pensii sectoriale care funcționează în subordinea Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Administrației și Internelor și Serviciului Român de Informații”, reglementează legea pensiilor.
    Decizia de admitere sau respingere a cererii de pensionare se emite în 45 de zile de la data înregistrării acesteia. Apoi, în cinci zile de la emitere, decizia ajunge la solicitant. Pensia se acordă lunar, iar în funcție de opțiunea fiecărei persoane plata se face fie prin mandat poștal, fie prin virament într-un cont bancar.

Aproape 86 de mii de dosare de pensie în Vrancea

            
    La începutul acestui an, la Casa Județeană de Pensii Vrancea erau în plată 85.856 dosare de pensii și indemnizatii. Dintre acestea, 74.900 sunt în sectorul de stat și 10.956 din sectorul agricol (CAP). Din totalul acestor dosare, 61.688 sunt pensii pentru limită de vârstă, 10.753 pensii de urmaș, 8.404 sunt pensii de invaliditate, 315 pensii anticipate și 1152 pensii anticipate parțiale. De asemenea, 3.544 sunt alte tipuri de indemnizații, acordate în baza legilor speciale.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?