Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Și animalele au nevoie de grijă în zilele cu ger și viscol. Recomandările veterinarilor


Crescătorii de animale trebuie să anunțe urgent autoritățile locale și medicii veterinari în cazurile în care, din cauza fenomenelor meteo, se produc pagube care afectează bunăstarea animalelor. Veterinarii au realizat mai multe recomandări pentru îngrijirea animalelor pentru perioada în care sunt emise avertizările meteorologice pentru fenomene severe, respectiv temperaturi deosebit de scăzute sau căderi masive de zăpadă. Crescătorii de animale trebuie să asigure un adăpost corespunzător pentru animale, care să poată oferi protecție față de acțiunea directă a frigului și zăpezii, să ofere cantități suficiente de apă și furaje corespunzătoare atât cantitativ cât și calitativ. Crescătorii trebuie să se asigure că echipamentele de adăpare și de furajare funcționează corect și să acorde o deosebită atenție în mod special instalației de adăpare, având în vedere riscul de îngheț al acesteia. În cazul fermelor comerciale, trebuie să fie verificate echipamentele de rezervă, în principal a generatoarelor de energie electrică în cazul fermelor comerciale. „La orice modificare a stării de sănătate sau de bunăstare a animalelor precum și la aparitia unor modificări comportamentale, deținătorul are obligația ca pe lângă măsurile enumerate mai sus, să anunțe urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sănătate a animalelor din localitatea respectivă sau DSVSA local. De asemenea, în cazul în care, din cauza intemperiilor se produc pagube care afectează bunăstarea animalelor, propietarii sunt obligați să anunțe de urgenta primăria sau DSVSA local pentru a fi luate măsurile necesare”, spun reprezentanții ANSVSA.
    Veterinarii recomandă transportatorilor să nu efectueze transporturi de animale în condiții meteo cu temperaturi foarte scăzute, vânt puternic și căderi masive de zăpadă, decât dacă este neapărat necesar. Transportatorii trebuie să verifice traseul și alte aspecte legate de călătorie înainte ca animalele să fie încărcate în mijlocul de transport, astfel încât, după încărcarea acestora, plecarea să se faca cât mai repede pentru a micșora durata călătoriei. Veterinarii precizează că, în cazul porcinelor, acestea sunt foarte sensibile la temperaturile scăzute iar în cazul în care în timpul călătoriei temperatura ambientală coboară sub 0° C, este obligatoriu ca, mijlocul de transport să fie dotat cu un mecanism de reglare a temperaturii. În schimb, bovinele sunt rezistente la temperaturi scăzute cu condiția ca, în mijlocul de transport să nu existe curenți de aer rece.
„La temperaturi scăzute, densitatea de încărcare a animalelor în mijlocul de transport va fi redusă cu cel puțin 25% din capacitatea maxima de încărcare autorizată  în funcție de specie, talie, varstă și stare fiziologică. În cazul în care călătoria nu începe în cel mai scurt timp de la îmbarcare, șoferii trebuie să aibă planuri de urgență pentru a îngriji animalele, în funcție de necesități. Pentru călătorii de peste 8 ore, sistemele de ventilație din vehicul trebuie să fie capabile să mențină temperatura de comfort termic în compartimentul animalelor”, precizează ANSVSA.
    Veterinarii precizează că inclusiv primăriile au responsabilități pentru aceste perioade cu fenomene meteo extreme. Consiliile locale trebuie să se asigure că există posibilități de colectare și neutralizare a deșeurilor animaliere iar la adăposturile animalelor au obligația „să asigure respectarea normelor de protecție a acestora, respectiv: cazare, transportul și îngrijirea corespunzătoare a acestora”.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?