Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

GER DE CRAPĂ PIETRELE! Nu plecați de acasă decât dacă aveți treburi urgente


Ger de crapă pietrele, asta au prognozat meteorologii pentru astăzi, fiind emis în acest sens un Cod galben. Codul a intrat în vigoare ieri și este valabil și pe parcursul zilei de astăzi. „Interval de valabilitate: 08 și 09 ianuarie. Fenomene vizate: vreme geroasă. ATENÅ¢IONARE METEOROLOGICÄ‚: COD GALBEN. În intervalul menționat, vremea va fi geroasă în cea mai mare parte a țării, atât ziua, cât și noaptea. Astfel, maximele diurne se vor situa frecvent între -16 și -10 grade, iar minimele nocturne vor fi cuprinse între -25 și -15 grade. Notă: Vremea geroasă va persista în majoritatea regiunilor și pe parcursul săptămânii viitoare (săptămâna aceasta-n.r.). În cursul zilei de luni, 9 ianuarie, Administrația Națională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj”, se arată pe site-ul Administrației Naționale de Meteorologie.
Până în această dimineață, la ora 4.00, a fost în vigoare un Cod galben de vreme rea, cu intensificări ale vântului, zăpadă spulberată și troienită. Aseară, la închiderea ediției, în Vracea mai erau închise circulației rutiere două drumuri județene: DJ 202 F Bălești-Mihălceni și 204 E Haret-Panciu, potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Vrancea, locotenent Paul Bîndar. Pe toate drumurile naționale se putea circula. Infotrafic i-a atenționat pe șoferi, aseară, că în zona Tișița vizibilitatea era scăzută.

Polițiștii le recomandă șoferilor să plece la drum doar dacă este absolută nevoie. Cei care pleacă la drum sunt sfătuiți să conducă prudent. „Poliția Română recomandă celor care pornesc la drum să conducă prudent, să adapteze permanent viteza de deplasare la condițiile de drum și trafic, iar înaintea efectuării oricărei manevre rutiere să se asigure temeinic. Pentru o călătorie sigură și pentru prevenirea evenimentelor rutiere produse pe fondul condițiilor meteorologice nefavorabile, recomandăm conducătorilor auto să se intereseze cu privire la condițiile de deplasare existente pe traseul pe care urmează să îl parcurgă. La pornire, pentru a evita patinarea roților și derapajul, demarați ușor și accelerați progresiv. Pe porțiunile acoperite cu ninsoare sau polei este indicat să nu virați și să frânați în același timp! Evitați să acționați brusc frâna și mecanismele de direcție, deoarece puteți derapa foarte ușor! Folosiți cu precădere frâna de motor! Întotdeauna trebuie păstrată în mers o distanță suficientă față de partenerii de trafic, pentru a putea opri autoturismul în condiții de siguranță în caz că acest lucru este necesar”, se arată pe site-ul Poliției Române.
De asemenea, oameni legii le reamintesc șoferilor că este obligatoriu să aibă montate pe mașini cauciucuri de iarnă. „Reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante. În afara de sancționarea cu amendă, polițiștii rutieri vor reține certificatul de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberând șoferului o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație. În condițiile unui trafic aglomerat, precipitațiile pot determina apariția unor blocaje rutiere temporare. Păstrați-vă calmul, nu uitați de politețea rutieră și nu blocați intersecțiile”, au precizat oamenii legii.
Polițișii au sfaturi și pentru pietoni. „Pietonilor le recomandăm să evite, pe cât posibil, folosirea părții carosabile, mai ales după lăsarea întunericului și în condiții de vizibilitate redusă. Asigurați-vă temeinic și traversați drumurile numai după ce sunteți siguri că o puteți face în condiții de siguranță!”, se arată pe site-ul Poliției Române.

16 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?