Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Tomograful Spitalului Județean va fi dat în folosință la sfârșitul lunii martie 2017


Cea mai mare unitate spitalicească din județ, Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani, primea în luna mai a acestui an, în urma unui program investițional demarat în 2015, un Computer Tomograf de  ultimă generație și ultraperformant, produs de firma germană Siemens. La ora actuală acesta este cel mai mai performant din Focșani. După perioada de obținere a autorizațiilor, demarată de la achiziționarea CT-ului, recent a fost începută și perioada de recrutare și  training a medicilor și asistenților care vor lucra cu această aparatură, investigând o gamă largă de afecțiuni medicale. Conform purtătoarei de cuvânt a Spitalului Județean, Alina Cosma, personalul medical se află în perioada de training, iar CT-ul nu este disponibil pacienților până la finalizarea perioadei de pregătire, decât sub formă de teste și doar pentru investigații la nivelul capului. „Oficial nu s-a dat drumul. Momentan personalul medical recrutat pentru CT se află în perioada de training. Au venit cei de la Siemens și vor mai veni pentru a-i pregăti pe cei care vor lucra acolo. Perioada de training se va finaliza undeva în luna martie. Deocamdată se fac CT-uri doar pacienților din spital, doar la cap, pentru că deocamdată s-a făcut training doar pentru cap. Un avantaj pentru spital este faptul că s-a întors doctorița Filip și ea va lucra pe tomograf. Urmează ca până la sfârșitul lunii martie, când se preconizează că cei de la Siemens vor termina perioada de training pentru medici și asistenți, să identificăm ceilalți medici, să vedem cum vom asigura turele, pentru că CT-ul va trebui să fie nonstop la dispoziția pacienților. Oficial deocamdată nu este deschis, aceasta este doar perioada de învățare”, a precizat Alina Cosma.
    CT-ul realizează o investigație complexă ce poate descoperi afecțiuni care nu pot fi găsite cu alte metode (echografii,raze). Acesta redă imagini ale organelor, țesuturilor, imagini de mare acuratețe, ce permit medicilor să stabilească diagnostice precise sau să dea indicații operatorii, când e cazul. În neurologie, de exemplu, cu ajutorul CT-ului, se pot vizualiza hemoragiile intracraniene, întinderea lor, zona afectată, centrii nervoși afectați. La nivelul cavității abdominale se pot vizualiza tumori, chisturi, modificări  de structură a organelor. În nefrologie se poate realiza vizualizarea structurii rinchiului, a ficatului, etc. Acest lucru ajută la punerea diagnosticului diferențiat. Pregătirea tehnicianului se axează mai mult pe tipul de CT (marca lui: Siemens, General Electric, etc) întrucât firmele își fac interfețe proprii pentru CT-uri. Tehnicianul trebuie să fie bine pregătit în caz de șoc al bolnavului la substanța de contrast, substanță care se folosește des in investigația de tip CT. Trainingul este extrem de important deoarece apar mereu aparate noi, îmbunătățite, cu facilități și funcții de scanare perfecționate. Tehnicianul trebuie să cunoască extrem de bine anatomia umană pentru a  scana zonele de interes.
    Constantin Mîndrilă, directorul Spitalului Județean, a ținut să precizeze că toate investițiile au fost posibile ca urmare a demersurilor făcute de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, la Ministerul Sănătății. „Å¢in să mulțumesc președintelui Marian Oprișan pentru sprijinul acordat în alocarea celor peste 25 milioane de lei pentru dotarea cu aparatura medicală necesară desfășurării în bune condiții a activității din această unitate medicală”, a precizat Constantin Mîndrilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?