Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Concurs de meșteșuguri naționale și festival de datini şi obiceiuri de iarnă la Focșani


Vrâncenii sunt invitați să participe la vernisajul Expoziției-Concurs Național al Meșteșugurilor Tradiționale Pavel Terțiu și la Festivalul Național al Datinilor și Obiceiurilor de Iarnă. Ambele evenimente au loc astăzi (sâmbătă).
Astfel, vernisajul expoziției, aflat la ediția a X-a, va avea loc la Galeriile de Artă din Focșani, cu începere de la ora 15.00. „Gândim acest eveniment ca pe o competiție artistică ce-și propune să descopere și să promoveze valoarea și frumusețea artei populare tradiționale, tinere talente. Încercând a interpreta și a celebra trecutul într-un context al prezentului și al viitorului, conservarea și promovarea tradițiilor populare devine un obiectiv important. De asemenea, prin acestea încercăm să arătăm comunității un posibil model uman de urmat, să dezvoltăm gustul și sensibilitatea estetică în rândurile comunității locale și naționale. La această ediție vor participa cei mai talentați elevi ai claselor de meșteșuguri tradiționale ai școlilor populare de artă din județele: Alba, Botoșani, Constanța Gorj și Vrancea”, au transmis reprezentanții Centrului Cultural Vrancea.
        Festivalul Național de Datini și Obiceiuri de Iarnă, eveniment aflat la a XVI-a ediție, va avea loc de la ora 17.00, în sala Balada. „Această manifestare tradițională este înscrisă în programul acțiunilor cultural artistice având ca principal obiectiv cunoașterea și valorificarea patrimoniului de datini și obiceiuri păstrate în timp și practicate cu prilejul sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou. La festivalul-concurs ce va fi organizat la Focșani vor participa grupuri (cete) de colindători, plugari, sorcove, stea, jieni, capră, mascați din toate zonele etnofolclorice ale țării cu o autentică tradiție privind conservarea și transmiterea datinilor și obiceiurilor de iarnă. Vor participa ansambluri folclorice și grupuri din județele: Bacău, Maramureș, Sibiu, Suceava și Vrancea. Juriul festivalului va fi alcătuit din: Președinte-Prof. Dr. Elise Stan, etnomuzicolog, realizator și producător de televiziune; Membru-Valentin Marin manager realizator coordonator- Antena Satelor; Membru – Ileanu Vieru, redactor muzical la Societatea Română de Radiodifuziune; Membru- Violeta Ianculescu, realizator de evenimente culturale Radio România; Membru – dr. Aurelia Cosma, cercetător etnolog; Organizatori: Consiliul Județean Vrancea, Centrul Cultural Vrancea în parteneriat cu Ansamblul Folcloric Å¢ara Vrancei și Muzeul Vrancei”, se arată în același comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?