Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Atenție la carnea de porc! Specialiștii vă învață cum să procedați ca să nu cumpărați produse alterate


Medicii veterinari îi sfătuiesc pe vrânceni să își cumpere produsele alimentare numai din locuri sau spații autorizate și supravegheate sanitar veterinar. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (SNSVSA) a elaborat o serie de recomandări pentru situațiile în care alimentele sunt cumpărate din piețe, astfel încât clienții să evite produsele alterate. Veterinarii arată că riscul consumului de carne de porc necontrolată sanitar veterinar îl reprezintă îmbolnăvirea de trichineloză, o boală parazitară care poate provoca paralizii și se poate complica, ducând chiar la deces.
Atunci când aleg carne de porc, cumpărătorii trebuie să fie atenți deoarece aceasta trebuie să aibă o culoare roșie, să fie elastică, iar dacă este apăsată cu degetul trebuie să revină la forma inițială, să nu rămână cu forma degetului impregnată. „Carnea trebuie tocată în momentul cumpărării, iar dacă se cumpără carne tocată ambalată, trebuie să verifice eticheta, pentru a vedea care este termenul de valabilitate. Peștele proaspăt trebuie sa aibă ochii lucioși, limpezi, iar branhiile de culoare roz. Dacă peștele este alterat, branhiile sunt cărămizii, solzii se desprind ușor și carnea este moale”, arată ANSVSA.
În ceea ce privește comercializarea brânzeturilor, aceasta trebuie să se facă în ambalaje de unică folosință, precum pungi din plastic sau hârtie cerată de uz alimentar. Vânzătorii trebuie să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs, data obținerii, înscrise pe o etichetă atașată pe ambalaj‚ cutia de plastic sau putina pentru brânzeturi. La ouă, se recomandă ca achiziționarea să se facă din locuri aflate sub supraveghere sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, ceea ce înseamnă că provin de la păsări sănătoase, din ferme autorizate și controlate sanitar veterinar. „Și alte produse alimentare care se consumă în mod tradițional în această perioadă, cum sunt: cozonacii, prăjiturile, legumele de sezon, etc. se recomandă a fi achiziționate din spații amenajate și autorizate aflate sub controlul personalului de specialitate. De asemenea, înainte de achiziționarea alimentelor de origine animală, din locuri specializate în acest sens, asigurați-vă că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecție și bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuși curate sau de unică folosință”, recomandă veterinarii.

Amenzi pentru cei care nu fac analize la carnea de porc
 
Reguli speciale vor trebui respectate de către crescătorii de porci care se pregătesc pentru perioada Crăciunului. Veterinarii arată că atunci când carnea de porc, produsele sau preparatele obținute din aceasta sunt cumpărate din locuri sau spații autorizate și supravegheate sanitar veterinar, există garanția că aceastea provin din abatoare aprobate, unde este asigurată asistența sanitară veterinară permanentă.
Totuși, spun veterinarii, în condițiile unei cereri crescute, specifice perioadei premergătoare Crăciunului, unii români continuă să cumpere carne proaspătă sau produse și preparate din carne de porc ori chiar porci vii crescuți în gospodărie, pentru sacrificare. „S-au întâlnit situații în care, unii dintre crescătorii de porci în sistem gospodăresc aleg să vândă sau să sacrifice animalele, evitând controlul sănătății acestora de către medicii veterinari. Sacrificarea porcului și consumarea acestuia în familie, sau vânzarea de carne sau de produse obținute de la acesta, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului și a salubrității cărnii obținute, poate avea consecințe grave. Dacă porcul este bolnav de trichineloză sau de o altă boală infecțioasă, prin vânzarea necontrolată riscați să îmbolnăviți alți oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepsește, conform legii”, arată ANSVSA.
Crescătorii de porci sunt sfătuiți să solicite vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea animalelor pentru a verifica starea de sănătate, a asoma animalul înaintea sacrificării astfel încât acesta să fie scutit de suferință și să fie respectate cerințele de bunăstare. În plus, veterinarul poate oferi sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare și analizele ce trebuie făcute pentru a vă garanta sănătatea. Cei care vând carne de porc care nu a fost analizată riscă amenzi de până la 40 mii lei. „În situația în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați vânzarea, sacrificarea și consumul cărnii. Veți fi despăgubit de stat la valoarea de piață a animalului. Nu consumați carnea și nu o preparați, până nu obțineți de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă și pentru carnea obținută de la porcii mistreți. Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificați în vederea depistării trichinelozei este obligatorie. Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor se sancționează cu amenzi de până la 40.000 lei”, precizează ANSVSA.

Cum pot fi comercializați porcii vii în târguri și oboare
 
Veterinarii atenționează populația asupra condițiilor în care se face și comercializarea porcilor vii în târgurile și oboarele autorizate sanitar-veterinar. Astfel, comercializarea porcilor vii către abator, atunci când trec printr-un târg de animale, se poate efectua numai dacă animalele sunt însoțite de certificatul de sănătate, de formularul de mișcare și de documentul privind informațiile pentru lanțul alimentar.  „Târgul de animale trebuie să fie autorizat sanitar veterinar și supravegheat de un medic veterinar. La intrarea în târg, solicitați medicului veterinar responsabil să facă examinarea animalelor pe care doriți să le vindeți și a documentelor pe care vi le-a eliberat medicul veterinar la plecarea spre târg. Dacă cel care a cumpărat porcul este verificat în trafic de autorități și nu prezintă documentele sanitare veterinare necesare, cumpărătorul, dar și vânzătorul sunt pasibili de sancțiuni, iar animalele sunt confiscate și ucise fără a se oferi despăgubiri. Este interzisă sacrificarea porcilor și comercializarea cărnii în târgurile de animale și în vecinătatea acestora! Este interzisă vânzarea porcilor vii, fără control sanitar veterinar, la «samsari», sau în alte locuri neaprobate sanitar veterinar!”, precizează ANSVSA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?