Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

ULTIMA ORĂ! Polițiștii vrânceni fac percheziții la domiciliile mai multor revoluționari


Comunicat de presă – PÎCCJ
 
Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:
Procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție efectuează cercetări într-un dosar penal având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, trafic de influență, cumpărare de influență și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
În cursul zilei de astăzi, 16 noiembrie 2016, în baza autorizațiilor emise de instanță, sub coordonarea procurorilor, polițiști din cadrul I.G.P.R.—Direcția de Investigații Criminale, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, I.P.J. Ilfov, I.P.J. Brașov, I.P.J. Bistrița Năsăud, I.P.J. Caraș Severin și I.P.J. Vrancea efectuează un număr de 21 de percheziții domiciliare, atât la domiciliile/reședințele persoanelor implicate în săvârșirea infracțiunilor menționate mai sus cât și la sediile unor instituții publice.
Din probele administrate până în acest moment a rezultat că prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 95/2014 a fost modificată și completată Legea nr. 341/2004 a recunoștinței pentru victoria Revoluției Române din Decembrie 1989 și pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987, în sensul introducerii unei noi categorii de revoluționari și anume ‘Luptător cu Rol Determinant’ — atribuit celor care în perioada 14 — 22 decembrie 1989 au avut un rol determinant la declanșarea și victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, și-au pus viața în pericol în confruntările cu forțele de represiune, au ocupat și apărat obiectivele de importanță deosebită, care au aparținut regimului totalitar, doar în localitățile în care, în urma acestor acțiuni și confruntări, au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute, până la fuga dictatorului.
Această modificare legislativă a favorizat apariția, atât la nivelul asociațiilor județene de revoluționari cât și la nivelul celor două instituții publice cu atribuții în acordarea acestor titluri (Comisia Parlamentară a Revoluționarilor din Decembrie 1989 — CPRD și Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 — SSPR) a unor persoane interesate să promoveze acțiunile revoluționarilor din țară, solicitându-le acestora în schimb diferite sume de bani pentru obținerea în mod fraudulos a titlurilor de ‘Luptător cu rol determinant’ în cadrul Revoluției și, implicit, obținerea ilegală a drepturilor bănești aferente.
Totodată, din analiza probatoriului administrat în cauză a rezultat faptul că mai multe persoane interesate să obțină calitatea de ‘Luptător cu rol determinant în Revoluție’ au promis, oferit sau dat bani ori alte foloase pentru ei sau pentru alții, direct ori indirect, unor persoane din cadrul SSPR și CPRD, care aveau influență sau au lăsat să se creadă că au influență asupra unor funcționari din cadrul acestor instituții cu putere de decizie, pentru a-i determina pe aceștia să îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu sau să îndeplinească aceste acte contrar acestor îndatoriri.
Persoanele din categoria ‘Luptător cu rol determinant în Revoluție’ beneficiază de drepturi bănești majorate față de ceilalți revoluționari, în sensul că au primit, începând cu data de 1 ianuarie 2015, pe lângă drepturile acordate celorlalte categorii de revoluționari, o indemnizație de gratitudine în valoare de 2020 de lei/lunar, conform art. 8 alin. 3 din Legea nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare.
De asemenea, există date că o mare parte din totalul de 3505 persoane care au obținut până în prezent titlul de ‘Luptător cu rol determinant în Revoluție’ nu îndeplineau condițiile cerute de lege, avizarea pozitivă a acestora la nivelul Secretariatului de Stat pentru Recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 — SSPR sau în urma contestațiilor depuse la Comisia Parlamentară a Revoluționarilor din Decembrie 1989 — CPRD fiind urmarea directă a oferirii unor sume de bani persoanelor care aveau influență asupra membrilor celor două instituții ale statului.
Procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale și Serviciului Independent pentru Intervenții și Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.
Facem precizarea că începerea urmăririi penale și punerea în mișcare a acțiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, Florin Èšîrlea, a declarat că nu confirmă, dar nici nu infirmă informația potrivit căreia au loc percheziții la domiciliile unor revoluționari vrânceni. 

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?