Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Pacienții cronici, nemulțumiți de un ordin care reglementează organizarea comisiilor de specialitate


Pacienții cu afecțiuni cronice sunt nemulțumiți de noul ordin de ministru care reglementează componența, organizarea și activitatea comisiilor de specialitate ce întocmesc protocoalele terapeutice pentru toate patologiile și au rol consultativ. Ei susțin că ordinul vine în contradicție cu Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.
Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor cu Cancer, Cezar Irimia, a declarat vineri, într-o dezbatere, că actuala formă elimină reprezentanții pacienților din aceste comisii în care până acum aveau rol de observatori. El a reamintit că de-a lungul timpului au existat o serie de incompatibilități și conflicte de interese în rândul comisiilor de specialitate, ce au determinat demisiile membrilor, îngreunând activitatea acestora.
„Acest ordin îndepărtează specialiștii de a face parte din comisii deoarece acele sublinieri de incompatibilitate și conflict de interese i-a determinat să își dea din nou demisia din comisii. Acest lucru ar trebui făcut cum se întâmplă la nivel european ori societățile de profil să răspundă de aceste protocoale cu avizul Colegiului Medicilor, al Ministerului Sănătății și al Casei Naționale ori acest ordin să fie discutat din nou cu specialiștii pentru a fi modificat și pentru a nu-i mai fi eliminat din start”, a spus Irimia.
O altă propunere se referă la planificarea unor întâlniri ale comisiilor de specialitate cu reprezentanții pacienților, cel puțin o dată pe an, stabilirea unor termene clare de elaborare a protocoalelor terapeutice, precum și realizarea unor metodologii în vederea stabilirii numărului de pacienți eligibili pentru un tip de tratament. „Modul în care a fost conceput acest ordin, lipsa unor criterii clare de selecție pentru membrii unui for de autoritate profesională, absența unui partener de dialog în interiorul Ministerului Sănătății sau a unor stimulente pentru o activitate prestată, precum și precizările neclare referitoare la asumarea responsabilității în situația identificării unui conflict de interese au condus la apariția unor majore disfuncționalități în constituirea și misiunea comisiilor de specialitate. Înțelegând această realitate și dorind un parteneriat real între autoritatea centrală și profesioniștii sistemului de sănătate, Ministerul Sănătății, prin direcțiile de specialitate, corectează deficiențele ordinului anterior și propune o nouă viziune pentru organizarea și funcționarea comisiilor de specialitate”, se arată în referatul de aprobare al proiectului de ordin.
În acest sens au fost propuse: existența unui perioade intermediare, limitate în timp, de organizare a comisiilor de specialitate doar prin numirea membrilor de către ministrul Sănătății, deschiderea posibilităților de integrare în activitatea unui for decizional de înaltă specializare prin participarea personalităților din mediul academic, de cercetare, medical sau universitar, selecția membrilor comisiilor de specialitate în baza unor criterii clare de competență, profesionalism și integritate, stabilirea unor reguli clare de subordonare, comunicare și finanțare a activităților comisiilor de specialitate, dar și gestionarea mai bună a responsabilităților în fața riscului unui conflict de interese.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?