Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Istorie și picanterii. Colegiul Economic din Focșani sărbătorește 50 de ani de existență


Astăzi este ziua Colegiului Economic „Mihail Kogălniceanu” din Focșani, unitatea de învățământ sărbătorind 50 de ani de existență. Profesorul pensionar de limba română Ștefan Neagu, cunoscător al istoriei unității de învățământ și autor al unei monografii scrisă în urmă cu 10 ani, spune că acest colegiu a primit titlul marelui istoric și om de stat Mihail Kogălniceanu, unul dintre întemeietorii statului modern român, pentru că, fiind deputat de Focșani,în urmă cu un secol și jumătate, și-a dăruit suma primită în această calitate pentru înființarea unei clase de comerț în municipiu. Această școală s-a înființat însă mai târziu, în toamna lui 1915 și a primit confirmarea în anul 1916, ca Școală Serală de Ucenici și Adulți.
Parcursul intituției a fost unul sinuos, deoarece după Primul Război a devenit Școală Elementară și Inferioară și abia în anul 1936, acum 80 de ani, a devenit liceu. În organizarea și susținerea financiară a instituției, până în 1948, un rol determinant l-a avut Camera de Comerț și Industrie a județului Putna, de fapt negustorii putneni, români și evrei, în marea lor majoritate, alături de armeni, greci și alte nații. Spre exemplu, localul liceului terminat în anul 1929, pe actuala stradă Cotești, a costat 10 milioane de lei, sumă fabuloasă la aceea vreme.
Nu trebuie uitat că ideea înființării învățământului comercial la Focșani s-a lansat chiar aici, în orașul de pe Milcov, unde a avut loc în mai 1911 al zecelea Congres al Camerelor de Comerț și Industrie din România. Ministrul comerțului de atunci, focșăneanul Mihai Orleanu, a precizat că „în concurența pe care ne-o fac evreii în comerț, nu trebuie să-i considerăm rivali, ci modele, drept pentru care trebuie să învățăm carte”.
De subliniat este faptul că în evoluția acestei instituții, la prestigiul ei au contribuit în mod decisiv autoritățile locale, directorii, profesorii și absolvenții. În trei perioade distincte de timp, trei directori merită consemnați și admirați. Unul dintre ei este Ion Irodeanu. Ca o picanterie a vremurilor, punem pe tapet o situație hazlie ce se petrecerea în acea perioadă: „Soția lui Irodeanu (directorul n.r.) se numea Cartagina, iar atunci când elevii erau întrebați nu neapărat de istorie, cine a cucerit Cartagina?, elevii răspundeau în cor spre satisfacția directorului: dumneavoastră ați cucerit-o, domnule director!!!”. Acest director nu a avut copii, copii lui erau elevii și fiind prieten bun cu profesorul Paul Florențiu, acesta din urmă l-a rugat să-i boteze fiica, cu numele de Lenormanda.
Alt director de bază a fost profesorul Ioan Nicolae, datorită căruia acum 50 de ani s-a reînființat liceul, care își întrerupsese cursurile în anul 1953. Timp de 18 ani a ridicat liceul la nivel de colegiu (anul 2000) unitate de prestigiu a școlii românești, Ștefan Radu, profesor de istorie, „a făcut istorie”. „Modernizarea, încadrarea, performanțele absolvenților, înscrierea liceului în circuitul european al instituțiilor de profil, ne determină să spunem astăzi că această instituție a atins culmile afirmării într-un secol datorită acestui dascăl cu adevărat legat de școala focșăneană de la absolvirea Universității ieșene, din 1970, până la pensionare, anul 2011. Dascălii acestei școli, la rândul lor au făcut parte tot din elita dăscălimii românești: Râmnic Rădulescu, Alexandru Lascarov Moldoveanu, Ion Diaconu, Nicolae Al. Rădulescu, Hacic Boos, Constantin Vâlcu, Elena Naghel, Zamfir Constantinescu, Nicolae Jurjiu, Paul Florențiu, Gheorghe Zaharia. La aceștia ar trebui să adăugăm și alții, dar nu încap în această pagină. Dintre absolvenți aducem în atenție pe academicianul Tudorel Postolache, continuând cu scriitorul Pavel Nedelcu, Ioan Larian Postolache, Gheorghe Chiriac (cu studii făcute în Germania), Vasile Vâlcu, Gheorghe Chivu, Constantin Stanciu, Constantin Grigorică, Ion Martiș, Hristea Traian Laurențiu (fost ambasador al României în Ucraina) și mulți alții. Actualele generații de profesori, directori și elevi păstrează cu cinste și demnitate frumoasele tradiții ale școlii comerciale focșănene. Merită să primească din inimă urarea de «La mulți ani», în acest moment sărbătoresc”, a spus profesorul Ștefan Neagu.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?