Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Campanie ITM: „Locuri de muncă sănătoase pentru toate vârstele”


Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vrancea a derulat în luna octombrie „Campania pentru locuri de muncă sigure și sănătoase 2016-2017”, organizată la nivelul Uniunii Europene de către Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă (EU-OSHA), cu tema „Locuri de muncă sănătoase pentru toate vârstele”.
    Potrivit comunicatului de presă trimis redacției noastre, aceasta campanie are la bază constatările proiectului-pilot al Parlamentului European – „Munca în condiții mai bune de securitate și sănătate la orice vârstă” 2013-2015, coordonat de Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă și vizează, în principal, furnizarea de informații și promovarea utilizării unor instrumente simple și practice pentru angajatori și lucrători în vederea identificării și gestionării problemelor generate de îmbătrânirea forței de muncă, fără a se axa exclusiv pe o categorie de vârstă, ci având în vedere lucrătorii de toate vârstele. 
De asemenea, Campania Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă 2016-2017, „Locuri de muncă sănătoase pentru toate vârstele” evidențiază importanța unei abordări care să țină seama de toate etapele vieții, și în special, de promovarea practicilor de lucru sănătoase în rândul lucrătorilor tineri și crearea unor condiții de muncă adecvate ce conferă durabilitate vieții profesionale și asigurarea îmbătrânirii în condiții bune de sănătate. „Deoarece riscurile profesionale pentru securitatea și sănătatea lucrătorilor sunt, în general, similare în întreaga Uniune, Comisia Europeană are rolul important de a sprijini statele membre în abordarea acestor riscuri într-un mod mai eficient și în adoptarea unor directive de stabilire a unor cerințe minime în vederea îmbunătățirii mediului de muncă și de asigurare a securității și sănătății lucrătorilor. Forța de muncă a Europei este în proces de îmbătrânire și multe state membre măresc vârsta legală de pensionare. În aceste condiții lucrătorii vor avea o durată a vieții profesionale mai mare, fiind expuși mai mult timp pericolelor și riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională la locurile de muncă. Deși în toate statele membre ale Uniunii Europene există politici, programe și strategii de sprijinire a lucrătorilor vârstnici, este necesar ca acestea să devină cunoscute atât de lucrători cât și angajatori”, se precizează în comunicatul de presă trimis redacției noastre.
    Anul european al îmbătrânirii active și al solidarității între generații, 2012, organizat de Comisia Europeană, a fost prima etapă pentru sensibilizarea populației și încurajarea factorilor de decizie pentru a crea condiții mai bune pentru îmbătrânirea activă. În continuare, Campania Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă 2016-2017, „Locuri de muncă sănătoase pentru toate vârstele” își propune să selecteze informațiile și exemplele disponibile din statele membre și să le distribuie în toată Europa pentru a combate fenomenul de îmbătrânire a populației active.

Obiectivele campaniei

    Obiectivele specifice ale campaniei pentru locuri de muncă sigure și sănătoase 2016-2017 sunt: Promovarea muncii durabile și a îmbătrânirii în condiții bune de sănătate, cu sublinierea importanței prevenirii pe tot parcursul vieții profesionale;
Furnizarea de informații și instrumente practice de gestionare a securității și sănătății în muncă în contextul îmbătrânirii forței de muncă, atât angajatorilor cât și angajaților; Facilitarea schimburilor de informații și a diseminării bunelor practici în domeniu.
„Forța de muncă din Europa cunoaște un proces de îmbătrânire, iar  numărul persoanelor de peste 60 de ani crește cu peste două milioane în fiecare an. De asemenea, și România se confruntă cu o transformare socio-economică profundă, datorată schimbărilor demografice fără precedent. Se estimează că ponderea populației cu vârstă mai mare sau egală cu 65 de ani se va dubla, de la 15% la 30 % până în anul 2060, existând posibilitatea de a exercita o presiune puternică asupra costurilor aferente pensiilor, serviciilor medicale și serviciilor de îngrijire de lungă durată. Cartea albă a Comisiei Europene privind pensiile subliniază necesitatea prelungirii vieții profesionale pentru a se putea asigura sisteme de pensii adecvate și sustenabile. Pentru ca acest lucru să se poată realiza, sunt necesare condiții de muncă sigure și sănătoase. Sănătatea și securitatea lucrătorilor sunt necesare pentru o viață profesională sustenabilă și o îmbătrânire activă și în condiții bune de sănătate, mai ales dacă se iau în considerare aspecte ca: îmbătrânirea populației active și prelungirea vieții profesionale”, se arată în comunicatul de presă trimis redacției noastre, precizându-se că în acest scop, este nevoie să se realizeze un mediu de muncă sigur și sănătos pe parcursul întregii vieții active a lucrătorilor, în rândul cărora se remarcă o tot mai mare diversitate.
Pentru a atinge acest scop, promovarea unei culturi a prevenirii riscurilor profesionale este esențială. „Strategia Europa 2020 evidențiază în schimbările demografice una dintre provocările majore cu care se confruntă Europa. Pentru gestionarea acestei probleme, a fost stabilită o țintă măsurabilă pentru ocuparea forței de muncă în Uniunea Europeană: până în anul 2020, 75% din persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 64 de ani trebuie sa aibă un loc de muncă. De asemenea, obiectivul Cadrului strategic al UE privind sănătatea și siguranța la locul de muncă 2014-2020 este combaterea fenomenului de îmbătrânire a populației active. Cadrul strategic definește măsuri specifice de promovare în vederea îmbunătățirii condițiilor de securitate și sănătate în muncă pentru toți lucrătorii”, se subliniază în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?