Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

GALERIE FOTO : Spitalul Panciu: modern, dar cu medici lipsă la „inventar“


Am mers la sfârșitul săptămânii la Spitalul Panciu. Auzisem despre schimbările și modernizările care s-au produs acolo, dar nu-mi imaginam că realitatea pe care o voi vedea cu ochii mei va fi una atât de plăcută.
Am ajuns în curtea spitalului concomitent cu o ambulanță, care transporta o femeie la camera de gardă. Am privit de pe margine cum echipajul de pe ambulanță scoate în viteză targa pe care se afla femeia și cum intră cu aceasta în ambulatoriu, unde medicul de gardă, alături de asistentele sale, urma să o consulte. Consultul a durat în jur de 15 minute, timp în care am putut analiza curtea îngrijită a unitățiii medicale, trandafirii din fața ambulatoriului, compartimentele și secțiile medicale renovate și frumos zugrăvite.
Privit în ansamblu și exceptând cele câteva gropi de pe alei, Spitalul Panciu este unul așa cum multe ar trebui să fie. Prin ușile ambulatoriului, ce se deschideau din când în când, am putut vedea agitația celor de la salvare și a personalului medical de gardă. Oameni, care fără să știe că sunt priviți, puneau tot sufletul în ceea ce făceau. Apoi, femeia de care am vorbit la început a fost scoasă pe aceeași targă și urcată înapoi în ambulanță. Medicul internist Mihai Vețeleanu, pe care l-am găsit de gardă în ambulatoriu, avea să-mi explice ulterior că problemele femeii nu pot fi investigate și tratate la Panciu, motiv pentru care a fost trimisă la Focșani. „Noi ne cunoaștem lungul nasului”, a glumit doctorul, care de peste 40 de ani consultă și tratează oameni la Spitalul Panciu.
L-am găsit pe acesta la datorie, într-o zi de de sâmbătă, deși este ieșit la pensie de 3 ani. Lipsa de medici în cadrul unității și dragostea sa față de meserie nu-l lasă să stea acasă, așa cum chiar dânsul mi-a spus. „Eu sunt medic specialist pe compartimentul Interne și tot ce ajunge în ambulatoriu și ține de Interne, opresc la noi la spital, dar nouă ne-ar mai trebui neurolog, anestezist, chirurg permanent… Bolnava de mai devreme, având crize comițiale, a fost trimisă la Neurologie. Mai dificil este de oprit pentru Chirurgie, pentru că de când a murit doctorul Dima, mai vine doar de 2-3 ori pe săptămână un doctor de la Adjud. Fără doctori pe diferite specialități este foarte greu și nici nu se prevăd în viitor șanse să ne vină medici, pentru că salariile sunt extrem de mici. Nu mai vor tinerii să stea în România, stăm noi, care am fost prinși aici… Vă dați seama că eu am 40 de ani de când lucrez în sănătate, asta este viața mea, nu m-aș putea vedea făcând altceva, nici măcar acum când am ieșit la pensie și poate ar trebui să mă preocup de mine mai mult, să umblu, să văd lumea…”, spune medicul.
Potrivit acestuia, spre deosebire de alte unități medicale, Spitalul Panciu are medicamente pentru pacienți, strictul necesar. De asemenea, alimentele pentru bolnavi sunt diversificate. „Spre deosebire de alte spitale, pacienții noștri se bucură de niște condiții bune, avem aproape toate medicamentele. La ora actuală există la noi în spital medicamente din aproape toate clasele. Nu pot spune că le avem pe cele mai scumpe, dar strictul necesar există, rar se întâmplă ca unui bolnav, internat pe o perioadă de 6-7 zile, să-i lipsească un medicament. De asemenea, și din punct de vedere al alimentației bolnavii noștri stau bine, de 3-4 ori pe săptămână ei pot servi carne, ceea ce poate nu li se întâmplă unora acasă. Asistenți avem, cu un ușor deficit la departamentul Boli Cronice, pentru că două dintre angajate s-au pensionat în același timp. Eu am un colectiv de 5 asistente pe Interne foarte competente, sunt persoane crescute profesional de mine și dacă eu lipsesc o săptămână, ele se descurcă. Avem și o doctoriță nouă pe Gastroenterologie, care este foarte muncitoare și sperăm să rămână”, ne dă asigurări medicul internist Mihai Vețeleanu.

Arafat le-a spus că trebuie două uși mai mari

În timp ce doctorul vorbea, calm și molcom, trădând lunga sa experiență de lucru cu oamenii aflați în suferință, ochii mei priveau în jur, analizând ambulatoriul de specialitate. Atmosfera plăcută, dată de aparatura modernă, ușile așa cum vezi în serialele cu doctori de prin străinătate, paturile complet utilate, curățenia sclipitoare, toate m-au făcut să mă simt preț de jumătate de oră ca într-o altă parte de lume. „Cu ani în urmă, în aceeași locație, în același ambulatoriu de specialitate, a venit Arafat. Eram de gardă și-mi amintesc că i-a plăcut ce a văzut, nu a spus decât «vă trebuie două uși mai mari», că ne chinuiam cu targa. Acum avem și ușile, avem tot ce ne trebuie într-un ambulatoriu de specialitate perfect funcțional, aparatele sunt moderne, calibrate, dar nu avem medici din toate specializările care să facă gărzi… Putem stabiliza pentru 2-3 ore un bolnav care nu necesită internare, putem de asemenea interna copii, pentru că secția pediatrie este refăcută și modernizată. Și la ginecologie, de asemenea, stăm bine pentru că avem două doctorițe. Problemele chirurgicale grave le trimitem la Focșani, aici le oprim doar pe cele minore și asta doar atunci când știm sigur că urmează să vină chirurgul nostru. Ne-ar mai trebui mulți medici. De exemplu, eu, o spun fără să mă laud, acopăr cam 30% din activitatea spitalului și sunt pensionar de 3 ani. Am vrut anul trecut să nu mai vin, dar au intervenit ceilalți colegi și m-au convins… Tot spitalul arată foarte bine, pentru că suntem noi ăștia 4-5, care muncim aici de-o viață, pentru că avem personal devotat și implicat și pentru că stăm foarte bine și la nivel managerial. Este o atmosferă plăcută, căldură, după cum vedeți, pentru că avem o centrală care dă randament, termopane peste tot, linoleum, totul arată bine… Urmează să dăm drumul și la tomograf în curând”, a adăugat medicul.

„Va fi un spital al pensionarilor”

Doctorul internist Mihai Vețeleanu este sigur că medicii tineri nu vor rămâne la Panciu. Asta deoarece ar trebui să facă doar microchirurgie, caz în care s-ar deprofesionaliza. „Singura problemă e că nu avem destui doctori. Din păcate, aici, eu nu cred că va sta un chirurg, pentru că nu poți să faci decât mică chirurgie și te deprofesionalizezi… n-ai chirurg, n-o să-ți vină nici anestezistul. E un lanț al slăbiciunilor din lipsă de medici. Eu sunt pensionar, peste câțiva ani se va pensiona și dr. Băleanu de la Ginecologie, apoi și dr. de la Radiologie… va fi un spital al pensionarilor. Am vrea ca doctorița de pe Gastro să rămână, dar cred eu că ar lega-o mai mult dacă ar avea un compartiment cu 4-5 paturi aici, unde să-și supravegheze bolnavii. Stăteam și mă gândeam că făcând un calcul și adunând toate orele de gardă avute…5 ani n-am dormit acasă, dar statul român nu-mi recunoaște decât 7 ore de muncă, iar până când nu se vor lua măsuri și-n privința asta, nu vor fi doctori în România. Eu sunt aproape în permanență aici, locuiesc vizavi de spital și la mine nu mai contează că e sâmbătă sau duminică sau că urgența nu ține de specialitatea mea. Mi-am sfătuit  fiica, când mi-a spus că vrea să facă medicină, să facă stomatologie, ca să poată dormi acasă și să stea lângă copii. Spitalul arată bine, vedeți, condiții sunt și pentru noi și pentru pacienți, dar degeaba bagi într-o curte 100 de mașini Mercedes, dacă n-are cine să le conducă…”, ne-a spus dr. Mihai Vețeleanu, specialist Interne și fost director medical al Spitalului Panciu.

10 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?