Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

GALERIE FOTO : DOAR 76 DE ABSOLVENȚI din 1257 câți sunt în Vrancea AU PARTICIPAT LA BURSA LOCURILOR DE MUNCĂ


Doar 76 din cei 1257 de absolvenți înregistrați la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea au încercat să-și găsească un serviciu participând, ieri, la Bursa locurilor de muncă ce le-a fost special destinată. Mai mulți interesați de un job (105) au fost vrânceni aflați în șomaj, dar care fac parte din alte categorii. De menționat este faptul că, deși acțiunea s-a desfășurat în două locații din Focșani și Adjud, în urbea noastră s-au prezentat numai 51 de tineri, iar 25 în Adjud…  Asta în condițiile în care din cei 1257 de absolvenți șomeri din Vrancea, 927 sunt neindemnizați, doar 330 primind încă indemnizație.   
    Lipsa de interes a absolvenților pentru ocuparea unui loc de muncă a luat prin surprindere atât angajatorii, care și-au trimis reprezentanți să negocieze față în față, cât și salariații AFOM Vrancea, care nu s-au mai confruntat cu așa ceva până în prezent! „Nu mă angajez, ăștia nu dau mai mult de salariul minim. Adică aș lua în mână 900 de lei. Pentru banii ăștia cine se angajează?”, a spus un tânăr de 19 ani, proaspăt absolvent de liceu, care a ieșit pe ușa Sălii Balada înjurând. „Eu m-aș angaja pe un salariu de 2000 de lei. Așa, mai bine plec din țară! Mă duc să muncesc în străinătate, acolo și necalificat câștigi mai bine ca aici”, a fost remarca altuia, fără diplomă de Bacalaureat, care nu a dorit să-și dea nici numele, și nici să explice de ce, dacă tot îl interesează munca peste graniță, nu a încercat să-și găsească vreun post prin oferta EURES pe care a avut-o la dispoziție tot la Bursă. Iar oferta a fost și încă este extrem de generoasă: în țări din Comunitatea Economică Europeană sunt vacante 1455 de locuri de muncă, în timp ce la noi, în Vrancea, tinerii absolvenți șomeri au avut la dispoziție 340 de oferte. Alți absolvenți au spus că nu și-au găsit posturi conform studiilor lor, că angajatorii cer experiență pe care ei nu au de unde s-o capete devreme ce sunt absolvenți, însă prea puțini doresc să se califice sau să-și schimbe calificarea prin participarea la cursuri.
    Pentru organizarea Bursei locurilor de muncă pentru absolvenți, angajații AJOFM au contactat 248 de agenți economici din județ. Dintre aceștia, 17 au participat efectiv la acțiune, 11 în Focșani și 6 în Adjud. Ceilalți au fost reprezentați de salariații agenției care au dat puținilor absolvenți participanți toate detaliile cu privire la locurile de muncă, dar și cu privire la cursurile de calificare pe care le pot urma gratuit, sau despre alte servicii de care pot beneficia. Cu toate acestea, din totalul de 76 de absolvenți participanți la Bursă, numai 49 au fost selectați în vederea angajării, 45 în Focșani și 4 în Adjud. Ei vor merge la sediul angajatorilor unde vor susține un interviu și vor fi supuși unei perioade de probă.
    Niciun absolvent și nici vreun alt participant la Bursa de ieri nu a fost angajat pe loc.

14 deținuți, informați despre piața muncii

    La bursa locurilor de muncă pentru absolvenți au participat și 14 deținuți de la Penitenciarul Focșani, care în perioada următoare vor fi puși în libertate. Ei au fost informați de specialiști cu privire la cererea și oferta de locuri de muncă, dar și cu privire la egalitatea de șanse pe piața muncii. Le-au fost prezentate cursurile de calificare pe care le oferă AJOFM Vrancea pentru creșterea șanselor de ocupare a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, astfel încât acestea să-și diversifice competențele profesionale și li s-a vorbit despre facilitățile pe care le acordă serviciul public de ocupare a locurilor de muncă angajatorilor care încadrează absolvenți, precum și alte categorii de șomeri. „Participarea Penitenciarului Focșani la această activitate se înscrie în registrul campaniei de facilitare a incluziunii sociale și participare pe piața muncii a persoanelor custodiate. Totodată, pe fondul eforturilor de reintegrare socială a persoanelor încarcerate, unitatea penitenciară își propune să promoveze în rândul antreprenorilor, angajarea persoanelor ce urmează a fi puse în libertate, contribuind la diminuarea marginalizării sociale a acestora”, a transmis, printr-un comunicat de presă, conducerea Penitenciarului Focșani.

Locuri de muncă din Vrancea rămase vacante!

    În Vrancea, absolvenții și ceilalți șomeri au avut la dispoziție sute de oferte de muncă în Vrancea și 1455 în străinătate. Acestea au rămas în continuare vacante, așadar, cine dorește și întrunește condițiile se poate adresa AJOFM Vrancea pentru ocuparea următoarelor posturi: asistent manager, agent vânzări, agent bussines, buldoexcavatorist, bucătar, brutar, casier, confecționer în industria textilă, consultant financiar, contabil, consilier vânzări, controlor tehnic de calitate pentru produse laminate, director, dezmembrator auto, dulgher, electrician, electromecanic, electrician AMC, frezor, factor poștal, finisor, fierar betonist, gestionar, inginer chimist, inginer constructor, inginer energetic, inginer zootehnist, inginer autovehicule, îngrijitor animale, îngrijitor clădiri, îngrijitor păsări, inspector asistent (4 posturi la Primăria Focșani), instalator sanitar, lăcătuș mecanic, laminator, lucrător comercial/universal, manipulant mărfuri, mașinist pod rulant, motostivuitorist, mecanic utilaj, mecanic auto, medic, muncitor necalificat, muncitor necalificat în industria confecțiilor, operator calculator, operator ghișeu bancă, operator confecționer industrial, ospătar, operator stație incubație, preparator produse lactate, patiser, paznic, rectificator, recepționer, spălător vehicule, șofer, stivuitorist, subinginer centrale termoelectrice, strungar, sudor, tehnician rețele telecomunicații, tehnician expert prestații vehicule, tehnician veterinar, tinichigiu auto, tâmplar, tencuitor, vânzător, vopsitor auto și zidar.

   

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?