Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

VIDEO și GALERIE FOTO : Zeci de candidați neevaluați la concursul pentru directori și directori adjuncți de școli


Cadrele didactice care s-au înscris la concursul pentru ocuparea funcțiilor de director sau director adjunct de unități de învățământ din întreg județul au susținut, ieri, proba scrisă. Două cadre didactice nu s-au prezentat la examen, printre care și fosta șefă a inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vrancea, profesoara Vasilica Zaharia, iar unul s-a retras, la examen participând în total 147 de candidați.
Potrivit statisticii date publicității de ISJ, dintre cei care au participat la examen, 57 candidați au fost declarați admiși la proba scrisă, 16 au fost respinși, iar 7 sunt în curs de evaluare. De asemenea, 67 de candidați, în marea lor majoritate din Focșani, nu au fost evaluați, dat fiind că din comisia de concurs au lipsit reprezentanții administrațiilor locale sau ai Consiliului Județean. Primarul Cristi Misăilă a spus încă de la începutul lunii că nu face nominalizări pentru această comisie. El a precizat că a cerut lămuriri de la Ministerul Educației în privința metodologiei, dar nu a primit. „Nu voi face această nominalizare pentru a nu se spune că primarul municipiului s-a implicat în organizarea concursului. Nu vreau să dau motive pentru ca o persoană să conteste rezultatul concursului”, a spus primarul.
Nici Consiliul Local nu a avut timp pentru a desemna reprezentanții în comisie deoarece prima ședință ordinară este prevăzută pentru 27 octombrie, iar conform legii, nu sunt motive pentru organizarea unei ședințe extraordinare.

„Cei din minister nu cunosc realitățile din școli”

Înainte de a intra în sălile de examinare, mulți dintre concurenți au stat minute întregi în fața Liceului G.G. Longinescu, unde a avut loc examenul, discutând despre ce avea să se întâmple. Unii s-au declarat nemulțumiți de metodologie, alții au susținut că nici măcar nu știu regulile concursului. „Bibliografia nu este relevantă. Cei din minister nu cunosc realitățile din școli”, spunea o profesoară unui coleg. „E clar, e făcut (concursul-n.r.) special. Tot dintre ai lor vor fi admiși”, a replicat colegul.
Între timp, și-au făcut apariția doi jandarmi, iar când i-au văzut pe aceștia, unii profesori s-au panicat. „De ce or fi venit?”, întreabă unul dintre ei. „Așa e protocolul. Trebuie să ne asigure paza”, i-a liniștit un altul. După ce jandarmii și-au ocupat locurile, discuțiile dintre profesori au continuat pe același ton. „Trebuie să ai mare curaj să participi la un asemenea concurs”, este concluzia unei profesoare, pe care a spus-o cu voce mai tare chiar înainte de a intra în sala de examen.
Între timp, și-a făcut apariția Luminița Balaban, fosta adjunctă de la ISJ, care a intrat direct în sala de examinare, iar în urma ei a apărut directorul Colegiului Național Unirea, Cornel Noană. Îl întrebăm dacă are emoții și dacă are vreo șansă să rămână în funcție. „Nu știu dacă avem vreo șansă să rămânem directori, dar sigur avem să nu mai fim”, a precizat acesta, mai în glumă, mai în serios.
După ce au susținut testul în scris, tezele candidaților ar fi trebuit validate de membrii comisiilor de examinare. În cazul candidaților de la Focșani, Odobești și alte localități, tezele nu au putut fi validate. „Cei în dreptul cărora scrie neevaluați au susținut proba scrisă, dar nu au fost evaluați datorită faptului că nu au fost constituite comisiile. Nu știu dacă va fi organizat alt concurs, la acesta noi am făcut ce scrie în metodologie. Nici nu știu care este finalitatea (dacă directorii neevaluați rămân în funcții sau nu-n.r.), ministerul ne va comunica. Era de datoria noastră să-i primim în examen (pe cei neevaluați-n.r.)„, a afirmat șeful ISJ Vrancea, Dorin Cristea.
Candidații declarați admiși vor susține alte două probe: analiza CV-ului (realizată în plenul comisiei de concurs, în prezența candidatului, prin acordarea de puncte potrivit criteriilor și punctajelor prevăzute de metodologie și pe baza documentelor din dosarul de înscriere care dovedesc cele afirmate în CV), respectiv un interviu în fața comisiei de concurs, în care se apreciază scrisoarea de intenție, calitatea și susținerea de către candidația ofertei manageriale și a unui plan operațional pentru un an, cu o durată de maximum 30 de minute, conform criteriilor și punctajelor din metodologie. Este declarat „promovat” la concurs, candidatul „admis” care a obținut cel mai mare punctaj total. În cazul egalității de punctaj, este declarat „promovat” candidatul care a realizat cel mai mare punctaj la proba scrisă. Dacă și în această situație egalitatea se păstrează, pentru unitățile de învățământ cu filiera tehnologică, este declarat „promovat” candidatul care este de specialitate: inginer, economist, medic etc., după caz, iar la filiera vocațională, cel care are specialitatea corespunzătoare profilului predominant al unității de învățământ, iar pentru celelalte unități de învățământ este declarat „promovat” candidatul care a realizat cel mai mare punctaj la proba de interviu. Dacă și în această situație egalitatea persistă, este declarat „promovat” candidatul care a realizat cel mai mare punctaj la proba de evaluare a CV-ului.
Rezultatele înregistrate în urma desfășurării probei scrise AICI.

20 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?